Nejste přihlášen/a.
Poslední dobou vidím čím dál tím víc lidí jezdit po chodníku, i když hned vedle je krásný rovný asfalt. Vždycky mi tím zvednou tlak. Pokud taky jezdíte po chodníku, proč to děláte?
Jsem řidič, chodec i cyklista. Podle mě by si každý měl vyzkoušet i ty ostatní role a chovat se k ostatním tak, jak chce aby se oni chovali k němu.
Když jsem si před 20lety koupil kolo, tak jsem ze začátku v červenci jezdil kolem 20h bez blikačky. Pak jsem na stejném místě potkal neosvětlené cyklisty a pochopil, že to když já vidím neznamená, že jsem viděn.
Kamarádka jako řidička při cestě na chatu pravidelně nadávala na cyklisty. Loni si koupila kolo a najednou nadává na řidiče a pro cyklisty má větší pochopení. Taky nadávala na chodce, že tam najednou skočí. Od té doby, co vodí dceru do školy, už přes přechod v obci nejezdí 70, ale sundá nohu z plynu a rozhlídne se, jestli se tam někdo nechystá.
Pojďme všichni ubrat ...
Kamarádce bych preventivně dala přes držku ! Jezdit 70 přes obec a přechody, to je na polámání kostí. Jejich! Také mám ráda ostřejší jízdu, ale tohle je prasárna. Brala bych za to řidičák na doživotí a ještě bych jí nechala makat rok v dole. Teda až poté, co by se jí zhojily ty polámaný kosti!
... pojďme začít každý u sebe ... pak možná budou chodci nosit mimo obec reflexní pásky (2/3 nedělají), cyklisti za snížené viditelnosti používat na kolech světla nebo blikačky (3/4 nedělají); řidiči zastavovat před přechodem bez toho, aby tam chodec musel skočit (4/5 nedělají); řidiči používat blinkr při předjíždění cyklisty nebo objíždění chodce (9/10 nedělá); řidiči za jízdy nebudou telefonovat, psát sms nebo statusy na fejsbůůůček; cyklisti nebudou jezdit po obsazeném chodníku nebo na silnici vedle sebe; maminy a senioři nebudou na cyklostezkách bezohledně venčit psy a děti, bruslaři budou jezdit jen tak rychle, aby dokázali zastavit ...
Jsem řidič, cyklista, chodec a rodič a podle mých zkušeností se arogantní řidič po nasednutí na kolo stává arogantním cyklistou , po sesednutí arogantním chodcem a při návštěvě školy arogantním rodičem ...
tondac: kde to bydlíte? u nás ve měste se toto neděje :
Od: tondac®
Datum: 03.07.17 11:42
... pojďme začít každý u sebe ... pak možná budou chodci nosit mimo obec reflexní pásky (2/3 nedělají), cyklisti za snížené viditelnosti používat na kolech světla nebo blikačky (3/4 nedělají); řidiči zastavovat před přechodem bez toho, aby tam chodec musel skočit (4/5 nedělají); řidiči používat blinkr při předjíždění cyklisty nebo objíždění chodce (9/10 nedělá); řidiči za jízdy nebudou telefonovat, psát sms nebo statusy na fejsbůůůček; cyklisti nebudou jezdit po obsazeném chodníku nebo na silnici vedle sebe; maminy a senioři nebudou na cyklostezkách bezohledně venčit psy a děti, bruslaři budou jezdit jen tak rychle, aby dokázali zastavit ...
Jsem řidič, cyklista, chodec a rodič a podle mých zkušeností se arogantní řidič po nasednutí na kolo stává arogantním cyklistou , po sesednutí arogantním chodcem a při návštěvě školy arogantním rodičem
Já jsem z Prahééééé.
Ale mé zkušenosti jsou z večerních cest okolím Prahy, resp ze středočeského kraje. Taky ve městě ve dne potkávám spoustu chodců s reflexní páskou na kabelce či batohu případně cyklistů s vybavenými koly ... jenže večer při soumraku jedu mezi vesnicemi a chodci většinou na pásku zapomenou případně ji maji stále omotanou na té kablece za zády, která zepředu kupodivu není vidět ... na silnici potkávám cyklisty, kteří na silničních speciálech řeší každý gram nebo se blikačka nehodí do stylu anebo špatně naplánovali dobu jízdy ...
V té době také spousta aut ještě jezdí se světly pro denní svícení a nějak jim nedochází, že vzadu jim nesvítí nic. A blinkr při objíždění chodce nebo předjíždění cyklisty vidím jen výjimečně
A v jakém městě žijete vy, já že bych si tam vyrazil popřecházet na přechodech. Není to náhodou v Německu, Rakousku, Švýcarsku ...?
