Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ke konci června jsem ukončil školní docházku a potřebuji poradit s placením danní.
Už rok mám brigádu kde jsem dělal pár hodin v měsící a současně s tím měl i živnostenské oprávnení jako vedlejší činnost. Teď musím vyřešit co dál. Živnost zatím provozovat jako hlavní nechci, protože vydělky zatím nejsou příliš velké a nevyplatilo by se mi to. Bohužel ale kvůli tomu nemohu být ani veden na úřadu práce. Tak se chci zeptat jestli by nebylo lepší domluvit se se zaměstnavatelem a převést DPČ na HPP a jak by to bylo dále s placením soc. a zdrav. u žinosti?..
Dobrý den. Pokud byste měl HPP, tak živnost by byla vedlejší pracovní činnost. A to pak byste nemusel platit povinné měsíční odvody na sociální a zdravotní pojištění. Jen byste jednou za rok udělal přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a doplatil, případně nedoplatil, co byste musel. Bylo by to jednodušší pro vás.
Při nízkém zisku se nemusejí ani ty povinné měsíční zálohy na sociální a zdravotní pojištění při vedlejší činnosti platit. Pak se jen jednoho za rok udělá přehled a případně se něco doplatí...
Sociální i zdravotní pojištění jsou povinné i v případě SVČ vedlejší. Pouze v prvním roce podnikání nemusí začínající podnikatel ze SVČ vedlejší odvádět zálohy.
Po skončení roku je ale i on povinen podat povinné přehledy a na jejich základě se stanoví výše záloh pro další rok podnikání.
V případě SVČ vedlejší záleží i na dosaženém zisku. Nevím teď z hlavy přesnou částku pro letošní rok, ale pokud by zisk nepřekročil ± 63.000 Kč za rok, nemusel byste ze SVČ vedlejší sociální pojištění hradit vůbec.
_______
Neodhadnu, jestli zaměstnavatel bude ochoten změnit typ zaměstnání z DPČ na pracovní smlouvu → to by pro něj bylo dražší.
Na DPČ můžete v průměru odpracovat maximálně polovinu stanovené týdenní pracovní doby (max. 20 hodun týdně). Jestli pro Vás má zaměstnavatel práci v uvedeném rozsahu (jestli pro Vás nemá práci na více než 20 hodin týdně), nebude podle mne mít důvod uzavřít s Vámi pracovní poměr.
Pokud se dohodnete se zaměstnavatelem a pokud se ze zaměstnání bude zdravotní pojištění odvádět (včetně té části od zaměstnavatele) ve výši minimálně 1.485 Kč měsíčně, půjde dále o SVČ vedlejší. Jinak by se SVČ změnila na hlavní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.