Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Máme nárok na sociální dávku?

Od: bobiik* odpovědí: 28 změna:

Dobrý den. Můžete mi, prosím, někdo poradit? Máme nárok na příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení? Naše situace: Bydlíme v družstevním bytě. Nájemní smlouva je na přítele. Já ji nemám. Mám zde ale trvalý pobyt, zatímco on ne. Trvalý pobyt zde mají ještě naše dvě děti. Jsem v evidenci up - v srpnu už nebudu mít podporu. Zaměstnání se rýsuje až od ledna. Přítel je nyní bez práce, ale zatím na nemocenské. A pobírá částečný důchod. Lze od toho srpna požádat o nějakou z výše uvedených dávek? Na dobu než začnu pracovat? Pokud ano, kdo může žádat? Děkuji za radu.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tady je to celkem přehledné finance.idnes.cz/...

dahlia
hodnocení

2x

Přesně jak píše kapkanadeje, žádost o příspěvek na bydlení podat ve vašem případě nelze. Žadatelem by měl být ten, na koho je psaná NS. Žadatel musí mít zároveň v bytě trvalý pobyt, což váš přitel nesplňuje. Takže je nejlepší si změnit trvalý pobyt a požádá o příspěvek na bydlení. Můžete požádat o dávky hmotné nouze (tj. příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení).
Dávky hmotné nouze se při podání nové žádosti posuzují 3 měsíce zpětně, tzn. pokud budete žádat v srpnu, bude je zajímat příjem všech osob za měsíce 7,6,5/2017.
Dále budete muset doložit občanské průkazy, rodné listy dětí, nájemní smlouvu, evidenční list, platební kalendáře elektřina a plyn, rozhodnutí o invalidních důchodu přítele, potvrzení o jeho pracovní neschopnosti... Dále bude potřeba vyplnit formuláře, které vám na úřadě dají.
Určitě nepočítejte s tím, že bude stačit věta "práce se mi rýsuje od ledna", pokud jste v situaci, že nemáte peníze na živobytí, musíte řešit svou situaci hned, nikoliv v lednu. Pokud jste tedy práce schopná, budete pravděpodobně muset prokazovat, že si hledáte zaměstnání (§12 zákona o pomoci v hmotné nouzi)
Jinak nejsem agentura JPP (jedna paní povídala), na hmotné nouzi jsem donedávna pracovala ..

bobiik*
hodnocení

Dobrý den. Děkuji za vyčerpávající odpověď. Příspěvek na bydlení tedy nějak dořešíme. Pokud jde o dávky hmotné nouze, ty lze žádat až po příspěvku na bydlení? A i zde je nutná nájemní smlouva a trvalý pobyt? Děkuji.

kepler*
hodnocení

1x

Předchozí příspěvek má zastaralý odkaz a není v něm obsaženo to nejdůležitjší: nově nárok na příspěvky na bydlení mají jen žadatelé s trvalým pobytem. Jak je to s příspěvky na živobytí přesně nevím, ale zde najdete nějaké informace a několik dalších odkazů kupnisila.cz/... V každém případě vám přesné informace podá jen příslušný ÚP.

111®

žadatel s trvalým pobytem nestačí, je k tomu potřeba ještě aby měl uzavřenou nájemn smlouvu a evidenční list o výměru nájemného. Pak také ůčty o zaplacení případně výpis z účtu, rozpisy elektriky a plynu, a SIPO.

danys*
hodnocení

1x

V srpnu vám končí podpora a zaměstnání se vám rýsuje až od ledna? A kterého roku prosím vás? Já teď všude vidím spoustu brigádníků, tak myslím, že to s tou prací tak špatné nebude, abyste nesehnala třeba brigádu.

hodnocení

0x

Tady je ještě jeden odkaz penize.cz/...

Ale bez konkrétních informací vám tu nikdo víc neřekne. Jste doma, máte čas, proč si nedojdete pro informace přímo na úřad?

111®

protože by museli zvednout zadek...ze židle...

Pak je ale špatně položena základní otázka ;)

bobiik*
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Jinak mám samozřejmě v plánu v nejbližší době zajít přímo na úřad. Jen jsem se chtěla dopředu trochu informovat. A přišla mi rozumější tato poradna, než nějaké jedna paní povídala. Rozhodně nejsem líná zvednout zadek :) a věřte, že na židli toho moc nenasedím :) Brigáda mě také napadla ale díky malým dětem a určitým zdravotnim důvodům jsem zatím nenarazila na nic vhodného.

Pokud není nájemní smlouva na Vaše jméno, pak Vám příspěvek na bydlení nedají. Přítel, na kterého nájemní smlouva napsaná je, zase nemá v bytě trvalý pobyt, což je další podmínka. Takže to základní nesplňujete.

kacer*
hodnocení

0x

Na příspěvek na bydlení si myslím, že dosáhnete, záleží jaké jsou vaše příjmy a výdaje. Dokládají se příjmy osob, které mají v bytě trvalé bydliště, ale musíte předložit nájemní smlouvu, ale ta je na přítele. Jste ve smlouvě alespoň uvedení, že tam budete taky bydlet?

bobiik*
hodnocení

Nene... smlouva byla uzavřena už dávno. Přítel tuším jenom telefonicky oznamoval na družstvo že zde s ním budu bydlet a po narození nahlásil i děti. Bylo mi doporučeno buď změna přítelova trvalého pobytu s tim, ze bude žádat on anebo bych i já musela mít s družstvem nájemní smlouvu a mohla bych žádat já :)

iz*

Jestli tomu dobře rozumím, nabyl Váš partner družstevní podíl dříve, než jste se poznali → je to tak?

