Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vymoc peníze

Od: garnett23 odpovědí: 10 změna:
Dobrý den rád bych se zeptal zda-li mi někdo může pomoci.
Půjčil sem peníze známému na byt na kauci a provizi pro RK bez smlouvy. V hotovosti sem při předání bytu platil peníze pronajímateli a maklerce. Teď chci od známého peníze zpět co jsem do něho vložil a on se.k tomu nemá. Navíc jsem ještě za něho zaplatil 1 nájem přes internet banku. Smlouvu mezi sebou nemáme a navíc jsou příjmové pokladní doklady psané na jeho jméno. Vím jsem blb ale už to nevrátím. Ale je nějaká šance to z něho vymoc i když mám svědky že ty peníze jsem skládal já?
Nemáme podepsané uznání závazku nic. Je to cca rok. Díky za případné informace

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danys*
hodnocení

2x
Můžete vymáhat soudně u občanského soudu s nejistým výsledkem

mnd®
hodnocení

0x

Nenaděláte nic.Máte svědky takže minimálně dva.Dáte to k soudu a on si přivede čtyři že to platil on a vy jste tam byl jen jako svědek předání peněz.Bez písemné smlouvy o půjčení peněz toto těžko vyhrajete.On má doklady na své jméno o zaplacení - vy máte co v ruce za doklad? Jo a na ústní dohodu ohledně půjčování peněz můžete rovnou zapomenout.Bohužel to je dnešní doba ,,upírů,,.

garnett23
hodnocení

Jediné koho mám za svědky je pán který si bral ode mne peníze za ten nájem a paní které sem platil provizi jako realitce.Jediné co mám za papír je výpis z účtu alespoň na 1 nájem ktery sem za neho platil.
mnd®

Tomu pánovi a hlavně té paní ( dostane provize) je to jedno od koho dostanou peníze.Oni neví ani nemůžou vědět jakou jste si udělal s ,,kamarádem,, smlouvu.

S tím výpisem - on bude tvrdit,že jste tam občas přespával na otomanu a tímto způsobem jste zaplatil.S tím těžko uspějete.

Nechte to a odepište do ztrát.Soud bude pro vás na začátku drahej a výsledek se může rovnat nule nebo ho ještě zaplatíte.

Doporučení do budoucna - nevěř ani bráchovi natož jiným cizím lidem co se týká financí v dnešní době.

PS: známých mám moc a nikdy bych toto už neudělal.Ale nesoudím vás.Takových pitomostí a podobných jsem se za život taky nadělal dost.Ale život postupně naučí.

pohanka*
hodnocení

0x

Dost záleží, na čem jste se dohodli. Známý Vás požádal o půjčku? Tedy jste řešili, kolik peněz mu půjčíte, kdy je začne splácet a v jaké výši. Nebo to byl od Vás původně dar? A bylo domluveno nějaké plnění a známý nyní nekoná?

Vzhledem k tomu, že jste zaplatil i první nájem, tak předpokládám, že známý nemá moc peněz. Zvažte, jestli má vůbec nějaké peníze, které by Vám mohl vrátit, jestli pracuje, jestli není zadlužený, či dokonce v exekuci.

Pokud byste měl v ruce papír s datumy a podpisy a jinými nacionálemi, tak je jasné, že možnost splacení - vymožení je velmi vysoká. Ale jestli nic nemá, tak je jedno přísloví: ,,Kde nic není, ani smrt nebere,,.

Nemáte peníze, které jste mu půjčil ve výpisu z účtu? Podívejte se na výpisy před rokem jestli tam nemáte v tu dobu, kdy jste mu půjčoval peníze zaznamenán právě ten výběr. A když máte i svědky, tak to dejte k soudu. Vy známého znáte lépe, tak se rozhodněte, i smlouva ,,na hubičku,, se dá vymoci.

Nemusíte mít nutně písemnou smlouvu, lze půjčit /NOV jedná o zápůjčce/ i na ústní dohodu. Musíte mít věrohodné svědky, plus ten bankovní výpis.

