Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z nemovitosti-koupě poloviny bytu

Od: jana0101 odpovědí: 5 změna:

Prosím už jsem úplně zoufalá,jsem rozvedená 4 roky a neudelali jsme majetkové vyrovnání co se týče bytu,Teď ex na mě chce převíst svoji polovinu bytu bezplatně,byt je zatížený hypotékou kterou platím od roku 2013 sama,vlastně platím i jeho polovinu,na finančáku mi řekli že zaplatím 14 procent daň,nevím jak to alespoň přibližně vypočítat,jestli se tam odpočítává hypo co jsem zaplatila nebo jak mám vypočítat tu polovinu co na mě chce převést nevíte někdo jak se to dá spočítat?Kolik zaplatím dań děkuji moc

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Cena nemovitosti se, pokud vím, o zaplacenou hypotéku nesnižuje. Ale počkejte si ještě na další odpovědi.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, Váš dotaz je zmatečný. Jak přesně se jmenuje ta daň, kterou máte platit? Daň z nemovitostí se platí každý rok (jednou ročně), ale platí ji až vlastník (Vy budete spoluvlastník, tak to bude 1/2 nebo po dohodě ji zaplatí jeden z vlastníků). Daň z příjmů má sazbu 15% a daň z nabytí nemovitosti má sazbu 4%. Takže 14% =? Zdravím!

doplněno 01.07.17 19:24:

jenyk - právě proto jsem psal, že dotaz je zmatečný a zatím můžeme jen spekulovat (dokud to nebude upřesněno).

Aby platila 15%, musela by ten byt prodávat. Jestli jsem to správně pochopil, tak neprodává. Naopak bude majitelkou i druhé poloviny. Pak bych to viděl maximálně na 4% z poloviny bytu.
Ale je fakt, že 14% je ptákovina.
doplněno 01.07.17 20:03: Bene máš pravdu. Pokud nebude dotaz upřesněn, aby bylo zcela jasno co a jak, nelze dát přesnou odpověď.

jabraka*
hodnocení

0x

Vyřešil bych to darováním a zápisem do KN manželem.S ním se mezi čtyřmi očima dohodnětě na vyrovnání.Nebude tím potřeba ani odhad. Jen si peníze předáte z ruky do ruky.Lze to vyřešit i předáním přes právníka.Když si nedůvěřujete.

JB

dane

Nápad je to dobrý, až na to, že paní je rozvedená a chybí manžel. POkud paní 1/2 bytu daruje exmažel, už je to cizí osoba. Ještě je zde varianta, že exmanžel zdarma může polovinu bytu darem přepsat na dítě (pokud jej spolu mají).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]