Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škraloup na kvašených okurkách foto

Od: vokurka odpovědí: 17 změna:
Dobry den,
Na kvasenych okurkach ( solny nalev a kvaseni pri pokojove teplote) se utvoril bily skraloup. Je to v poradku, nebo je to plisen a mam je vyhodit?
Diky :)

Škraloup na kvašených okurkách foto

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, to je ukázková plíseň - vše vyhodit. Je to nezdravé a okurky budou asi hořké. Zdravím!

doplněno 18.07.17 11:45:

vokurka - fakt je, že píšete o kvaškách a na obrázku jsou vidět nahoře bubliny. Já bych to bílé odebral a vyčkal - a potom také ochutnal. Vyhodit lze i později.

vokurka
hodnocení

Přijde mi divné, že se ta ,,plíseň" objevila už po pár hodinách po tom, co jsem je takto naložil. Nemůže to být prostě jen produkt mléčného kvašení?
111®

jde o to jestli jsi to zalil vychlazenou převařenou vodou, pak by to byl produkt kvašení..

hnipirdo*
hodnocení

0x

Je to na 100% plíseň a doporučuji vyhodit. Od kdy se okurky vhodné na kvašení krájí?

doplněno 18.07.17 11:53:

U těch okurek, rádoby kvašáků, postrádám křen, kopr, česnek.

hodnocení

0x

Správné kvasení probíhá bez přístupu vzduchu. Kvasinky produkují CO2 a za normálních podmínek kyslík vytlačí. Máte sklenici moc plnou, pěna zvedla víčko, které už pak netěsnilo. Proto se nahoru nedává víčko ale jen dřevěné klátky a ty se zatíží. Navíc vše má probíhat ve tmě, tam plísně taky nerady rostou. Opláchněte, udělejte nový lák, přidejte kopr, kmín, hroznový list a jede se dál.Nakrájené okurky nevadí ale na správný šmak by byla lepší nádoba aspoň 10L, dřevěný soudek nebo kameňák.

mnd®
hodnocení

0x

vokurka: fúj.Takto se to nedělá.To nejsou kvašáky ale blééé sračka už od pohledu.Nakrájené okurky.

Jestli těch okurků máte dost a nikdy jste to nedělal,tak začněte např. od tohoto jednoduchého receptu např:

receptyonline.cz/...

Tohle vyhoďte a hlavně důkladně vymejte ty sklenice a nechte je vyschnout a začněte znovu.

Svůj recept si potom musíte najít sám.Já tam třeba dávám malilinkatou pálivou nakrojenou na povrchu feferonku místo křenu.

PS: ty sklenice stačí strčit do trouby na 200 stupňů na pár minut.

hnipirdo*

Světe zboř se. Kvašáky dávat do trouby a ještě k tomu na takovou teplotu.*zed*

rudolff

Světe, zboř se! Tady má někdo delší vedení...*bzum* Sklenice do trouby - kvůli sterilizaci!

hnipirdo*

...*smich2*a víš ty vůbec o co se jedná?

rudolff

Myslíš troubu? Ale jo, díky Tobě mám určitou představu... ;)

vokurka
hodnocení

:D Ach jo. Teď vám řeknu, jak jsem to udělal, tak se připravte! :D
Koupil jsem už hitivé kavšené okurky v Alberu (pytel) a poté co jsem je všechny snědl, tak jsem do zbylého nálevu nakrájel na kolečka propíchané okurky. Měl jsem za to, že ten nálev už je olnej těch správnejch kvasinek a tak se mi podaří celej ten proces urychlit. Bydlím v centru Prahy a nevím, kde bych sháněl listí z višně... Tak jsem to prostě jen takthle odbyl a doufal, že z toho něco vyleze :D

kde bych sháněl listí z višně - zkusil bych visen

doplněno 18.07.17 15:06:

Treba v botanicky zahrade botanicka.cz/... (mozna i ta sakura by fungovala kdyz nemaj jinou).

hodnocení

0x

Nelíbí se mi to a vyhodila bych to. Močáky nebo kvašáky dávám do keramického soudku. Dávám je celé, nekrájím, popíchám je vidličkou. Prokládám koprem, vinným listím a višňovým listím. Přidávám křen, česnek ale ne.

Zalévám převařeným vlažným nálevem - voda s přídavkem cukru a soli. Pro lepší kvašení je možno přidat krajíc chleba, lépe a dříve to vykvasí. Jaga.

doplněno 18.07.17 16:11:

Zapomněla jsem dodat, že okurky v soudku utěsním prkénkem a na něj menší dlažební kostku /dobře vydrhnutou/, aby okurky neplavaly.

hodnocení

0x

Kvašáky se maximálně zakalí - nějak takhle

Škraloup na kvašených okurkách foto #2

vokurka
hodnocení

0x

Ahoj, už je to nějaká doba, kdy jsem sem tento příspěvek přidal. Nyní jsem kvasil okurky znova a ten bílej škraloup se mi objevil znova. Nechtěl jsem to jen tak vzdát a tak jsem začal pátrat po příčině. Nejdená se o plíseň, ale o takzvaný křís. Anglicky nazývaný kahm yeast. Je to škraloup, který vytváří trochu jiný druch kvasinek a není na závadu. Tak jen pro info. :)

liska5

Příště takové otázky do rubriky: Nejen pro ženy. Tam je víc hospodyněk.

vokurka
hodnocení

0x
Ahoj, tak jsem vyzkoušel úplně jiný postup. Lák s okurkama jsem dal to sáčku se zipem, zalil vlažnou solankou, přidal trochu kůrky z chleba, vymačkal všechen vzduch, zavřel a konečně mi to vyšlo. Jsou mňamózní. Už to jinak ani dělat nebudu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]