Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Pracuji ve 40 hod./týden v jednosměnném provozu od 05:45 - 13:45,každé pondělí a úterý máme přesčasy do 17 hod (tj. 6 hod celkem navíc),nyní chtějí abychom šli do práce i v sobotu od 05:45 do 13:45,to by ale přesáhlo 8 hod. které mi můžou nařídit v jednom týdnu,respektive bych musela odpracovat ty 2 hod.co chybí do těch 8hod.,nebo se sobota počítá jinak?mohu toto odmítnout? Jindy by mi to asi nevadilo a šla bych ,ale nyní jsem pozvaná na svatbu a to odložit nebo přesunout nelze.
Pracovní dobu i rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel, který je oprávněn nařídit v odůvodněných případech i práci přesčas.
Zaměstnanec musí odpracovat všechny naplánované pracovní směny, nemůže odmítnout ani práci přesčas, pokud se celkově "vejde" do limitů stanovených zákoníkem práce.
Zmíněných 8 hodin je míněno jako průměr → práce přesčas nesmí v dlouhodobém průměru (některý týden může být přesčasů více, jiný týden méně nebo žádné) překročit 8 hodin týdně a celkově 150 hodin v kalendářním roce. O další práci přesčas by se zaměstnavatel musel se zaměstnanci písemně dohodnout.
Pokud jste ještě v tomto roce neodpracovala 150 hodin přesčas, nemůžete nařízenou práci přesčas odmítnout.
Do ročního limitu práce přesčas se nezapočítávají hodiny, za které zaměstnavatel poskytl náhradní volno.
Poznámka: Práce přesčas by měla být nařizována pouze vyjímečně a pouze v odůvodněných případech. Pravidelná práce přesčas 6 hodin každý týden tomuto podle mne neodpovídá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.