Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Absence v zaměstnání

Od: joachym* odpovědí: 8 změna:

- ptřeboval bych ukončit pracovní poměr,tak jsem tam prostě nešel 4 dny a zdá se mi to v dnešní době riskantní,aby firma nepožadovala nějakou náhradu,tak mám dotaz zda raděj říci lékaři o zpětnou neschopnost a podat výpověď poštou - prosím o radu,díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud jste svojí absencí způsobil zaměstnavateli nějakou škodu, tak samozřejmě může požadovat po Vás její úhradu. Pracovní poměr můžete ukončit buď dohodou (na kterou zaměstnavatel přistoupit nemusí) nebo výpovědí. A ta na sebe váže dvouměsíční výpovědní lhůtu kterou musíte dodržet. Zda Vám lékař vystaví pracovní neschopnost záleží jen něm a na jeho posouzení Vašeho zdravotního stavu. Jinak absence v zaměstnání je hrubé porušení pracovní kázně..

iz*
hodnocení

1x

Lékař sice může v některých případech vystavit neschopenku až tři dny zpětně, na delší dobu by už potřeboval souhlas ČSSZ. Ovšem pokud Vám nic není, nebude mít důvod ji vystavit.

Můžete zkusit rozvázat pracovní poměr dohodou, ovšem to lze pouze v případě, že by zaměstnavatel s návrhem dohody souhlasil.

Výpověď můžete zaslat poštou, ale počítejte ještě s dvouměsíční výpovědní dobou, kterou ještě budete povinen odpracovat. Obdrží-li zaměstnavatel výpověď do konce července, začne 1. srpna běžet výpovědní doba a zaměstnání skočí 30. září.

Chcete-li skončit rychle, můžete pokračovat v neomluvené absenci, která může zaměstnavatele přimět pracovní poměr ukončit okamžitě. Ale spoléhat na to nemůžete. Zaměstnavatel sice může k tomuto kroku sáhnout, ale jeho povinnost to není.

Počítejte se stržením jednoho až tří (volba je na zaměstnavateli) dnů dovolené za každý den neomluvené absence (to lze i zpětně). Zaměstnavatel samozřejmě bude oprávněn po Vás vymáhat škodu, kterou jste mu absencí způsobil.

A aby toho nebylo málo → počítejte i s tím, že v případě okamžitého rozvázání pracovního poměru nebudete mít následujících šest měsíců nárok na podporu v nezaměstnanosti (i v případě, že byste mezitím nastoupil jinam).

Také se Vám bude hůře hledat nové zaměstnání. Zaměstnavatelé stojí o loajální zaměstnance...

_____

Já bych poradila pokusit se se zaměstnavatelem dohodnout.

jenda2*

S náhradou škody to není tak horké. Prokázání, že zaměstnanec způsobil absencí nějakou škodu a zaměstnavatel ve své naivitě neměl zastupujícího pracovníka je hodně extrémní záležitost.

hodnocení

0x

Proč prostě nevypovíte smlouvu dohodou pokud je zaměstnavatel ochotný?

Výpověď z důvodů vážného porušení pracovní kázně vám k sehnání nové práce nemusí přispět.

iz*

Čtyři dny zameškal do včerejška. Jestli do práce nešel ani dnes, zdá se mi pravděpodobnější okamžité zrušení pracovního poměru (ZP, § 55, odst. 1 písm. b).

jenda2*

Pokud bude zaměstnavatel chtít. A pokud ne a nebude souhlasit s dohodou, zaměstnanec neudělá vůbec nic. Může se stát, že zaměstnanec nepřijde do práce několik měsíců a v případě tvrdohlavosti zaměstnavatele to bude na hodně dlouho. Není omezení sázet "A".

Problém našeho ZP je v tom, že zaměstnavatel si může dělat co chce a zaměstnanec nemá nejmenší šanci skončit dříve než jak je dáno zákonem. A že to někteří zaměstnavatelé zneužívají daleko za hranici zákona je známo velice dobře.

hodnocení

0x

Proč děláš takovou kravinu, že 4 dny nepřijdeš do práce?

jenda2*

Protože marně doufá, že ho pustí dříve.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]