Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Notář , smrt osoby a vstup do domu - peníze?

Od: misa503® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den.

Starší kamarád bydlel se svou ženou v rodinném domku. Dům nechali před lety přepsat na jednoho ze svých synů.

Nyní mu žena zemřela a kamarád mi řekl, že čeká každým dnem notáře, který prý sepíše veškerý jejich majetek a z celkové částky si " vezme " určité procento. Říkali mu to prý na úřadě - pohřebnictví. Kamarád žádného notáře nevolal, prý chodí automaticky. A kamarád žádného notáře ani nepotřebuje. Dům již má napsaný jejich syn.

Nějak se mi to nezdá, a tak se ptám co je na tom pravdy, že chodí automaticky notář do domu, i když jej nikdo o to nežádal a bude si účtovat pro sebe nějaké peníze z majetku domu a věcí v něm?

A jestli je to pravda, tak jak to přesně je, kolik si účtuje procent a vlastně z čeho ze všeho v domě?

Kamarádovi je přes 90 let, sám neví co má dělat přesně, hlavně se bojí podvodníků.

Děkuji za případné rady jak se zachovat.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Kamarád žádného notáře nevolal, prý chodí automaticky.
Notáře skutečně volat nemusí, dědické řízení probíhá ze zákona (týká se veškerého majetku, ne jen domu) - ale většinou si notář pozůstalého pozve do kanceláře. Pokud se pán obává, ať zatelefonuje na příslušný soud podle bydliště (zemřelé), zjistí, který notář byl ustanoven a informuje se přímo u něho.

Informace ohledně řízení pravni-poradna-zdarma.blo/... a poplatků (snad se od loňska nezměnily) pravni-poradna-zdarma.blo/... Najdete tam případně i další odpovědi.

hodnocení

2x

Notář bývá pověřen většinou soudem, aby vykonal dědické konání po zemřelém. Zjistí nehnutelný i hnutelný majetek, který patřil zemřelému.

Pokud není dům nebo pozemek na katastrálním úřadě zapsaný na zemřelou, nespadá do dědičství.

Notář se může ptát na účty v bance, na případnou hotovost, vlastnictví auta, a podobně. Ověřuje, zda zemřelý nezanechal závěť. Něco si zjistí sám, uvítá také spolupráci pozůstalých. Dědičské konání potom proběhne rychleji.

Poplatky notáři náleží, jsou stanoveny podle výšky dědičství. Počítá se jen majetek zemřelého, ne všechno to, co je v domě. To může patřit mnoha dalším lidem.

hodnocení

2x

Dobrý den,

notář se pánovi ozve sám, nemusí jej sám vyhledávat.

Bude ho zajímat majetek, který patřil jen zemřelé. Nebo pokud byli s pánem manželé, je potřeba vypořádat společné jmění manželů. Pokud manželé nebyli, ale bydleli spolu minimálně jeden rok ve společné domácnosti, tak také může pán dědit, nicméně nepíšete nic o tom, jaký byl ve vztahu k zemřelé.

Notář se bude zajímat, zda zemřelá zanechala závěť. Pokud ne, bude přistupovat k dědění podle zákona.

Bude kontaktovat také zřejmě toho, kdo vypravil zemřelé pohřeb. Náklady na pohřeb, které doložíte, je také možné odečíst a zohlednit v celkové hodnotě dědictví po zemřelé. Notáře však také bude zajímat, zda zemřelá nezanechala po sobě nějaké dluhy.

Nepíšete, zda měl pán více dětí. Pokud jich měl více, je potřeba je zahrnout do dědictví, jako právoplatné dědice. Pokud některý ze synů dostal již za života pána dům, je možné jeho podíl nějakým způsobem snížit, tedy bude dědit méně než ostatní dědicové, resp. děti pozůstalé. Ostatní děti by však měly dostat také nějaký podíl, nelze je opomenout, dle zákona. Je možné dědit podle zákona, nebo uzavřít s ostatními dědici dohodu, kterou však soud (notář) schválí a všichni zúčastnění s ní budou souhlasit.

Notář si může zajistit přibližnou hodnotu majetku, tedy může pána osobně navštívit, ale jinak by jednání mělo probíhat přímo v kanceláři notáře.

pokud manželé nebyli,tak nedědí spolubydlící ,,ale zemřelého děti..

