Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypoved po skonceni rodicovske dovolene

Od: frimar® odpovědí: 3 změna:

Dobry den,

prosim, poradi mi nekdo? V lednu me bude konci rodicovska dovolena. Pred materskou jsem u zamestnavatele pracovala na trismenny provoz. Coz ted nepujde. Zajimalo by me, pokud mi zamestnavatel nabidne misto, ale ja ho napr. z duvodu, ze pracovni doba bude od 7 hodin a ja bych mohla az tak od pul osme (skolku mam na druhem konci mesta), zda pokud mi zamestnavatel nepovoli zacatek smenny, jak ja potrebuju a misto tedy odmitnu( nebudu kvuli skolce schopna byt v zamestnani podle pozadavku zamestnavatele), zda mam pri vypovedi narok na odstupny, kdyz vlastne prekazka je na me stranne. Jde mi o to, ze kdyz se zamestnavatel bude hajit, ze mi zpatky misto nabidl, zda mam ma neco pravo nebo budu muset podet dohodu bez odstupneho? Snad jsem to napsala srozumitelne.

Predem vsem moc dekuji za radu.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Po skončení rodičovské dovolené je zaměstnavatel povinen nabídnout vám místo podle vaší pracovní smlouvy. Vy si sice můžete požádat o úpravy pracovní doby z důvodu péče o dítě a zaměstnavatel jepovinen vám vyhovět, ovšem pouze tehdy, pokud tomu nebrání "vážné provozní důvody", takže konečné rozhodnutí, zda vám úpravu povolí nebo nepovolí je na něm.

Pokud pro vás bude mít místo, tak vy jste povinna na něj nastoupit. Pokud z nějakého důvodu nebudete chtít/moct, tak je dalšíkrok na vás, tedy tu výpověď budete muset podat vy, ne zaměstnavatel. Pokud vy podáte výpověď, tak na odstupné samozřejmě nárok nemáte.

Jinak doporučuji vám situaci řešit co nejdřív. Nelze spoléhat na to, že se případně dohodnete se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru odhodou (tedy k určitému datu), tak abyste případně měla čas dát výpověď (výpovědní doba je dvouměsíční, tedy byste ji musela dát okamžitě).

hodnocení

Dekuji za radu. Zajimaloby me, z jakeho duvodu, bych (pokud bych musela odmitnout praci) mela dat vypoved uz ted a ne az se skoncenim rodicovske dovolene? Neprisla bych o rodicovsky prispevek?A pokud tedy podam vypoved s dvoumesicni vypovedni lhutou, nalezi mi za ty dva mesice plat? Predem dekuji za odpoved.

No, výpověď už teď právě kvůli dvouměsíční výpovědní lhůtě. V podstatě pokud dnes podáte výpověĎ, tak výpovědní doba začne běžet 1.12.2009 a skončí 31.1.2009. Protože v té době budete stále na rodičovské dovolené, tak si výpovědní dobu odbydete doma. Pokud by vám rodičovská dovolená skončila třeba 29.1.2010 a teprve ten den jste podala výpověď, tak by vám výpovědní doba začala běžet 1.2. a skončila 31.3. a po celou tu dobu byste musela chodit do práce. V době výpovědní doby vám náleží plat jenom tehdy, pokud pracujete.

Proto radím co nejdřív se se zaměstnavatelem skontaktovat a dohodnout se, co dál. Sice je pravděpodobné, že přistoupí na dohodu o ukončení pracovního poměru (tedy bez nutnosti dodržet výpovědní dobu), nicméně jistotu nemáte. Anebo budete příjemně překvapená a dohodnete se s ním na úpravě pracovní doby tak, aby vám vyhovovala... ale i tuhle dohodu je lepší udělat předem, aby se zaměstnavatel mohl připravit na to, že budete mít úpravu. KDyby to měl řešit ze dne na den, tak je spíš pravděpodobnější, že se odvolá na provozní důvody a nepovolí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]