Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fotografické vybavení na svatbu

Od: elisa* odpovědí: 10 změna:

Bylo mi nabídnuto fotit svatební obřad. Mám Canon EOS 400D, k němu zoomový setový objektiv a také pevný objektiv EF 50 mm, f/1,8. Ten pevný je světelný, docela dobrý, ale nevím, jak blízko budu od nich stát a zda mi bude stačit. Po jedné straně obřadní síně jsou okna, přesto si myslím, že bych si měla pořídit externí blesk. Dají se pouze s tímto vybavením pořídit dobré fotky? Prosím o vaše typy a názor, děkuji předem.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Dobré fotografie se jistě i s tím co máte pořídit dají. Nicméně doufám, že tam nebudete jako hlavní fotograf.
Na vašem místě bych raději začal něčím jednodušším, než hned svatbou.
I když jsou i lidé, co jim na fotografiích moc nezáleží a hlavu Vám trhat za nepovedené fotky nebudou.
doplněno 04.07.17 23:33: P.S. fotky se dají udělat lecčíms, ale největší problém jsou chybějící znalosti a zkušenosti.
elisa*

:-D Díky za upřímnost, fotím hlavně děti a portréty, svatba je to první, chtějí jen obřad, malá svatba, řeší spíš jen, aby to nebylo moc drahé, teorii pilně studuji :-D

hodnocení

1x

Zde bych radu rozdelil na tri casti.

a) Cim fotit:

Na svatbu bych vzal

1. kvalitni pevne sklo na portrety a aranzovane sceny - s ohniskem akorat 50mm po zapocteni crop faktoru

2. Sirokouhle sklo nebo kvalitni univerzalni zoom - pro foceni momentek v malych prostorach, napr. neco 20-50mm

3. teleobjektiv - pro zachyceni momentek a dulezitych chvil z dalky, kdy nemuzete lezt lidem az do talire, rekneme 50-150mm minimalne

Vsechny objektivy by meli mit co nejvetsi svetelnost - budete fotit lidi v pohybu, takze je potreba volit kratke expozicni casy a prilisnemu zvysovani ISO se pokud mozno samozrejme vyhnete.

4. Urcite externi blesk. A nesmerovat ho primo. Integrovana blikatka scenu akorat pokazi

b) Jak fotit:

Pokud mate fotit svatbu, chce to vedet, jak dynamika svatby funguje, abyste nic neprosvihla, vzdy stala tam, kde je potreba a byla pripravena. - Zacina se uz rani predsvatebni pripravou, prijezd na misto obradu, obrad = sliby, prstinky, polibky !Obvzlast na toto je pouze jeden pokus a zaroven to patri mezi to nejdulezitejsi!, blahoprani, skupinova fota, fota nevesty (zde je vyhoda, ze mate pokusu habakuk) atd atd.

Kazda z techto situaci bude mit jine svetelne podminky, focena scena bude vypadat jinak. Musite byt vsude vcas, abyste si stihla promyslet, kde budete stat a co budete zrovna fotit.

Je toho mnoho, jedno je ale z toho jasne patrne. Priprava je strasne dulezita. Svatba se nebude opakovat jen kvuli tomu, ze ste stala na spatnem miste, ze se vam vybil akumulator, nebo ze mate upatlany objektiv.

K priprave by mimo jineho melo patrit dorpedu se seznamit s mistem svatby, idealne se jit podivat na nejakou jinou svatbu a vypozorovat co a jak, zkouknout jine svatebni fotky pro inspiraci atd.

To vse je priprava, ta ale samozrejme nestaci. Nejdulezitejsi je mit cit pro to co, jak a kdy fotit. To uz se ale takto popsat neda.

c) Pokud se na to necitite, tak je lepsi si to priznat, nez to neveste pokazit. Mohlo by pomoct zkusit si nafotit nejakou reportaz.

nikdo*
hodnocení

0x

Některé úřady nechtějí cizího fotografa, mají svého. Dalo dost práce se s nimi dohodnout. Nevím nakolik je to dnes rozšířený jev, ale tak ještě před 15 lety hodně.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Na focení svatby s pevným ohniskem nevystačíte. V uzavřeném prostoru nemůžete ustoupit skrz zeď. Zoom je potřeba. Externí blesk by se hodil, ale pokud na něj nejste zvyklá, bude vám spíš na obtíž, ztratíte rychlost a uděláte jen pár snímků, a to s výsledkem značně nejistým. Svatba vám celá uteče. Foťte tak, jak jste zvyklá, jak to máte nacvičeno. Pokud budete fotit svatbu prvně, určitě bych si šla do obřadní síně cvičně zafotit předem. Ale učit se fotit přímo na svatbě, nevím nevím... Řekla bych, že by se hodilo fotit do formátu i RAW, to pak chyby můžete napravit ve fotošopu. Taky je otázka, co jsou pro vás dobré fotky. Ida

elisa*
hodnocení

JJ, vše fotím v raw, díky za info, jaký objektiv by se hodil?

karelnovotny

Vy máte pevnou 50-tku.To znamená že na vašem foťáku je to 80-tka.Já bych šel (s vaším foťákem) do pevné a světelné 35-tky aby jste měla 50-tku která se nejvíce hodí na portréty.Zoom máte setový a jestli vám stačí?...kdo ví.

karelnovotny
hodnocení

0x

Hlavně se doluvte s ženichem a nevěstou co vlastně očekávají.Aby nečekali profi kvalitu a výsledek nebyl jiný(tím vás nechci podceňovat).Aby to nedopadlo tak že se bude svatba muset opakovat a vy dostanete vyhubováno.Fotky jsou tak dobré jak dobrý je fotograf.;)

hodnocení

0x

Na VŠ jsem fotil spolužákovi svatbu přístrojem Zenit TTL. Není až tak důležité čím se fotí, ale co a jak. Ale hlavně - svatební focení se neuvěřitelně přeceňuje. Ty fotky skončí v albíčku a po prvním shlédnutí se na ně už nikdo nikdy nepodívá. Lidi se dívají na fotky - vzpomínky z cest, z dovolených... ale ne ze svatby.

elisa*
hodnocení

To je zajímavý názor. Já jsem si je i tiskla a pověsila do dvou místností doma a i album si časo prohlížím :-D, fotky z dovolených jsem neviděla ani nepamatuju :-D. A u kámošek si taky prohlížíme spíš svatbu, no asi je to všude jiné...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]