Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
předem se omlouvám za obsáhlejší dotaz
Jsem nyní na rodičovské dovolené a pobírám rodičovský příspěvek v nejkratší variantě do dvou let věku dítěte. Snažím se nyní o druhé dítě, aby mi to zhruba vyšlo a navázala jsem mateřskou dovolenou, ale je mi jasné, že mi to nemusí vyjít Potřebuji tedy zjistit své možnosti, pokud by to nevyšlo.
U svého zaměstnavatele jsem nehlásila, na jak dlouho budu na RD, počítá se s tím, že budu mít i druhé dítě a že se pak možná nevrátím (to jsem řekla já). Ráda bych ale, abych i moji druhou mateřskou absolvovala u tohoto zaměstanavatele - díky posledním prémiím jsem totiž PPM měla vyšší než plat
Pokud mi to tedy časově nevyjde, jaké jsou moje možnosti na přivýdělek? Předpokládám, že mohu zůstat bez RP jen na RD. Jak je to ale s přivýdělkem?
1) Je nějaké omezení na výši přivýdělku?
2) Musí být přivýdělek jen na dohodu, nebo i třeba na pracovní smlouvu na zkrácený úvazek (ovšem s tím, že bych stále byla zaměstnaná u původního zaměstnavatele a počítala se mi od něj PPM)?
3) Když bych měla přivýdělek třeba na tu dohodu nebo smlouvu, nebude se mi pak PPM počítat z ní?
4) Pokud by mi druhé těhotenství nevyšlo třeba o měsíc/dva a já ukecala gynekologa na nemocenskou, jak se postupuje? To jakoby nastoupím do původní práce a hned odejdu na nemocenskou a pak bych jen přešla na mateřskou?
5) Jak dopředu se zaměstnavateli musí oznámit nástup zpět z RD, když nejsme domluveni? Mám na mysli třeba ten případ s nemocenskou, aby na to nebyla nějaká lhůta.
6) Je nějaké omezení, když bych chtěla třeba na den/dva v týdnu dát dítě do jesliček a mít přivýdělek, ale abych mohla zůstat na RD?
Předem moc děkuji tomu, kdo odpoví fundovaně (prosím zejména nejhodnější ivzez, ta vždy poradí přesně a srozumitelně
"Podařilo" se Vám do otázky zkombinovat všechno, co nemám ráda a navíc mne uvést do rozpaků. Výsledkem je, že jsem vůbec jsem neměla chuť Vám odpovědět.
Nejsem nejhodnější, neporadím vždy přesně a někdy ani srozumitelně. Odpovídám, jak umím, a doufám, že si tazatel z odpovědi snad vybere to, co bude potřebovat.
Nerada odpovídám na otázky, jež na mne působí dojmem, že někdo "chce s někým vyběhnout", že se chce na někom "přiživit" apod. Na něco Vám odpovím, ale ne na všechno a pravděpodobně i trochu jinak, než jste/byste čekala.
Lékař, neschopenka: O vystavení, trvání i ukončení neschopenky rozhoduje lékař výhradně na základu zdravotního stavu pacienta. Nedoporučuji pokoušet se lékaře "ukecat".
Předčasné ukončení RD: Protože jste písemně nepožádala o rodičovskou dovolenou do dvou let dítěte, počítá zaměstnavatel automaticky s RD do tří let věku dítěte a není povinen*) Vám umožnit dřívější návrat do zaměstnání. Můžete jej o to sice požádat (písemně!), ale pokud zaměstnavatel nebude moci, žádosti nevyhoví.
*) Na toto se názory rozcházejí. Část odborníků zastává názor, že zaměstnavatel musí dřívější návrat z RD umožnit. Já se přikláním k názorům těch, kdo se domnívají, že to povinnost zaměstnavatele není → obzvláště v případech, kdy by mu s tím měly vzniknout zbytečné náklady.
Odpověď na otázky 1 až 3 zní: NE.
4 až 5 → viz výše
6) Nějaké omezení tam bylo, ale vím, že se i něco měnilo → nevím přesně, na jak dlouho by dítě mohlo navštěvovat předškolní zařízení. Domnívám se ale, že pokud by skončila výplata RP, nemělo by už pro Vás omezení návštěv platit. Toto si ale ověřte, opravdu to nevím jistě.
V té kombinaci jsem zapomněla zmínit smajlíky → texty s nimi se mi špatně čtou...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.