Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč češi nechtějí pracovat pod prac.agentůr

Od: luda* odpovědí: 12 změna:

U nás v práci je takový názor, že kmenový zaměstnanec má plnohodnotnější práci i lepší finanční benefity, než ti kteří dělají pod pracovníma agentůrama. S nimi je i hůře zacházeno. Když není zakázka, tak jdou zadarmo domů a přehlíží se i zákoník práce v některých ohledech. Do kmene se hrnou téměř všichni ve fabrice. Přes agentůru čechy moc neláká makat a ofrňují nos za minimální mzdu. Jeden kolega mi řekl na lince, že " je občanem ČR. a je důstojné být pod firmou". Připadal by si poníženě dělat s davem rumunů, bulharů a dalších emigrantů s východu. Prioritou na území ČR. mají být správně naši zaměstnanci a cizinci až to co zbyde pro ně navíc. Takto to mají i v Německu. Nejprve upřednostní svého občana a potom cizince. Je pravdou, že čech se ve vlastní zemi bude cítit poníženě s davem přistěhovalců v jedné lajně pracovních agentůr? Jak Vy to vnímáte a cítíte jako vlastenci národa?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hnipirdo*
hodnocení

6x

Protože nechtějí být okrádání těmito agenturami.

nikdo*
hodnocení

3x

Dotaz je proč nechtějí: Protože je s nimi zacházeno jak s podřadnými pracovníky. Jeden týden dělají 12hod směny, další dva týdny jsou zadarmo doma, prostě proto, že zrovna není práce, materiál apod. Protože Část odměny zůstává za nehty agentuře. Protože odměna za práci je jim zadržována až 14 dni. Zatímco kmenoví berou 8. v měsíci. Tak agentura vyplácí stejné mzdy 25-30. v měsíci. Celou dobu vas agentura může kdykoliv propustit, nebo zaměstnat takovým způsobem, že makáte od nevidím do nevidím, a pak přijde půlroční vyúčtování přesčasových hodin a vy jste měsíc bez práce a bez peněz. Žádní jistota, žádná pravidelnost.

Stačí? Mají se snad tyhle "východní" manýry mají čechům libit? Je dobře, že se jim nelíbi. A je špatné, že se o nich téměř nemluví.

iz*
hodnocení

1x

Žádná práce není "plnohodnotnější" než jiná a žádná práce není nedůstojná. Nedůstojné není ani to, v kolektivu s kterými národnostmi kdo pracuje.

Není nedůstojné ani to, jestli je někdo zaměstnán jako kmenový nebo agenturní zaměstnanec. Nedůstojné ale mohou být pracovní podmínky u zaměstnavatelů i agentur.

Zaměstnavatel je povinen vytvořit pro všechny zaměstnance stejné pracovní podmínky. Agenturní zaměstnanci mají nárok na tytéž pracovní podmínky, benefity,... jako kmenoví zaměstnanci.

Řada zaměstnavatelů to nedodržuje a podle mne je na zaměstnancích, aby se za svá práva brali. Pracovní smlouvu nikdo nedostává, pracovní smlouvu každý sjednává (uzavírá) dobrovolně. Nesouhlasí-li někdo s navrhovanými podmínkami, může si najít jiného zaměstnavatele s jinými podmínkami.

___

"Je pravdou, že Čech se ve vlastní zemi bude cítit poníženě s davem přistěhovalců v jedné lajně pracovních agentur?"

Poníženě se podle mne může cítit jenom ten, kdo si neváží lidí. I zahraniční zaměstnanci jsou lidé. Pokud u nás získali povolení k pobytu a k práci, měli by mít stejné pracovní podmínky jako Češi.

Mně hrozně vadí, že jsou někteří zaměstnavatelé schopni zneužívat něčí tísně, zaměstnávat cizince za horších podmínek a následně se snažit tytéž podmínky vnutit dalším zaměstnancům.

Může-li si zaměstnavatel vybrat mezi cizincem, který bude ochoten tutéž práci vykonávat za nižší mzdu než Čech, a Čechem, dá přednost cizinci. V tomto ohledu podle mne může pomoci pouze důsledné vyžadování a časté kontroly dodržování stejných pravidel pro všechny zaměstnance.

V Německu, Rakousku i Švýcarsku a Lichtenštejnsku (tipuji, že i v dalších zemích, ale sleduji jen tyto) je situace jiná i v dalších ohledech.

"Jak Vy to vnímáte a cítíte jako vlastenci národa?"

Podle mne to mnohem více než s vlastenectvím souvisí s morálkou. Porušování zákoníku práce a zneužívání tísně cizinců zaměstnavateli s vlastenectvím nesouvisí.

