Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bylo by v této situaci vhodné tykání?

Od: fil171* odpovědí: 16 změna:

Přeji krásný den, měla bych takový dotaz. Ráda bych si tykala s vyučující, která mi vedla bakalářskou práci a společně budeme řešit i diplomovou práci. Abych vše upřesnila, dost dobře jsme se již poznaly, mám tím na mysli, že se známe i z různých neformálních akcí mimo školu, které jsme společně za tu dobu absolvovaly. Na těch akcích býváme společně na pokoji, vždy se chodí na výlety atd., zkrátka je to vše takové velmi neformální, všichni jsou skvěle "naladění" apod. Vždy se bavíme o všem možném, atmosféra je přátelská, rozhodně bych řekla, že na tykání je, bývá legrace atd. Samozřejmě, že vím, že nabídka na tykání musí přijít z její strany, to bezesporu, zatím však nepřišla. Myslíte, že je lepší, že ta nabídka vzhledem k tomu, že studuji na stejné univerzitě, kde přednáší, a také vzhledem k tomu, že mi bude vést kvalifikační práci nepřišla? Nebo by to vzhledem k přátelské atmosféře vůbec nevadilo a není se čeho bát? Popř. jednali byste na jejím místě stejně nebo byste neviděli v této situaci jako problém tykání navrhnout? Děkuji předem za všechny reakce.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Zdravím. Tykání podle mne není vhodné a pokud ho sama nenabídne ona, nenabízejte ho ani Vy. Ono to vykání značí určitý odstup a postavení a v této situaci je lepší zůstat u toho vykání. To je alespoň můj názor.

cesmina*
hodnocení

4x

Vzhledem k okolnostem co píšete bych si s ní vykala také hlavně proto,aby si ostatní třeba nemysleli ,že máte protekci.Po ukončení školy bych to tykání zkusila.

ladinpraha*
hodnocení

3x

Abys ty navrhovala vzájemné tykání, to je nevhodné. Ale můžeš ji požádat, aby tykala ona tobě. Pokud je váš vztah přátelský, pak je šance, že ona to vzájemné tykání při té příležitosti nabídne.

hodnocení

2x

Na Tykani bych nic divneho nevidel. My sme take tykali doktorandum, kteri nas ucili nebo vedli prace. Samozrejme ne vsem, ale jako Vy Tem, se kteryma sme se znali lepe = bydleli sme s nima na kolejich, chodili sme s nima do hospod...

Jak k Tykani dochazelo si uz samozrejme nepamatuji, ale urcite To byvalo pri nejakych naprosto neformalnich udalostech. Na koleji, neco ve smyslu nazdar, vole, des do hospody?

O snizeni respektu, odstupu a pod. nemohla byt rec. Ten skutecny respekt se neziskava Vykanim, ale pristupem, ciny, vedomostmi. A ten, kdo si umi vytvorit respekt, umi si i udrzet potrebny odstup.

Jak to ale zaonacit ve Vasem pripade, na to radu nemam.

culdabulda1*
hodnocení

1x

- pokud je mezi vámi přátelský vztah, jaký popisujete a ona Vám přesto tykání nenabídla, tak asi z nějakého důvodu nechce - tak bych to viděla já.

mot
hodnocení

0x
navrhnete ho vy, co horsiho se stane,nez ze s tim nebude souhlasit...
fil171*
hodnocení

Děkuji za názor, máte pravdu, že nic horšího, než že odmítne se stát nemůže. Spíše jde o to, že dle etikety by bezesporu nabídka měla přijít z její strany...No uvidím...

mot
dle etikety by se melo delat/nedelat tolik veci...
lll*

Myslím, že je ta učitelka neni omezená a nabízet jí tykaní je vrcholem nevychovanosti a etické negramotnosti. Teď má sama volbu a rozhoduje se, že ne. Nechte to proboha na ní, copak je to takovej problém?

fil171*
hodnocení

Asi jsem se špatně vyjádřila, vím, že je to z etického hlediska nepřípustné, abych tykání nabídla já...To bezesporu...Jen mě zajímali názory, zda je za těchto okolností vážně lepší a vhodnější vykání...

iz*

Samozřejmě, že je až do ukončení studia vhodné pouze vykání. O tykání byste vůbec neměla přemýšlet.

bcd
hodnocení

0x
Myslím, že tykání by bylo v pohodě, ale rozhodně ho musí nabídnout ona.

karel52
hodnocení

0x

Navrhunout vyučujícímu tykání? Nezlobte se na mě, ale z mého pohledu je to vrchol nehoráznosti!

coco

V zádnem pripade tykani nenavrhujte, ztratila byste sanci na pratelsky kredit, zrovna tak ona tykani nenavrhne, ani neprijme, pokud ma sebevedomou uroven a vi, ze si musi udrzet odstup.

fil171*
hodnocení

Asi jsem se špatně vyjádřila, samozřejmě vím, že nabídnout tykání musí ona, to je nezpochybnitelné... Šlo mi spíše o názor, zda si myslíte, že je to za těchto okolností takto lepší...

dusger*
hodnocení

0x

Pokud máš pocit, že ona ví, že jsi schopná rozlišit profesní vztah od kamarádského a nebudeš se pokoušet z něho (z kamarádství) těžit výhody, klidně tykání nabídni. Kdo dnes se chová a žije podle etikety. Třeba si ona sama taky jen netroufá. Když přesto odmítne, vždy můžeš říct, že teda počkáš až po zkouškách. Já sám bych ale při nějaké příležitosti, zábava, veselo, pití atd. tyknul jen tak spontánně a pak by se vidělo. Dle tvého popisu by to tak patrně už mohlo třeba i zůstat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]