Mám zcela jiné zkušenosti. V mém okolí vídám pár cyklistů bez osvětlení a nejlépe v černém oblečení, ale jedná se o jedince. Většina cyklistů jede řádně viditelná a kupodivu, většina používá helmu, byť jim to zákon nenařizuje (včetně mě). Chodci mívají zeflexní pásky na kabelách či batozích a moc se nesetkávám s agresivními chodci či cyklisty, spíše s řidiči a bezohledností. Nechtěl bych žít ve vašem městě.
Doufat, že se jim cyklisté vyhnou. Dělají to dost často. To vyhýbání ..
Kdyby mladej jel po silnici, mohla ho sejmout osmdesátiletá přisleplá v autě a dovolená by nepomohla ..
Pro cyklisty jde o život především na kruhových objezdech. Tehdy raději využívám chodníky a přechody pro chodce. Na vlastní oži jserm viděl jak odbočující řidič nákladáku zabil cyklistu, který po kruháči chtěl pokračovat. Asi ho prostě neviděl. Já sám jsem se tomu jednou vyhnul jen díky tomu, že jsem to předvídal. Chodník a přechody využívám i na křižovatkách. Je-li velký provoz, cyklista bývá snadno přehlédnut, někdy mám opravdu strach. Je-li ovšem chodník plný, tak z kola slezu.
Příspěvkem nechci nikoho naštvat. Bohužel se mi většina cyklistů jeví tak, jak píši. Těch slušných, je menšina. Ale existují.
Většina cyklistů nezná dopravní předpisy a další jsou (odpusďte mi ten výraz) ignoranti na kolech. Cyklisti představují veliké nebezpečí (pro chodce i motoristy) a to až do ohrožení života při jízdě na silnici, kdy nejsou večer osvětleni, jezdí cik cak, neukazují rukou odbočování. Dále jezdí po přechodech pro chodce a z nich nečekaně pro motoristy si to namíří do silnice. Viděl jsem i cyklisty jezdit po křižovatce uhlopříčně. Sjíždět kdekoliv z chodníku na silnici a opačně, zvonit na chodce na chodníku. Přesto že je chodník pro chodce a cyklisti tam nemají co dělat, pokud není na chodníku cyklostezska.
U nás vybudovali cyklostezku na ulici, ubrali na každé straně jeden jízdní pruh autům a darovali to cyklistům a trolejbusům. Výsledek? Cyklisti dále jezdi po chodníku, vedle cyklostezky a dřive plynulá doprava aut ve dvou pruzích každým směrem, je nyní v jednom pruhu, každým směrem a tvoří kolony, jezdí se krokem. Pouze cyklisté jedou stále po chodníku.
Cyklisté jedou na kole z hospody pod vlivem alkoholu po několika pivech. Přitom by měli, po požití alkoholu, kolo vést. Včera jsem viděl nezodpovědného otce, který vezl malou holčičku na kole na blatníku. Žádná sedačka. Pochopitelně jel po chodníku a po přechodu pro chodce, aby pak vjel do jednosměrné ulice po silnici a to v protisměru. Inu to se nedá slušně nijak nazvat.
Já bych zavedl povinné cyklodoklady a vysoké pokuty za jízdu na kole pod vlivem alkoholu, neukazování odbočení, neosvětlení kola po soumraku a za jízdu po přechodu pro chodce, jízdu do křižovatky na červenou. To jsou asi nejhorší provinění. Každý kdo má řidičský průkaz na motorové vozidlo, by cykloprůkaz dostal ihned zdarma. Kdo nemá řidičák by musel udělat placenou zkoušku z dopravních předpisů. Někteří cyklisté totiž ani neznají značky.
Jízda na kole se stala nebezpečnou módou. Cyklistická loby si prosazuje ve městech drahé cyklostezsky, po kterých stejně asi 80% cyklistů nejezdí. Když se bojí po silnici, ať si dají kolo k přepravě do vlaku, autobusu a jezdí si v přírodě za městem až do svého fyzického vyčerpání. Do práce po městě mohou jezdit veřejnou dopravou. Mají to bezpečnější pro sebe. Neohrožují své okolí.
Pokud se mi cyklista na chodníku chodci vyhne, se skřípěním zubů to beru. Občas mu vynadám. Pokud na mne zvoní, zásadně neuhybám. Protože se jedná o velkou aroganci, nehodnou podpory. Jede si po chodníku, kde nemá co dělat a ještě si zvonkem vynucuje přednost. Pokud by do mne najel, řešil bych to asi prostřednictví telefonu na policii.
Někteří cyklisté jsou malým obrázkem naší společnosti. Narcismus, arogance, blbost, ztráta empatie, agrese.
