Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, byl by někdo ochotný, popsat mi, jak mám postupovat při poslání zásilky poštou?
Potřebuji zaslat jiné soukromé osobě jednu věc, malou, bez problému se vejde do klasické obálky a není ani moc těžká. Doma ji připravím, dám do obálky, napíšu adresu na obálku a na poště mám dál postupovat jak? Nebo to mám vše dát do obálky až před nima na poště? Chci, aby mi adresát zaplatil za danou věc tím způsobem, že já si pak budu moci vybrat peníze zase na poště (poštovní poukázka?) - jde o obchod mezi dvěma soukromými osobami. Osobně by mi vyhovovalo, kdyby mi adresát zaplatil za zásilku proti jejímu vydání (pošta mu vydá zásilka jen v případě, když uhradí její celkovou cenu). Jak mám tedy postupovat, jaký produkt z nabídky pošty vybrat, aby poštovné bylo pokud možno co nejnižší, ale abych zároveň měl každý nějakou jistotu, že dostane to, co chce (já peníze, on zásilku)?
Jaké formuláře musím ještě pak na poště vyplnit? Stačí, když to vyplním tam (a tam si vyzvednu tu poukázku nebo formulář), nebo si to mám připravit doma? Nechci zase moc u přepážky zdržovat.
Děkuji předem za praktické zkušenosti, s posíláním přes poštu zatím nemám zkušenost.
Můžete mi napsat i postup, jak bych mohl postupovat v případě, když bych potřeboval poslat větší věc (zřejmě by šlo tedy už o balík), opět se stejnými podmínkami (výplata peněz mně za věc na poště v hotovosti, pošta vydá zásilku adresátovi po jejím zaplacení).
Pošli to na Dobírku. Na poště si vyzvedni dobírkovou složenku a zároveň se zeptej, jak s ní zacházet. Složenku vyplníš a přiložíš při podání na poště k "balíčku". Stane se přesně to, co potřebuješ: Peníze vybere pošťák proti "balíčku. Ty pak dostaneš domů poslední díl složenky, na který si na poště vybereš peníze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.