Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Chtěla bych se optat jestli tu má někdo zkušenost s podáním výživného na zletitého syna? Co vše doložit a jak sepsat? Syn studuje a otec od nás odešel. Mám nárok i já na výživné - jsem na ÚP? Nejsme rozvedeni a já ještě pečuji o mladšího mentálního syna.
Děkuji předem za odpovědi.
Přijmu i rady kolik si člověk má nárokovat.
Zletilý syn bude o výživné žalovat sám, případně ho můžete zastoupit (v rámci plné moci). Jako studujícímu by mu mohli pomoci i na OSPOD - zeptejte se. Jinak vzor například zde vzory.cz/... - samozřejmě je nutno upravit podle skutečnosti.
Co se týče výživného pro vás - obecně máte s manželem vůči sobě nadále vzájemnou vyživovací povinnost. Pokud vaše příjmy nestačí k úhradě životních nákladů, můžete výživné požadovat. Když se nedohodnete, pak nezbyde, než rovněž podat žalobu. Je-li váš příjem skutečně nízký, zkuste požádat o přidělení advokáta ex offo, který by vám pomohl s jejím sepsáním, případně i zastoupením u soudu. Obraťte se na Českou advokátní komoru cak.cz/...
U zletilého syna je to jasné. Řeší si to sám prostřednictvím soudu.
Pro vás výživné připadá v úvahu pouze, pokud se nedokážete živit sama ze zdravotních důvodů popř. z jiných závažných. O výživném na postiženého syna nic nepíšete. Nezapomeňte, že i manžel musí hradit své náklady.
Pokrytí životních nákladů z vašich příjmů není problém vašeho manžela.
Poněkud se mýlíte - viz odst. 2:
NOZ § 691
(1) Nemají-li manželé rodinnou domácnost, nese každý z nich náklady své domácnosti; to je nezbavuje povinnosti navzájem si pomáhat a podporovat se.
(2) Žije-li s jedním z manželů společné dítě manželů, vůči kterému mají oba vyživovací povinnost, popřípadě nezletilé dítě, které nenabylo plné svéprávnosti a které je svěřeno do péče manželů nebo jednoho z nich, a druhý manžel opustí rodinnou domácnost, aniž k tomu má důvod zvláštního zřetele hodný, a odmítá se vrátit, je tento manžel povinen přispívat i na náklady rodinné domácnosti. Důvod opuštění rodinné domácnosti, popřípadě důvod odmítání návratu, posoudí soud podle zásad slušnosti a dobrých mravů.
Rozhodnutí soudu předjímat nelze - proto bych si nedovolila tak kategoricky tvrdit, že paní nic nedostane.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.