Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se osamostatnit?

Od: hannyy odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, mám 17 let a v lednu 18. Tedˇ jdu do druháku na školu, kterou mám 90 km od domova, takže bydlím u přítele s kterým jsem rok. Problém je v tom, že se začínáme hádat kvůli mě . Jsem v podstatě odkzaná jenom na jejich barák, protože je na samotě. On jezdí vyřizovat různý pracovní věci, takže často není doma a já jsem pak naštvaná, že se mi nevěnuje, že nejedeme někam na výlet nebo tak. Jelikož studuju, brigádu sháním , tak peněz moc nemám, jen 200 Kč co mi dají rodiče na týden, s čímž se snaažím vžít. Jen výdaje za jídlo, za školu, za zvířata ty 200 nezaplatí, takže většinu latí on. Jinak já jak sedím u přítele doma tak nemám co dělat , zkoušela jsem snad vše (procházet se,vařit, uklízet, meditovat, cvičit se psem, projet se po poli na motorce, číst si, cvičit.. ) Jenže všechno mě zabaví jen na krátkou dobu. Příteli vadí, že jsem nesamostatná v těch penězích,přestává mít o mě starost což je asi tím, že se vidíme furt a já sem furt stejná. Prosím, opravdu to chci změnit a mám snahu. Jen bych chtěla nějaký rady, jak se osamostatnit, ukázat mu, že ho nepotřebuju na všechno (stouplo mu díky tomu neskutečně ego, začal se nademnou povyššvat, že bez něho neudělám nic, že jsem strašně nesamostatná a tak :() a zabavit se. Prosím jen slušné rady. Děkuji mockrát !:)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jste v blbé situaci. Partner si uvědomuje, že jste na něm závislá a začíná vás jaksi zneužívat. Mohu-li radit, utíkejte z této situace co nejrychleji i za cenu dojíždění z domova. *hej*

liska*
hodnocení

2x

To jste šla brzo bydlet ke klukovi. Ta škola nemá intr? Vy jste teď ve stadiu, jako rok po svatbě, kde už to prvotní nadšení opadlo a přichází ke slovu tvrdá realita. Chlapec už se nekontroluje a dává nepokrytě najevo, co mu dříve nevadilo. Jedině sehnat si někde blízko brigádu. Hlídání dětí, úklid, zahradnické práce, vybalování zboží, letáky, servírku...

liska - Chlapec už se nekontroluje a dává nepokrytě najevo, co mu dříve nevadilo.
Zas se chlapci tolik nedivím - "jezdí vyřizovat různý pracovní věci, takže často není doma a já jsem pak naštvaná, že se mi nevěnuje". Slečnu prakticky živí a jí vadí, že ho nemá za zadkem, protože sama se nudí.

Pro hannyy - začněte tím, že si najdete brigádu. Pak si popovídejte s rodiči o výši vašeho případného výživného. Podle výsledku rozhovoru se pak můžete rozhodovat, co dál. Oni vám skutečně neplatí nic jiného, než ty dvě stovky? Třeba školu, oblečení a podobně? Jaký mají/říkají důvod? (Nejméně dva bych si dovedla představit - ale spekulovat nechci.)

iz*
hodnocení

2x

Jak se osamostatnit? Najít si práci (rodiče jsou povinni Vás živit, dokud se nedokážete živit sama, ale nejsou povinni Vám přispívat na život s přítelem).

S tím, že partner nebude nadšený z toho, že mu "visíte na krku", jste měla počítat, než jste se k němu nastěhovala.

Já bych se na prázdniny vrátila k rodičům a našla si tam brigádu.

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den. Nechápu, proč jste si tak brzy přivodila takové problémy? Žijete jak v manželství po pár letech. Máte to zapotřebí? Po světě běhá tolik kluků a vy se upnete na jednoho, který vás ponižuje. Vy jste studentka, máte studovat, bavit se a užívat mládí a ne prát fusekle přítelovi. Na to máte ještě dost času. Máte rodiče, kteří se mají o vás postarat. Ta škola nemá internát? A něco blíž k domovu nemůžete studovat? Zbytečně brzy jste si vydělala na problémy. Já bych takový exemplář přítele pustila k vodě...

hodnocení

0x

Navrhněte příteli, že se vrátíte k rodičům a oni jsou povinni Vás na škole finančně podporovat. Přestanete být na něm finančně závislá a uvidí se, jestli je to jediný problém. Většina studentů VŠ si přivydělává na studium. Pokud jste SŠ, hledejte taky nějakou brigádu, alespoň na víkend a prázdniny. Co se týká zábavy, to je opravdu Váš osobní problém, že u ničeho nevydržíte a nedokážete se sama zabavit. Já, ve Vašem věku, jezdila na kole, chodila se koupat, hrála závodně volejbal, malovala a hodně moc četla, často až pozdě do noci. Taky se musíte učit a den není nafukovací. Já měla času stále málo. Můj kluk za mnou jezdil 3 roky jednou za 3 týdny, protože byl v Národní reprezentaci a věčně měl tréninky, nebo závody. Záleží jen na Vás, jestli Vás vůbec něco baví a pokud ne a ani nevydržíte sama se sebou, tak je těžké čekat radu od druhého. Asi to bude chtít na sobě zapracovat. Lepší radu nemám.

hodnocení

0x

Škola nemá internát? Má. Požádej o něho a bydli na internátu. ;) 200 na týden? V 18. letech můžeš požádat soud o výživné od rodičů. Pokus se s nimi domluvit bez soudu, ať máš svůj stabilní příjem. Najdi si brigády.

vykuk*
hodnocení

0x

Opuštění rodičů ve školních letech nevidím rozumné, poku by k tomu nebyly vážné důvody, jako kdyby třeba oni byli sociální problém a nebo nějaké týrání. Ale i tak by se to mělo řešit sociálkou a né si hrát na společné soužití s partnerem. Nevím, kolik je tomu vašemu nápadníkovi, ale pokud není idiot, tak když si domů vezme studentku, tak musí držet hubu a platit za běžný provoz bez ceknutí. Jestli má vyčítavé tendence, tak je to nedospělý jedinec a dostanete se jen do větších problémů. Tak je na vás, co uděláte.

Nevím vaši rodinnou situaci, ale pokud je "normální", tak mažte zpět domů a nesnažte se chovat jako dospělá. Na to budete mít příležitost (při štěstí v životě) řadu desítek let, až vám z toho někdy bude i ouzko a třeba si pak ráda vzpomenete, jak to bylo skvělý, když se o vše starali rodiče ;)

PS: Placení životních nákladů z brigád nemusí vystačit. Mnoho normálních pracujících mají co dělat, aby to sami zvládli za těchto platových standardu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]