Četla jsem rozhovory se zahraničními podnikateli, kteří přestože je u nás daňová zátěž vyšší, než v jejich zemi, říkají, že by jim bylo stydno neplatit daně v zemi, která jim podnikání umožnila. Totéž říkají o mzdách zaměstnancům, bez nichž by nedosáhli takového zisku, jakého dosahují...

A čeští podnikatelé, sportovci, ... "utíkají do daňových rájů"...

majsterjoe*
hodnocení

1x
Snad se dočkáme a já se dožiju zrušení pracovních agentur tak, jako se kdysi zrusilo otroctví.
janm*

Pracovní agentury postavit mimo zákon, tento druh "podnikání" zakázat. (jde totiž o cestu jíž se přenáší "otroctví" do 21. století, prac. agentury jsou "pijavice" které tyjí z poctivé a mnohdy těžké práce ostatních)

prazskejpepik*
hodnocení

0x

někteří Češi naopak vyhledávají práci pod agenturou. proč? neplacení daní, dluhy, insolvence, peníze na ruku, základní mzda, porušování zákoníku práce. tohle jsou termíny, které s tím mají něco společného. v dnešní době schopný člověk najde práce ihned. nakonec si i takový agenturní vydělá víc, protože viz. to co jsem psal dříve.

luda*
hodnocení

Tak jak vidím má to dvě strany mince. Nezadluženým to příjde pod úrovní a ti zadlužení hledají výhody,jak se vyhnout placení např.exekucí,tím že agentura jim strhává peníze na jejich přání a firma třeba půl výplaty na dluhy a mají se hůře.Ale ta varianta agenturní mi připadá stejně jako napůl legální,když se tam dá více šachovat a nacházet obkliky.Takže za normálních okolností bezproblémových lidí spíše pod firmou je důstojnější pracovat?

Tak za sebe říkám, že to, že jakožto zaměstnanec vydělávám i na zisk mateřské firmy, ještě neznamená, že bych musel být nutně natolik blbý, že bych ze svého výdělku hodlal živit další nikoliv nezbytné darmožráče. Pokud mám s mateřskou firmou problém, vyřeším si ho sám, pokud by to měl být větší problém, najdu si bez problémů jiného zaměstnavatel. K čemu tedy agenturu?

pohanka*
hodnocení

0x

Některé agentury jdou na ruku zaměstnavateli.

Ten nasadí takové podmínky, že o ně našinec nemá zájem, protože by nevyžil, neuživil rodinu. Když firma nesežene českého zaměstnance, lze zcela legálně může zaměstnat cizince a to i pod agenturou, nebo i přes Úřad práce. Vydělá firma, vydělá agentura, prodělá Čech, protože by tam mohl pracovat, pokud by se firma chovala solidně. Prodělá cizinec, ale z podmínek, z jakých přišel to je pro něj terno /si myslí/. Nežije se svojí rodinou, nevychovává svoje děti, fyzicky se může zničit, dopad na zdraví může být fatální. vyždímat a zahodit. Cizinec může pracovat i přesčasy, o víkendu. Tím se mu zvedne výplata. Náš občan by byl v trvalém pracovním poměru drahý a možná by měl řeči o povinných hodinách, které musí být mezi směnami atd.

michalverner
hodnocení

0x

Tesco Mladá Boleslav...kmenový zaměstnanec 115 Kč/hod+stravenky.,agenturní 50Kč/hod.bez stravenek.Máš s tím problém?Chceš si stěžovat?...napíšene ti hrubé porušení prac. smlouvy.

Ano, máte pravdu. Když /v jiném podniku/ nebyla práce přes agenturu, vyžadovali po nás zaplatit cca 140,- Kč pojištění za 1 den. Jelikož se se mi to nelíbilo, šla jsem se zeptat na inspektorát práce-přece jde o překážku ze strany zaměstnavatele. A tam mi řekli, že pokud mám zájem dále pracovat, i jako brigádník, moc si nemohu stěžovat, že příště mě už nevezmou. Tak fundovaná odpověď!. Když jsem tedy se rozhodla,že to zaplatit přece jen půjdu, než být bez jakéhokoliv příjmu -světe div se- už prý nemusím. Asi jim někdo přece je udělal bu,bu. Toť má zkušenost-r. 2011.

luda*
hodnocení

V případě zrušení pracovních agentur vzrostla by tím nezaměstnanost a jaké by to mělo dopady na naši ekonomiku? Dříve též neexistovaly pracovní agentury a také se dalo bez nich žít. Stejně většina těch agentur má své kořeny ve východní Evropě a jejich bosové na tomto podnikání bohatnou a peníze jdou pryč z ČR.tak se zřejmě ani HDP. u nás nezvýší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]