Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Finance a VŠ

Od: jachym* odpovědí: 8 změna:
Dobrý den , potřeboval bych poradit. Rodiče spolu uz tři roky nežijí, ale rozvedeni nejsou. Po prázdninách mám jít na vysokou školu, ale protože otec s mým výběrem nesouhlasí,tvrdí, že je to výběr mamky, řekl, ať zapomenu, že mi bude na studium nějak přispívat. Myslí to vážně a není s ním řeč. Mamka mi řekla, že sama to finančně neutáhne. Je zdravotní sestra, otec má malou firmu. Myslíte si, že mu to mu to může nařídit opatrovnický soud. A zabýval by se tím vůbec soud, když rodiče nejsou rozvedeni? A tu žalobu bych musel podat já kdyz jsem plnoletý nebo mamka? A to by mu soud stanovil castku a kolik by to asi tak bylo? Nebo by mi to musel vyplácet zpětně podle skutečných výdajů na půlky s mamkou? A kdo by musel zaplatit třeba právníka, který by mě hájil u soudu? Já vím, je to moc otázek, ale jsem vyřízený a nevim, jestli vůbec začat studovat. Děkuji moc za radu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vyživovací povinnost nesouvisí s tím, zda jsou rodiče rozvedeni.

Žalobu jako zletilý podáváte sám, právního zástupce byste ani nemusel potřebovat, jinak je řízení od soudních poplatků osvobozeno. Podívejte se třeba na tento návrh vzory.cz/... .

Soud stanoví výši výživného, ale "kolik by to asi tak bylo" vám nikdo neřekneme - závisí to na mnoha dalších okolnostech.

NOZ § 913

(1) Pro určení rozsahu výživného jsou rozhodné odůvodněné potřeby oprávněného a jeho majetkové poměry, jakož i schopnosti, možnosti a majetkové poměry povinného.
(2) Při hodnocení schopností, možností a majetkových poměrů povinného je třeba také zkoumat, zda se povinný nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání či výdělečné činnosti nebo majetkového prospěchu, popřípadě zda nepodstupuje nepřiměřená majetková rizika. Dále je třeba přihlédnout k tomu, že povinný o oprávněného osobně pečuje, a k míře, v jaké tak činí; přihlédne se popřípadě i k péči o rodinnou domácnost.

Jinak všechny ustanovení o výživném od § 910 NOZ - tady business.center.cz/...

jachym*
hodnocení

Děkuji, jste hodná, moc jste mi pomohla. Čím víc o tom ale přemýšlím tím víc mi to připadá šílené soudit se s otcem.:( Nevím jestli to nakonec všechno nevzdám :(

Nebylo by škoda vzdát studium jen kvůli otcově umanutosti? Vaši by se nějak dohodnout nemohli? Nebo, pokud by s tím souhlasila, by vás na základě plné moci mohla zastupovat matka.

jachym*
hodnocení

Škoda by to asi byla, ale moc si neumím představit jak by okolí bralo ten soud. I když všichni ví, že takto otec penězi vydíral i mamku, proto od něho odešla, on je strašný skrblík, nikomu nic nedá zadarmo. Když se zatne nikdo s nim nehne. Možná dřív trochu babička, ale ta už teď taky ne, on má svoji hlavu. No tak uvidím, co se s tim dá dělat. Děkuji moc za rady.

hodnocení

2x

Otec se neohlíží na Vás, vyhrožuje, vydírá. Je to sice smutné, dávat rodiče k soudu, také bych měla výčitky, ale na druhou stranu, jedná se o Vaši budoucnost. A otec Vám hází klacky pod nohy.Proto nepovažuji za chybu oplatit mu stejným. Na hrubý pytel...

Je dobře, že jste si vybral sám, co Vás bude bavit, bez ohledu na otcovy připomínky. Hlavně dobře studujte a dostudujte, abyste mu mohl vzít vítr z plachet: Vždyť jsem to říkal, že...Jaga.

jachym*
hodnocení

hodnocení

0x
Nechte si stanovit výši alimentů od otce, a to soudne. Na výběru oboru vysoke školy nezáleží.
Pokud jste 18lety, vyřizujete si vše sám.
Čim dříve,tím lépe.
jachym*
hodnocení

A nevadí, že rodiče nejsou rozvedeni? A ty další odpovědi byste nevěděla?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]