Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Pivo jedenáctka

Od: vhercik odpovědí: 10 změna:
Zajímá mne, zda se někde za socialismu točila i jedenáctka a za kolik...nějak mi to vypadlo...děkuji

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

slon
hodnocení

1x

Určitě. Blahé paměti a v regionu, z kterého pocházím - ústecký Zlatopramen, děčínský Kapitán, žatecký Lučan. Ceny cca 2,40 - 2,80 Kčs, podle toho, v jaké cenovce se točilo. Za 3 kačky už byl v trojce Gambáč.

Tato prudce pitná regionální piva doplním ještě 11° litoměřickým kalichem – v době temna – lahváč 2,30Kčs, v hospodě III.cen.sk. o desetník víc.

Novopagký Kryštof 11 st. 3,10 Kčs v Lužanech v hospodě U smrčka.Jo to byly časy...

 

hodnocení

0x
avatar magdon

Ano točila. Nebylo to moc obvyklé pivo, ale existovalo. Například protivínský "Platan". Ovšem tehdy se hospody zázobovaly jen pivem z nejblišších pivovarů (mimo pár výjimek), takže nebylo moc možností se s pivy ze vzdálenějších pivovarů setkat.

Cenu si už nepamatuju, ale moc se od desítky nelišila. Já pamatuju dobu, kdy běžná, točená desítka stála 1,70 Kčs. Ale to bylo hodně let před revolucí, do revoluce šla i tehdy cena nahoru.


doplněno 08.08.17 09:22:

prazskejpepik - Tak bublinky byly v pivu odjakživa, bez nich by to nebylo k pití. Jen nebyly do piva dodávány dodatečně, ale vznikaly přirozeně při kvašení.


doplněno 08.08.17 17:58:

prazskejpepik - "...máte vzestupnou tendenci napadat mé odpovědi..."

Ale to ne, podobně "napadám" odpovědi i ostatních. Neberte to jako napadání, prostě jen opravuju drobné (možná jen domělé) nesrovnalosti v odpovědích. Ale chápu, že to může někomu lést na nervy. Jsem jakej jsem, jinej už asi nebudu. *frajer*

prazskejpepik*

souhlasím, nakonec pivo dřív vydrželo jen pár dní a proto se nemohlo dovážet daleko. dnešní úpravou pasterizací atd. vydrží min.půl roku. chuť dnešního a tehdejšího piva, se nedá porovnat. tehdy to byl lahodný mok bez bublinek.


doplněno 08.08.17 09:18:

já už pamatuji spíš cenu za desítku 2,50 a dvanáctka 3,90


doplněno 08.08.17 14:42:

magdon: samozřejmě, že mi šlo o bublinky, které dnes konzervují a pomáhají točit pivo.

jinak mám pocit, že máte alergii na můj nick, protože máte vzestupnou tendenci napadat mé odpovědi :-D ,ale třeba je to jen pocit

pivoslav

Dříve taky bylo běžné když jste si chtěl koupit piva že se v krámě různě natáčela dnem vzhůru a zkoumalo se kolik toho kalu a všeho uvnitř plave, tzv metoda kontroly zrakem. Hlavně v létě byla nepasterizovaná piva zhusta už v krámě zkažená, otevření lahve a první lok bývala loterie. Kdo dělá do výroby piva vám potvrdí že dřívější kvalita filtrace a hygiena hodně plakala, s tou dnešní se nedá srovnat.

prazskejpepik*

no tak dobře, můžeme si tu začít vzájemně lézt na nervy a uděláme z poradny bramboračku :-D

 

hodnocení

0x
avatar amper

Těsně po revoluci, v březnu 1990, pamatuju 11° točenou za 3,30 Kčs (není důvod, proč by nebyla i o pár měsíců dřív), pivnice hotelu U Broučka, Nové Město nad Metují. Kamarád slavil 18-tiny, to se nezapomíná. Tuším, že se vařila v Dobrušce.

 

zakus*
hodnocení

0x

Rok 1990 Česká Třebová restaurace Modrá Hvězda - 11 Hanušovice za 3,30

 

jentak*
hodnocení

0x

V Jablonci pivovar vyráběl 11° Jantar. Pitelný to bylo do té doby, než zrušili studny a začali brát vodu na vaření z vodovodu. Pak už se to nedalo pít, ani 10°.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]