Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověd v zaměstnání-protiprávní jednání?

Od: jana123* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,naskytla se mi nová práce, dnes jsem podal výpověď dohodou, chtěl jsem pustit hned, zaměstnavatel mi sebral služební telefon,že si mám vypnout počítač a že tam budu do konce měsíce...papírově/jinak prý mám být doma-může mi dát ještě 3 dny dovolené a zbytek mi prý dá neplacené volno s čímš nesouhlasím...má na to nárok? V podstatě mě tam drží zbytečně do konce měsíce nechce abych chodil do práce a chce mi psát neplacené volno...je to normální? Děkuji za reakce

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda2*
hodnocení

2x

Požadavek od současného zaměstnavatele je na první pohled podezřelý. Nechce vás v práci a zároveň vás nechce pustit. Nemá to žádnou logiku. Může se spíše stát, že vám takto od prvního následujícího měsíce začne běžet výpovědní lhůta a tímto vás ekonomicky může tlačit do kouta. Pokud dohodu, tak ať ji hned předloží v písemné formě, žádné neplacené volno. Vše ostatní je naproto nejasná hra, možná trest za odchod.

hodnocení

1x

Tak postup zaměstnavatele je sice nelogický, ale co vám brání mít neplacené volno u prvního zaměstnavatele a souběžně pracovní poměr u druhého?

hodnocení

0x

Dobrý den. Výpověď dohodou neexistuje. Buď jde o výpověď, která na sebe váže dvouměsíční výpovědní lhůtu, nebo jde o rozvázání pracovního poměru dohodou. Na tu ale zaměstnavatel přistoupit nemusí. Pokud přistoupil na dohodu k určitému datu, pak Vám vyšel vstříc. Pokud s jeho postupem nesouhlasíte, pak podejte výpověď. Ta začne běžet od prvního srpna a dva měsíce v zaměstnání ještě budete muset vydržet. Tak si vyberte, co je pro Vás výhodnější. Proč Vás zaměstnavatel chce zaměstnávat do konce měsíce, když Vás evidentně v práci nepotřebuje, to ví jen on sám. Dohoda znamená, že se dohodnou obě strany...

hodnocení

0x

zbytek mi prý dá neplacené volno s čímš nesouhlasím
Hm - a není jednodušší být týden doma, než srpen a září v zaměstnání, kde se vám zjevně nelíbí?

Na vašem místě bych byla ráda, že zaměstnavatel nedělá větší potíže a netrvá na řádné výpovědní lhůtě.

vilik*
hodnocení

0x
A já budu s předchozími rádci nesouhlasit.
Pokud pro vás nemá zaměstnavatel práci, ať vás pustí dřív. V případě nepřidělení práce by vám měl nahradit průměr mzdy, protože neplacené volno z důvodů na jeho straně nařídit nesmí. Vy mu nic takového jako žádost z vaší strany nejste povinna podepsat.
S neplaceným volnem by mohlo i dojít ke komplikacím s doplatkem zdravotního pojištění, ale ta čáska je relativně nízká, asi byste ji oželela, pokud se vás týká. V případě následného zaměstnání jinde lze i zdravotní pojištění vyřešit, ale nejspíš byste nechtěla, aby věděl o tom, že už pracujete jinde.
Já bych se snažil znovu dohodnout na ukončení ihned, s důrazem na ztrátu zaměstnavatele plynoucí z nutnosti doplatku mzdy, i když nebudete pracovat.

Máte pravdu - ale někdy je rozumnější na svých právech netrvat - jedná se o sedm pracovních dnů oproti dvěma měsícům a možné ztrátě nového zaměstnání. A to říkám s plným vědomím toho, že zaměstnavatel porušuje ZP.

20.07.17 21:32

jak?

iz*

Přece tím neplaceným volnem → zaměstnavatel nesmí zaměstnanci nařídit nebo určit čerpání neplaceného volna.

Zde jde o překážku na straně zaměstnavatele, za kterou má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.

Řešila bych to stejně jako Babička a Jethro. Zůstala bych doma a zároveň bych začala pracovat pro nového zaměstnavatele.

to si jako zamestnanci urcuji cerpani sami?

Ohledně neplaceného volna je nutná dohoda mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem - pokud zaměstnavatel nesouhlasí, nemůže zaměstnanec neplacené volno čerpat, kromě zákonem stanovených výjimek (stěhování, účast při porodu apod.).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]