Já mám byt v os.vla.a když umřu -tak bude dědit člověk ,který je spíše jako podnájemník --není můj druh.To je přece hloupost

doplněno 12.07.17 10:52:

přijde soudní komisař a zjistí majetek .Pak to jde k notáři.

přijde soudní komisař a zjistí majetek .Pak to jde k notáři.
Soudní komisař = notář. A osobně přijít vůbec nemusí - to se dělá většinou jen když nejsou (známí) dědicové.

není pravda u nás byl a mohla jsem si vybrat známého -nebo ze soudu,,a majetek byl

Pak si buď vymýšlíte, nebo se jedná o porušení zákona - notář je ve funkci soudního komisaře pověřen soudem k vyřízení dědictví. (Viz Zákon o zvláštních řízeních soudních, který se mi teď nechce hledat.)

Vyřízení dědictví notářům přiděluje soud podle předem stanoveného rozvrhu, aby byla zachována nestrannost rozhodování. V tomto jediném případě si není možno notáře vybrat.

pohanka*
hodnocení

2x

Notář pozve k notářskému řízení a to ke zjištění majetku na 99 procent toho, kdo vypravoval pohřeb.

Pokud vypravoval - zařizoval syn, dostane v předstihu povolání a syn by měl toto oznámit manželovi /nepíšete, jestli byli oddaní/. Soupis majetku je dobré předem sestavit a prokonzultovat, co paní opravdu zanechala a co bylo její.

K dědickému řízení jsou potom pozvaní manžel a děti paní + pokud nějaké neosvojila. Když bude majetek po paní minimální, tak se stává, že k dědickému řízení již ani pozůstalí nejsou pozvaní, protože není co dědit. Vše potom je na jenom tom jednom dědici, nebo zmocněnci, zastupující pozůstalé.

.

mopet*
hodnocení

1x
Notář si vezme nějaké procento z majetku a i kdyby dotyčná nic nevlastnila tak si naúčtuje nějaký svůj minimální poplatek.

Tabulka odměn je ve výše uvedeném odkazu - ale zas tak hrozné to není. Např. za aktiva ve výši 50.000,- Kč je to 1.000,- Kč, za milion něco přes 11 tisíc.

hodnocení

1x

Matrika hlásí notáři úmrtí. Proto to notář ví. Jen příliš nespěchá.

liska*
hodnocení

1x

Mne pozval notář, až si všechno zjistil, kde měl zemřelý účty, zda zanechal závěť, majetky, dědice ap. Někdy to trvá dlouhé měsíce, u nás to bylo pár týdnů. O nic jsem se nestarala, on dostal od obce úmrtní list a začal řešit, přišlo mi pozvání.l// Známá mi řekla, že "dědí" ten, kdo má klíče a příjde včas. Může třeba odnést závěť, kterou zemřelý nenechal u notáře, ale doma, může si nabrat cennosti, ukrást prachy. Hnusné, ale stává se. Jinak účty notář hned zablokuje. Čím mín toho zemřelý zanechal, tím menší poplatek notáři. Plus za za výkon. Měli jsme majetkoprávní vztahy vyřešeny převodem bytu už dva roky před úmrtím na potomka, staveb.spoření dotyčný vybral před smrtí sám a rozdělil svým dětem, aby nebylo předmětem dědického řízení. Ale nepamatuji výši poplatku, protože jsme se na to složili..

doplněno 12.07.17 19:18:

Jo, a nikdo k nám nepřišel, nekontroloval. Před ani po návštěvě notáře. Nadiktovali jsme jen, co vyloženě patřilo zemřelému. Vzhledem k věku se po ceně nábytku ani nepídili. Jediné, co se řešilo, byl kus nějakého pozemku, jehož byl spoluvlastníkem. I tak to bylo jednání za půl hodiny hotové. Jo, a doklady o pohřbu s sebou.

simanski

Zajímalo by mě,jestli notář si sám zjistí všechny účty zemřelého.Mě řekl,že mu mám dát informaci u jakých společností měl účty a ty prý nechá prověřit.Jelikož po otci nemám jediný papír,tak nechápu jak toto mám provést.Když jsem došel do první banky ,tak se mnou vyběhli,že to říkat nesmějí.Notářka mi říkala,kdyby jsme nevěděli,tak třeba později může přijít nějaký výpis a můžeme to znovu řešit.Mám jít na první schůzku a toto je určitě blbost.Na koho se obrátit ,pokud na tomto bude notář trvat?Případně odkaz na povinnosti notáře při dědickém řízení.

hodnocení

0x

@simanski - Zajímalo by mě,jestli notář si sám zjistí všechny účty zemřelého.
Obecně by vám měly stačit pro základní informaci tyhle odkazy

notar-houdek.cz/...

notarkavbrne.cz/...

dane
hodnocení

0x

U nás nikdo nebyl, vše se vyřešilo v kanceláři notáře. Pamatuji si jeho větu - do soupisu dědictví nepatří věci z domu starší pět let, ty mě ani nehlaste.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]