Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik stojí 1 spláchnutí WC

Od: vencak* odpovědí: 16 změna:

Na kolik průměrně vyjde 1 spláchnutí WC (v Praze)?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

1x

Jedno spláchnutí v Praze mě stojí 5 korun. Někde 8, a ještě jinde v metru 10 korun. Na hlavním nádraží 20 korun. To se přiznám, že nedám.:-D

lee*
Tak já dám radši 20kč na nádraží, kde ty toalety nyní udržují , než riskovat WC v běžném rychlíku, kde to i dnes často vypadá (a hlavně smrdí) dost hrůzostrašně. Co mi přijde sprosté je 20kč na benzínce na dálnici, řidiči aut logicky nemají kam jinam, těžko se na dálnici budou stahovat třeba bezdomovci... A jednou potřebují WC a netankuji ale jindy zase 3x tankuji a nejdu na WC. Ještě symbolickou pětikorunu bych brala, ale 20,- je fakt nehorázné

když je nouze, dal bych i STOVKU ! *smich* a kolikrát prostě není komu

figurek*
hodnocení

1x

nevím jak v Praze, ale u nás stojí vodné+stočné už skoro 130,- KČ za kubík. Takže velké desetilitrové spláchnutí stojí přibližně 1,30 KČ. Jen doufám, že nedojde na ten nápad rozdělit vodu v domácnosti na pitnou a užitkovou, jak mohutně prosazují naši zákonodárci. A víte proč? Protože už teď je jedním z hlavních důvodů vysoké ceny pitné vody právě její nízká spotřeba. Rozdělte trubky na pitnou a užitkovou a co se stane? Cena kubíku užitkové vody okopíruje cenu dnešní pitné vody a cena kubíku pitné vody okamžitě vystřelí do astronomické výšky. Pitná voda bude dražší, než na poušti. Na takové "úspoře pitné vody" necháme gatě úplně všichni, kromě vodárenských firem. Ty si pořádně namastí konto.

Teďka jsem se dočetl že Noutonice v roce 2015 měly vodné + stočné 240Kč... No potěš pánbůh...

daisy

Jojo, hold nějak si na nás ty zahraniční firmy, kterým výše postavení prodali vodárny , nahrabat peníze musí.

To jste od Zlína? To je myslím nejdražší kraj s vodou. Dokonce i dražší než v Praze.

hodnocení

0x

Tak počítej: 1x spláchnutí je asi 7 litrů vody, cena vodného + stočného cca 70,- Kč za m3, tedy 0,007 x 70 = 0,49 Kč. Pokud jsou údaje rozdílné, není problém přepočítat.

doplněno 06.07.17 16:46:

@pohanka: Neblbni, přece nebudu kvůli každému použití WC jezdit z Chebu do Prahy*sok* To by se mi to zatraceně prodražilo a ještě bych měl po..ané a po..ané spodní prádlo, protože 2 hodiny je trochu moc*smich*

ovczaak*
hodnocení

0x

našel jsem nějakou tabulku,spotřeba při spláchnutí 3-12 litrů,cena 0,20 - 0,81kč. tvrdí tam,že stará wc berou 10 a více litrů,moderní s odděleným splachováním 3 anebo 6 litrů...

hodnocení

0x

Záleží, jak máš seřízený splachovač. Někdo má seřízeno na dvojí splachování. Malé spláchnutí, cca 5l + na velké spláchnutí, cca 10lvody. ;) Jen nesmíš zapomenout, že když budeš splachovat občas, usadí se na míse kámen a na jeho odstranění vynaložíš mnohem více peněz a nechutné práce.

wcdedek
Bohužel ne jen vodní kámen! :-D

iz*
hodnocení

0x

U starších nádržek je na jedno spláchnutí potřeba 10 až 12 litrů vody. U novějších, kde můžete použít menší (cca 3 litry) nebo větší množství (cca 6 litrů) vody.

Cena jednoho kubíku vody v Praze činí v roce 2017 včetně DPH 85,42 Kč. Jeden litr vyjde na 0,08542 Kč a jedno spláchnutí vyjde u starší (10 l) nádržky na ±0,85 Kč (85 haléřů).

@Pohanka:

V domácnosti mi celodenní splachování jednou osobou vychází na ± 6 Kč... (Neuvedla jste poplatek vybíraný za použití veřejného WC?)

___

OT: Když už jsme u toho splachování: Také někomu tolik jako mně pije krev, že na splachování, mytí podlah či oken, praní, ... používáme pitnou vodu?

pohanka*

Mám sudy s dešťovou vodou a jak mohu, tak předsíň a venkovní schody vytírám dešťovou. Bez chemie. Kýblem potom zaleji záhony, nebo stromy.

Po dešti je voda čistá, ale časem se zakalí, zezelená, napadají mušky, listí. Pokud nemáme podzemní rezervoáry, filtraci a čištění, tak to nelze aplikovat a bude to též něco stát. Též by muselo být dvojí vedení.

I když moje babička prala v dešťové vodě. Ale nejdříve si ji musela přelít do kotle, ohřát ji a v pračce Romo vyprat a vymáchat. Nevím, jak bychom dávkovali dešťovku do automatické.

Ä co když nezaprší? Kde tu vodu vezmeme a jak dopravíme, propojíme do systému?

iz*

Já jsem měla na mysli hlavně města: Četla jsem o systémech, které odpadní vodu neodvádějí rovnou do kanalizace, ale upraví ji pro další použití v domě → např. právě na to splachování.

Přijde mi, že jako společnost (nejen v ČR nebo v Evropě) pitnou vodou neuvěřitelně plýtváme.

liska*

To až bolí, když tolik čisté průzračné pitné vody mizí v kanalizaci za účelem "mrzkého efektu". Jsou vymyšleny rezervoáry na dešťovku, jen je drahé a mnohdy nemožné je vestavět. Jedině perspektivně do domů, co se teprve budou stavět.A takové změny u nás trvají léta.

pohanka*

Samozřejmě to je poplatek, téma jsem odlehčila.

Na veřejné wecko se snažím jít jenom jednou a většinou jednou spláchnu.

To je téma *smich*.

doplněno 06.07.17 22:23:

Dřív se to nazývalo pokrok a kvalitní bydlení, dnes plýtvání.

vykuk*
hodnocení

0x

Jedno spláchnutí kdekoliv stojí za to, aby to na hajzlu nesmrdělo. Můžete snižovat poměr spláchnutí s vykonáním svých voňavých potřeb, a tím budete násobně zvyšovat svoje úspory za placení vody. Lze dosáhnout absolutní úspory, pokud uzavřete hlavní uzávěr vody.

A nezapomeňte, že sousedi WC také mají, tak by stálo za to, se k nim nahrnout celá famílie po jídle na návštěvu a pochybuji, že by vám odmítli navštívit onu místnost a kontrolovat vodoměr.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]