Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
již nějakým rokem mám založené penzijní připojištění, nikdy jsem ho zatím nedával k odpočtu daní, jelikož jsem měl za lubem že to ukončím. Situace se však změnila a já bych se chtěl zeptat když platím 600Kč/měsíc a celý rok bych vložil do odpočtu, kolik bych asi tak cca dostal zpět? Je na to nějaký vzorec? Nebo nespočítal by mi to někdo odhadem? Kdybych to penzijní spoření časem zrušil musel bych to vrátit, je to složité? Předme Vám dekuji Lukáš
Dobrý den,
prosím zajímalo by mě ještě,pokud bych smlouvu později zrušil a dříve si nechal odpočty odečítat z daňového odpočtu,
kolik bych musel zpětně vracet (dodanit)? Byla by to jen ta částka 180Kč, kterou bych zdaňoval X počet zdaňovaných let?
Děkuji
Jak bylo již psáno,dodanit se musí vše,co bylo nad 6000kč ročně.Já nedávno pojistku zrušil,takže to musím též dodanit,platil jsem 561kč měsíčně.Na finančním úřadě mi sdělili,že dodanit musím pouze období od roku 2006 dříve se to prý nepočítalo.Už mám veškeré podklady,takže tam co nevidět zajdu.Dle pracovnice FÚ to bude částka kolem 2000 kč,co musím vrátit.
A v mém případě by to bylo jak tedy? Když platím měsíčně 650Kč tak na úlevu na dani si mohu odečíst 150X12=1800Kč z toho mi padne 15% z 1800 to je 270Kč. Kdybych to třeba spořil dejme tomu 10let a pak zrušil,musel bych vrátiti zpět kolik? Dělalo by to jen 270X10=2700Kč? Prosím poraďte, děkuji
Dobrý den, Lukáši,
zákon o daních z příjmů říká (§15):
(5) Od základu daně ve zdaňovacím období lze odečíst příspěvek zaplacený poplatníkem na jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem 9a) podle smlouvy o penzijním připojištění se státním příspěvkem uzavřené mezi poplatníkem a penzijním fondem. Částka, kterou lze takto odečíst, se rovná úhrnu příspěvků zaplacených poplatníkem na jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem na zdaňovací období sníženému o 6 000 Kč. Maximální částka, kterou lze takto odečíst za zdaňovací období, činí 12 000 Kč. Pokud poplatníkovi jeho penzijní připojištění zaniklo bez nároku na penzi nebo jednorázové vyrovnání a současně bylo poplatníkovi vyplaceno odbytné, pak nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká a příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, jsou částky, o které byl poplatníkovi v příslušných letech z důvodu zaplacených příspěvků na jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem základ daně snížen.
-
Takže v tom případě vše, o co jste v předchozích letech základ daně snížil, sečtete, a uvedete jako dílčí základ daně v §10 - t.j. ostatní příjmy. Tedy, pokud si každý rok od základu daně odečítáte 1800 Kč dejme tomu, jak říkáte, po dobu 10 let, a pak zrušíte, musíte dát do §10 jako ostatní příjmy částku 18000 Kč. Ta se pak sečte s příjmy ze zaměstnání, jsou-li, a dalšími, jsou-li, a výsledek se zdaní platnou sazbou, nyní 15% pro všechny.
doplněno 21.01.10 14:41:A aby to bylo ještě složitější, tak od výsledku se ještě odečtou slevy na dani.
dobrý den, Dusatko, se zájmem jsem četla tuto diskusi a prosím o upřesnění: Pokud se smlouva řídila přednovelovým penzijním plánem a došlo na výplau jednorázového vyrovnání místo penze v 50ti letech a smlouva byla ukončena a nahrazena novou u stejného PF, pak nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně nezaniká a nemusí se dodaňovat? Díky Lada
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.