Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem v dluhové krizi, mám půjčky, co dělat

Od: martinl* odpovědí: 20 změna:

Zdravím, obracím se na Vás s prosbou o pomoc protože už mevím, co bych měl v mě situaci dělat. Jsem student a zároven pracuji na plný úvazek. Mám příjem tak 14 tisíc čistého a mám celkově 7 půjček.

Rozpis půjček:

1. Credit kasa -3000 Kč, prodloužení na 14 dní 860 Kč - 6.7

2.Via sms 4x1161 Kč , 14. den

3.Vata online - 3.7 - 3000 Kč, pak 28. den - 2 x 2270 Kč

4. Zaplo - 19 900 Kč - prodloužení za měsíc 3690 Kč, vždy 15. den

5. Česká spořitelna - 11 x 2500 Kč, vždy 30. den

6.Ferratum - 3 x 3219 Kč, 24. den

7. BB půjčka - 5 x 2100 Kč, 30. den

Prosím, poradte mi co v téhle situaci dělat. Dával jsem výpověd v práci a ted v pondělí budu nastupovat do nové, bohužel jsem musel odejít z důvodu, že jsem měl špatné spoje a jezdil tam na 6 a vracel se kolem 20. hodiny. Vzdálenost 62 km busem. Nezvládal jsem to a byl vyčerpaný, tak proto. Prosím Vás, můžiu si vzít něco jako konsolidaci bankovní nebo nebankovní nebo je tu nějaký jiný způsob, vzít si peníze od lichváře, insolvence nebo nějaká vaše rada? Nechci mít exekuci a nebo skončit u soudu a mít záznam v trestním rejstříku. Prosím pomozte mi co dělat v téhle situaci. Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

7x

No, Martine, že jsi udělal hloupost s tolika půjčkama, to už víš. Další hloupost by byla kvůli takovéto prkotině utíkat do Turecka ;). Zaregistruj se zde a napiš mi do sz. Najdeme řešení. Obecně: máš tam většinu lichvářských půjček, kdy si na měsíc půjčíš 3000 a za měsíc máš vrátit 4000. CELÉ 4000 Kč. Když nedáš celou částku, tak Ti jde 850 (někdy ale i více . třeba 2000) na prodloužení smlouvy o měsíc. To je jen prodloužení. Potom tam je třeba 1000 (i více) smluvní pokuta. Opět za měsíc. Příští měsíc opět nezaplatíš a vše to platíš znova. Takže za rok zaplatíš více jak 20.000 a dluh je stále stejný. No není to krásný výdělek pro "věřitele"? Co s tím? Zaplatíš to, co sis půjčil + zákonný úrok. To dáš písemně na vědomí věřiteli s tím, že o zbytek se může klidně soudit. I když to zkusí, tak soud mu to na Tvůj popud neschválí. Pokud možno splácej tu bankovní půjčku. To by byla škoda dostat se do bankovního registru.

O insolvenci ani neuvažuj. S tak malou částkou bys byl blázen do toho jít. A v tomto mi věř, těch návrhů jsem již sepsala několik set.

Kdyby se Ti podařilo získat jednu jedinou půjčku třeba od toho Cetelemu, tak opět těm nebankovkám zaplatíš pouze jistinu + zák. úrok.

hodnocení

1x

Konsolidujte to v jeden dluh u nějakého bankovního domu, který bude ochotný to vzít, nebo např. u Cetelemu to vezmou určitě do jednoho dluhu a budete splácet pravidelně jen jim. Ale nesmíte si sekat další dluhy, protože to s vámi asi není jednoduché. Zamazávat půjčku další půjčkou, to nikam nevede, jedině tak k té exekuci!

martinl*
hodnocení

Myslíte, že by to u cetelem vzali? Ted budu nastupovat do nové práce, jen jestli tam není příjem za 3 měsíce protože jak jsem to tak obcházel, tak ten příjem za 3 měsíce musím mít. Pro mě by to bylo výhodné to mít vše v jednom a platit jen jednu splátku, ale takhle dám celou výplatu na ty půjčky a nic mi nezbyde, je to šílené a jsem z toho na nervy.

Zavolejte do něj a uvidíte, co vám řeknou? cetelem.cz/...

martinl*
hodnocení

zítra tam zavolám, ještě je tu jedna varianta. Co by se stalo, kdybych odešl do jiné země, třeba do Turecka a požádal tam o azyl? Ta země by mě nemohla vydat a na ty dluhy by se zapomnělo nebo jak? Jen čistě teoreticky, kdybych neěl jiného východiska a změnil zemi...sice bych se sem už nemohl vrátit, ale to by mě ani tak nevadilo

Při tak malém dluhu utíkat do Turecka a co jazyk? Časem se vám začne stýskat po rodné hroudě a je tu další problém? Člověče, při jednom problému se nehází flinta do žita a neutíká se pryč! To ten život prožijete jen v poklusu! Postavte se k problému čelem, máte ponaučení do budoucna, že se dluhy musí platit!

martinl*
hodnocení

po tomto si už nikdy půjčovat nebudu, to vím jistě, jen u toho cetelm jsem našel že ve zkušební době nepůjčují a chtějí trvale doložitelný příjem, ale stejně tam zítra zavolám, jen mě štvě že musím zaplatit tak 13 tisíc měsíčně, průměrně 2 tisíce za jednu splátku půjčky, to dám celou výplatu a nebudu mít ani na jídlo a nájem, tohle je pro mě dost špatné a nevím jak to zvládnu