Družstvo s Vámi nájemní smlouvu neuzavře, na to mají právo pouze členové bytového družstva. Podle mne zbývá jenom změna trvalého pobytu Vašeho partnera.

bobiik*
hodnocení

Dobrý den. Omlouvám se za pozdní reakci, ale musela jsem nečekaně odjet kvůli rodinným záležitostem. Mám starší rodiče, kteří žijí doslova"na samotě u lesa" a ani tam nemají internet. Nyní k odpovědi: přítel je jako nájemce a má s družstvem uzavřenou SMLOUVU O NÁJMU. Žili jsme spolu jako druh a družka už dříve v jiném bytě. Do stávajícího jsme se přestěhovali už spolu. Byt původně zdědila jeho maminka a ta ho přenechala nám. Proto je smlouva napsaná jenom na přítele. Tehdy na družstvu nahlásil, že tam s ním budu žít i já. Já si tenkrát nechala na magistrátu změnit trvalý pobyt, u čehož musel být i on a dát k tomu souhlas.

kacer*

Takže on má odkoupený družstevní podíl nebo máte nájemní smlouvu, že máte jen nájem? Jednodušší budete mít když si přítel přehlásí trvalé bydliště na ten byt a bude žádat on, ale příjmy budou dokládat všichni co tam mají trvalé bydliště.

bobiik*
hodnocení

Dobrý večer. Přítel má s družstvem SMLOUVU O NÁJMU :) a je jako nájemce.

dahlia
hodnocení

0x

Na hmotnou nouzi nárok vzniká. TP v bytě mít nemusíte pro dávky hmotné nouze není potřeba.
Ke všemu žadatelka budete pravděpodobně vy. Jinak teď koukám, jste v družstevním bytě?
Skutečně máte nájemní smlouvu?Pokud máte pouze podnájem (družstvo - majitel bytu - podnájemníci), nelze o příspěvek na bydlení žádat vůbec.
Nájemní smlouvu dokládat musíte, je důležitá pro vyhodnocení nákladů na bydlení - stejně jako evidenční list. Pozor jen na to, že pokud budete chtít žádat o doplatek na bydlení vy, měla by jste být v nájemní smlouvě uvedená.

iz*

Nezdá se mi pravděpodobné, že by si tazatelka mohla do bytu přihlásit trvalý pobyt, kdyby šlo jenom o podnájemní smlouvu na jméno jejího partnera.

Poznámka: Také bydlím v družstevním bytě a s bytovým družstvem mám uzavřenu nájemní smlouvu na své jméno.

sebod*
hodnocení

0x

Prosím, a co Vám brání nastoupit do práce IHNED? Jste snad nemocná? Jo, ty děti, že jo... Tak ty asi může pohlídat jejich tatínek, když nepracuje. Teď nám vrcholí léto, VŠUDE shánějí brigádníky, není problém si něco vydělat. No, ale sociální dávky to jistí, že? Takže milí pracující šupkyhupky do práce, ať je z vašich daní co vyplácet ;)

To ale nebude ta rada, co tazatelka chtěla slyšet ;)

sebod*

Jedubabo, tak možná se tazatelka domnívá, že když má příslib zaměstnání od ledna, tak nemůže nikde jinde do té doby pracovat. :-DJinak tazatelka potřebuje radu, kde vzít peníze na provoz domácnosti. Kde jinde je vezme, než že bude pracovat? Já mám mezi svými klienty OPRAVDU nemocné lidi - invalidi, kteří nemají třeba ruku, nebo nohu a přesto na dávkách nejsou. A pak tu mám pochopitelně řadu zdravých lidí, co prostě pracovat ani nechtějí. A můžu Ti, jedubabo, říci, že mě to nějak zlobí čím dál víc. Dost lidí tady ví, že pomáhám maminkám-samoživitelkám, ale když taková "maminka" má třetí (čtvrté, páté...) dítě, každé s jiným zploditelem, a ona čeká jenom s nataženou rukou a stále se ptá, na co má NÁROK, tak se mně tmí před očima.

sebod, také si občas jako prase (tedy pracující senior ;)) připadám jako xxx - "A proč pracujete, když nemusíte?" Načež se taky třeba dozvím, že jsem, slušně řečeno, nenapapaná, protože jednak dva příjmy nepotřebuji, jednak určitě zabírám místo někomu jinému *smich*

sebod*

Nezabíráš, neboj. Jenom si platíš "svého" nemakačenka *smich*. Stejně by bylo krásný, kdyby se dělala setkání lidí, kteří platí daně a lidí, kteří z nich žijí. Jen nevím, jestli by se neslo v duchu *pivo* nebo spíš *cert*

B je správně - nemakačenkové by dali těm prvním přes ústa, protože málo vydělávají *smich2*

bobiik*
02.08.17 04:10
hodnocení

.

bobiik*
hodnocení

Dobrý večer. Přítel se o děti postarat nemůže. Myslím na delší čas. Jde o zdravotní důvody. Uvedla jsem, že je invalida. Takže musím počkat, až si děti zvyknou ve školce a pak by to na pár hodin šlo. Trochu mě mrzí, že se člověk dostane na pár měsíců do svízelné situace a i když někdo nezná všechny okolnosti, je považován za nějakého zneužívatele dávek. S přítelem jsme oba stále pracovali, on i se svým hendikepem. Jen na konci roku se to všechno nějak PO...

Ano - a na příslušném úřadě už jste se během těch dvou týdnů informovala, zda máte nárok?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]