Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,naskytla se mi nová práce, dnes jsem podal výpověď dohodou, chtěl jsem pustit hned, zaměstnavatel mi sebral služební telefon,že si mám vypnout počítač a že tam budu do konce měsíce...papírově/jinak prý mám být doma-může mi dát ještě 3 dny dovolené a zbytek mi prý dá neplacené volno s čímš nesouhlasím...má na to nárok? V podstatě mě tam drží zbytečně do konce měsíce nechce abych chodil do práce a chce mi psát neplacené volno...je to normální? Děkuji za reakce
Požadavek od současného zaměstnavatele je na první pohled podezřelý. Nechce vás v práci a zároveň vás nechce pustit. Nemá to žádnou logiku. Může se spíše stát, že vám takto od prvního následujícího měsíce začne běžet výpovědní lhůta a tímto vás ekonomicky může tlačit do kouta. Pokud dohodu, tak ať ji hned předloží v písemné formě, žádné neplacené volno. Vše ostatní je naproto nejasná hra, možná trest za odchod.
Dobrý den. Výpověď dohodou neexistuje. Buď jde o výpověď, která na sebe váže dvouměsíční výpovědní lhůtu, nebo jde o rozvázání pracovního poměru dohodou. Na tu ale zaměstnavatel přistoupit nemusí. Pokud přistoupil na dohodu k určitému datu, pak Vám vyšel vstříc. Pokud s jeho postupem nesouhlasíte, pak podejte výpověď. Ta začne běžet od prvního srpna a dva měsíce v zaměstnání ještě budete muset vydržet. Tak si vyberte, co je pro Vás výhodnější. Proč Vás zaměstnavatel chce zaměstnávat do konce měsíce, když Vás evidentně v práci nepotřebuje, to ví jen on sám. Dohoda znamená, že se dohodnou obě strany...
Máte pravdu - ale někdy je rozumnější na svých právech netrvat - jedná se o sedm pracovních dnů oproti dvěma měsícům a možné ztrátě nového zaměstnání. A to říkám s plným vědomím toho, že zaměstnavatel porušuje ZP.
Přece tím neplaceným volnem → zaměstnavatel nesmí zaměstnanci nařídit nebo určit čerpání neplaceného volna.
Zde jde o překážku na straně zaměstnavatele, za kterou má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.
Řešila bych to stejně jako Babička a Jethro. Zůstala bych doma a zároveň bych začala pracovat pro nového zaměstnavatele.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.