Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si najít zubaře?

Od: marek24 odpovědí: 12 změna:

Ahoj,

již druhým rokem studuji na VŠ ve vzdáleném městě od mého bydliště.
Doteď jsem za zubařem dojížděl, ale vzhledem k tomu, že se mi bohužel objevují stále další a další zubní problémy, potřebuji si najít zubaře ve městě, ve kterém studuji (Brno).
Jak se tohle dělá? Prostě si najdu seznam zubařů a někam si zajdu a zeptám se, jestli přijímají? Nebo se to dělí podle pojišťovny? (mám RBP).
A jak je to se zákroky? Mám dvě brigády a jen tak tak si vystačím finančně, co když mi zubař třeba nabídne fotokompozit nebo korunku? Můžu odmítnout? Neměl bych to z čeho zaplatit a půjčku si brát nechci.
Studovat budu ještě 3 roky.
Děkuji mnohokrát za rady a zkušenosti

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zuby máte na celý život. Proto záleží, jak kvalitním materiálem jsou primárně ošetřené, abyste v budoucnu nemusel řešit nové zákroky. Některé plomby jsou cenově dražší (fotokompozit), ale dobře přilnou k zubu a funkčně i esteticky nahradí jeho ztracenou část (také způsob vrtání je jiný, šetrnější).Taková plomba se stává součástí zubu.

Amalgámová plomba je levná, hodí se hlavně na zadní zuby, ale funguje jen jako "zaplnění" vzniklé díry. Dobře provedená vydrží v ústech mnoho let, časem ztmavne. V té době už na tom můžete být finančně lépe, k dispozici budou i novější materiály - a třeba si pak necháte předělat tmavé na bílé.

Mluvte s lékařem, nechte si vysvětlit, proč došlo k problémům se zuby. Dohodněte si plán ošetření i materiál. Cenu každého zákroku byste měl znát a odsouhlasit už před výkonem.

hodnocení

2x

ze zubaří je problém..je jich málo a lidí je hodně...já sice svého zubaře zatím mám/už druhého tedy- první jak se říká hodně přesluhoval a už je teda v důchodě / no a ten druhý stěhuje ordinaci z vesnice kde bydlím do města takže budu muset dojíždět-vím o několika lidech kteří se snaží zařadit k nějakému zubaři ale moc se jim to nedaří...no a ty ceny -to už se s tím každý musí vypořádat sám...podle těch hlupáků co nám vládnou se topíme v penězích-nastavili nějaký pruměrný scifi plat od kterého se pak odvíjejí další ceny a pak si obyčejní lidé musí brát půjčku na opravu zubů...ještě že jsem na tom za zuby...:-Dno...jaktakž...pěkný den

nikdo*
hodnocení

2x

Telefonovat, telefonovat a zas telefonovat, až narazíte na doktora, který bere pacienty. V Jablonci např. nebere žádný. Moje zubařka šla do důchodu, a tak jsem hledal nového. Chtěli by pořád přidat peněz, ale pacienty neberou. Já bych jim na..al. Ať si trhnou nohou. Chtít víc peněz bez práce by chtěl každý. Ale něco pro pacienty udělat ne. Pojišťovna, v mém případě VZP, nepomůže. Resp. pomůže tak, že mi nabídla zubaře v Mladé Boleslavi, 50km. daleko. Tak jsem dle své rady telefonoval tak dlouho, až jsem sehnal jednoho v Liberci. Nemít ale auto, tak jsem bez zubaře.

A drahé zákroky? Tržní prostředí je tržní prostředí. Trhni co můžeš, platí i tady. Ze zdraví se stal kšeft, tak plaťte. Nemáš peníze? Nezájem. Tak to dnes bohužel je.

hodnocení

0x

Dá se to řešit tak, že si najdete seznam zubařů, obvoláte je a někam se přihlásíte. V krajním případě by Vám měla volného zubaře najít Vaše zdravotní pojišťovna.

A ano, máte právo odmítnout drahé zákroky a materiály případně s lékařem domluvit levnější řešení, některé ordinace dokonce nabízí splátkový kalendář.

hnipirdo*
hodnocení

0x

Není to tak, ve většině přpadů, že si obvoláš zubní lékaře, a on tě hned přijme. Má lékařka odcházela do důchodu, i přesto, že měla perfektní vybavenou ordinaci, náhradu za sebe nenašla. Obvolal, navštívil jsem v rámci okresu mého bydliště spousta lékařů, ale odpověď zněla: Nepřijímáme nové pacienty. Svůj požadavek jsem zaslal na svoji pojišťovnu a ta mi obratem sdělila, že mi zasílá seznam zubních lékařů, tedy těch, které jsem už navštívil. nezbývalo mi nic jiného, než hledat v sousedních okresech. Ano, našel jsem, ale 140 km od mého bydliště, což bez přímého autobusovém spojení nešlo, abych dojížděl. Ale...dozvěděl jsem se, že ve vedlejším městě se stěhuje početná rodina, která byla registrovaná i u zubního lékaře. Využil jsem toho, navštívil lékaře a vysvětlil mu situaci. Usmál se a pravil: Sestro, zaregistrujete pána i jeho manželku. A tak jsem získal zubního lékaře, který s námi mnoho práce mít nebude.

Jen se divím, že v místě kde studuješ není zajištěn, takzvaný školní lékař.

Školní lékař pro studenty VŠ nikdy nebyl.
Školní zubař je zrušen i pro SS.
Mám dojem, že i pro ZŠ už toto neexistuje.
Jelikož k zubaři musí chodit zakonni zástupci (rodič). Proto byli školní zubaři před několika lety zrušeni. Není to novinka.
Pro tazatele - opravy na pojišťovnu jsou sice zadarmo, ale zároveň nejhorší možné kvality spraveni zubů. Proto pokud mit alespoň nějaké peníze stranou, investujte je do zubů. Mám zkušenost a oprava na pojišťovnu byla opravdu mizerna. Rodiče by nepřispěli?
Zkuste dentální hygienu, kde vysvětlí, jak čistit zuby, aby se nekazily. A také odstraní plak a zubní kámen. .mista, kde se mohou tvořit kazy. Cena cca 400 za 1/2 hod.
iz*

I práce "na pojišťovnu" může být kvalitní (též mám zkušenost). Záleží na přístupu lékaře.

Neměla jsem na mysli práci zubaře, u mě vždy spokojenost. Ale materiál na pojišťovnu je poněkud horší kvality než dražší placené materiály. Tedy podle mych zkušenosti s oběma typy materiálu (bezplatne amalgany oproti dražším vyplním).
iz*

Odvede-li zubař kvalitní práci, není podle mých zkušeností problém ani s materiály "na pojišťovnu". Ale samozřejmě jsem nevyzkoušela celý "repertoár"...

daisy
hodnocení

0x

Zeptej se spolužáků a kámošů ke komu choděj a pak si k tomu zubařovi zavolej. Nejlepší je dát na reference, protože někteří zubaři (tak jako jiná povolání) jsou flákači a odbývají svou práci. Odmítnout zákrok můžeš, je to tvoje právo.

hodnocení

0x

Klidně se obrať na svou pojištovnu, dají Ti adresy lékařů, tkeří ještě přijímají.

pohanka*
hodnocení

0x

Doporučuji nevolat, ale zajít rovnou a domluvit se osobně.

Myslím, že stomatolog vezme raději člověka, kterého si omrkne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]