Zvažte výši dluhu, jestli je vymožení reálné, a jestli náklady na soudní řízení, plus Váš čas, nervy a finance, stojí za to.

tejijepy
hodnocení

0x

Tak když se k tomu nemá, tak mu pomoci. Vzít pár kamarádů a navštívit ho.

I lidé, kteří jsou těžce v mínusu, tak nějaké peníze vždy najdou. A nebo si půjčí. To je jeho boj.

Soudní cesta je sice možná a dokonce je velká šance úspěchu kladného rozsudku, ale k čemu ti to bude, když nebude kde brát. Určitě bude mít dluhů více. Když nezaplatí vodu, elektřinu, telefon, sociální, zdravotní atd., tak má klid. Tyto společnosti jdou klasickou soudní cestou.

Ty musíš jít jinou cestou, která i když bude v rámci zákonů, tak mu bude nepříjemná a raději zaplatí, jen aby měl klid.

trey
hodnocení

0x

Nemáte téměř nic v ruce, ty vaši "svědci" si už taky nemusí pamatovat co bylo před rokem (navíc vám vůbec nemusí chtít svědčit, i kdyby si to pamatovali), čili jste v poměrně solidní důkazní nouzi. Můžete se pokusit o soud, ale počítejte, že to bude spíš na roky a výsledek velmi v mlze. Může se stát, že prohrajete a budete platit i soudní výlohy. Asi vám nezbyde než na něj apelovat, že je trochu svinstvo nechat si od vás zaplatit bydlení a peníze nevrátit. Ale tihle dlužníci mají obvykle hroší kůži a radši ztratí známého, než aby vrátili pár tisíc. Nevím jistě, jestli to platí pořád, ale před pár lety to bylo po třech letech promlčené a když jste se o to nepřihlásil, tak bylo pak jen na dobré vůli dlužníka, jestli vám to splatí. Rok už vám uběhl a na splátky to nevypadá. Takže váš známý to patrně hraje, že to vyhnije, na promlčení. Něco platit za svoje peníze a doklad nechat vystavit na kámoše je opravdu velká chyba. To už teď víte a když nic jiného, bude to velké poučení pro příště. Vzít na něj nějaké ranaře, jak tu někdo radí opravdu nedoporučuji, jelikož to byste se u toho soudu nakonec mohl opravdu ocitnout, ale v roli obžalovaného.

hodnocení

0x

Já si myslím, že byste se měl smířit se ztrátou. Drahá životní lekce! *sok* Prosoudíte skoro více, než byl dluh. A navíc, co si nikdo ani neuvědomuje, na nějaký, poměrně dlouhý čas, ztratíte svůj život. Budete žít a stale dokola, ve dne a v noci, s rodinou i s kamarády, řešit policii, soud a já nevím, co všechno ještě budete moci podniknout! A výsledek bude zisk 5,- kč. nebo tak nějak. *hej* Vykašlete se na to, za to to nestojí. Berte to jako poplatek za školu života.

hodnocení

0x

Písemně (s doručenkou) ho vyzvěte, aby vám uhradil dlužnou částku ve výši xxx Kč za kauci, xxx Kč za provizi a xxx Kč za nájemné za měsíc a rok yyy nejpozději do xxx dnů (například 15 - 30), případně písemně sdělí, do kdy dluh zaplatí, jinak se obrátíte na soud. Za určitých okolností by jeho odpověď mohla být brána jako uznání dluhu. (Doporučuji nejednat po telefonu, ale trvat na písemném vyjádření.)

Kdyby vám zaplatil byť i jen něco, dal by se rovněž použít

NOZ § 2054

(2) Plní-li dlužník dluh zčásti, má částečné plnění účinky uznání zbytku dluhu, lze-li z okolností usoudit, že tímto plněním dlužník uznal i zbytek dluhu.

Hlavně to neodkládejte, promlčecí lhůta vám běží.

garnett23
hodnocení

Děkuju všem. Pokusím se tedy za pomoci výzvy doporučeným dopisem dlužníka vyzvat a uvidíme. Byla to moje blbost a poučení do budoucna i nejlepšímu příteli nepujcuj a asi bych nepujcil nikomu ani v rodině bez jakéhokoliv papíru či smlouvy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]