Azyl se nerozdává na požádání - musel byste mít důvod, což tedy dluhy nejsou, spiš naopak. A nezapomnělo by se, buďte ujištěn. Mimo to si věřitelé dlužníka umějí najít i "za kopečkama", když jim na tom záleží.

rv*
hodnocení

0x

To jsem neviděl. Tolik půjček od od tolika (mně) neznámých společností. A přitom si troufnout dát výpověď. A divit se, že nemám na splátky. Můžete zkusit jezdit po školách a ukazovat se studentům za peníze, jako odstrašující případ.

Ale jinak zkuste s každou společností dohodnout snížení splátek a pořádně zabrat v práci - přesčasy, víkendy a podobně. Popřípadě se obrátit na rodinu. Celková částka zatím není tak vysoká, aby se to nedalo splatit.

martinl*
hodnocení

ta práce ve které budu pracovat je na 3 směny - 8 hodin denně, přesčasy se tam nedělají a vékendy myslím jen někdy. Jedině, že bych si vzal ještě jednu práci a brigádu ale to půjde asi stěží

Když to nepůjde, holt budete muset omezit výdaje.

hodnocení

0x

Dobrá rada se těžko hledá.

Ty půjčky sis vzal na něco konkrétního a něco sis za ně musel koupit. Takže se pokus některé nakoupené věci znovu prodat a tím splatit alespoň část.

A současně si začni zapisovat každý výdaj a každý přijem. No a když se se součtem výdajů dostaneš k součtu příjmů, tak musíš buď hledat výnosnější práci a nebo proškrtat a zredukovat výdaje.

martinl*
hodnocení

zkusím jim v pondělí zavolat a pokusit se to zredukovat jak jen to půjde, ale nevím jestli to nějak půjde. Pro mě by bylo vhodnější získat tu konsolidaci, ale když ted budu nastupovat do nové práce, tak mi ji asi nedají. Půjčova jsem si proto, abych pomohl někomu v rodině splatit půjčky - mojí matce, ta si ted dala insolvenci, schválili ji to a strhávají ji to ted ze mzdy, ale peníze mi nepůjčí, má málo a moje sestra si ted dělá řidičák na kamion C+E, tak musí platit docela hodně peněz a ted je na úřadu práce a taky mi nepůjčí, jsem naprosto bezmocný a lichvář by byla asi chyba

pohanka*
hodnocení

0x

Je vidět, že jste se nenaučil hospodařit již v rodině, nebylo od koho. Doufám, že Vám to dobře dopadne a jednu radu dám. Píšete, že si již žádnou půjčku nikdy nevezmete. Postupujte jinak. Vezměte si klidně pouze jednu půjčku. A další teprve až tuto první splatíte. Pokud se budete držet tohoto ptravidla, tak se se do stejné situace nedostanete.

Avšak nejlepší bude, když budete vydělávat tolik peněz, že si žádnou půjčku již nebudete muset sjednávat.

Nyní jste student, asi to je to nejhorší období, které zažíváte, protože jak píšete, podpora od rodiny žádná. Máte vůbec nějaké peníze od rodičů? Neměl byste nárok na výživné od matky a otce? Výši určí soud.

14 000 + výživné od rodičů a možná byste zvládal splácet. Ale snad si v nové práci polepšíte.

Jestliže pracuje na plný úvazek znamená to, že je schopen se sám živit. Nárok na výživné tudíž nemá.

pohanka*

Aha, tak ode mne by měl, nenechala bych své dítě studovat a ještě přitom chodit do práce. To musí být strašně vyčerpávající. I když napadlo mne, že jsou právě prázdniny, možná chtělo tu výpověď načasovat na jindy. Nyní jste mohl chodit do práce v pohodě a přes prázdniny požádat o to spojení. Doklad o práci byste měl a odsouhlasili by to snad. Ale už se stalo.

hodnocení

0x
Zkuste jít pracovat do Kvasin na pás. Sice práce náročná,ale peněz relativně dost. A také dávali náborový příspěvek. Maknete si,ale vydelate. Možná zajišťují i bydlení poblíž, ale to nevím jistě.
martinl*
hodnocení

Můžu se zeptat kde to je a co je to za firmu? Nějaký odkaz? chci to co nejrychleji splatit, snad by se to dalo za 3 měsíce, ta spořka by mi ani tak nevadila a to zaplo.cz bych už taky nějak splatil, hlavně se potřebuji splatit těch ostatních malých, pak by to už nějak šlo. Rodina mi peníze bohužel nedá, ta má svých starostí dost mi říkali

V Kvasinách se vyrábějí auta.

martinl*
hodnocení

Už jsem se na to díval, škodovka, ale já jsem až od hranic se slovenskem to by byla dálka a nevím jestli bych si tam vydělat víc než 14 tisiíc čistého měsíčně aby se to vyplatilo a navíc ubytování, to by tam bylo asi drahé a ještě nevím jestli je tam zaškolování a jak dlouho trvá. Asi by to nebyl dobrý náůad jed tak daleko

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]