Pozorováním, což není rozhodně statistický vzorek, se mi jeví 1/3 cyklistů slušných a bezproblémových a ten zbytek? Viz výše.
Možná jsi opravdu nechtěl naštvat, ale přesto se ti to podařilo. Jezdíš na kole, teď nemyslím víkendově ale zhruba každý den?
Stejné procento debilů je i mezi řidiči automobilů a motorek, a je daleko menší něž se ti zdá, jen jsou hodně vidět.
jezdíš na kole? každodenně?
uhradíš péči o sraženého chodce , nemyslím víkendově, ale zhruba každodenní? ušlý výdělek toho, kdo zůstane např. se zraněným zneschopněným seniorem doma? x desítek tísíc měsíčně? mě takový debil hodně ovlivnil život, a kolik je procent dalších takových debilů, ať mezi cyklisty, nebo řidiči, mě opravdu nezajímá, ať jsou vidět hodně nebo málo.
To ani ne, jízda po chodníku není žádný med. Každou chvíli z obrubníku a znovu na obrubník, mizerný povrch .. ale nejezdí tam auta.
Docela se na hlavní silnici v plném provozu bojím. Máme tu podél silnice cyklostezku, to je dobré, ale je krátká, pak většinou všichni pokračujeme po chodníku, je široky a málo chodců, nemá se to, ale děláme to.
Po povodních jsem po léta jezdil na kole do práce. V Praze, 14 km, z jihu na Žižkov. Nejdřív důkladná příprava nad mapou, pak ověřování variant na místě. Výsledek byl - prázdné vedlejší uličky ve vilové čtvrti, nejasné cyklo-chodníky, cyklostezky plné kočárků a psů s vodítky křížem přes cestu, parky, jednosměrky (zásadně v protisměru) a chodníky - ty na Vinohradech a do kopce. Kolem chodců opatrně rychlostí o málo větší, než jejich. Potkal jsem jich za ta léta jen pár. Na horáku to šlo v pohodě. Motivace byla původně v nefunkční MHD, ale později i trochu sport a hlavně to, že jsem byl rychlý jako MHD v situaci, když jela a o hodinu rychlejší, když jí to drhlo. V práci byla místnost na kola a oblečení a sprcha. Přišel nový kolega se silničkou a ten to takhle řešit nemohl a ani nechtěl. A tak jezdil po silnici. Po 14 dnech přišel o kolo za 50 tisíc, o nohu (po delším váhání) nakonec ne.
Teď pracuji v místě, kam se na kole bezpečně nedostanu, pořád tak trochu živím rodinu a tak jezdím mastnou tyčí ..
Je to jednoduché. Po rovince a v přehledném úseku by měl cyklista užít silnici nebo cyklostezku. Pokud je úsek nepřehledný, nebezpečný, příliš dlouhý nebo se cyklista bojí, tak ať klidně užije chodník, ALE ať z toho kola sesedne a k dalšímu přehlednému úseku kolo vede! Pokud se bojí prakticky celou cestu, vyvstane otázka, jestli má co dělat na kole. V tom případě, ať jezdí do práce MHD/pěšky a na kole si jezdí někde mimo v lese nebo po okreskách.
Dobrý den, není to žádná novinka - stejně, jako když matky s kočárkem jezdí po asfaltu a chodník je hned vedle (vlastně to dělají i chodci). Důvod neznám, ale asi to vědí oni. Zdravím!
P.S. U nás takto jezdí pošt. doručovatelka, ale tam to trochu pochopím.
Když nedopatřením jedu kolem 4 proudé silnice, tak radši jedu po chodníku (když tam nejsou chodci), protože nechci, aby mě sejmul nějaký jouda píšící sms nebo lajkující bouračku na fejsbůůůůčku.
A když je cyklostezka plná rozprávějících mamin s kočárky vedle sebe, důchodců s pejsky bez vodítka a nezbedných dítek mimo dohled rodičů, tak to radši střihnu po silnici (ale ne 4 proudovce). BTW Nechápu, proč se cyklostezky v polích pečlivě asfaltují a neudělá se tam jen drenáž a zpevněný povrch.
Jo a po přechodu kolo převádím, protože když tam vjedu, tak řidiči nemají šanci mě zaregistrovat.
To s tím voděním kola po přechodu pro chodce dobře děláte. Pokud na něm sedíte nejste chodec a nemáte tudíž na přechodu přednost. Resp. vám nemusí řidič mot. vozidla umožnit přejít.
Nesouhlasím. Na přechodu dávám přednost úplně všem co se tam vyskytují, chodcům, skateboardistům, koloběžkařům i cyklistům ať už kolo vedou nebo na něm jedou. Prostě nerozlišuju kdo na čem tam je, a taky proč bych to dělal. Stejně bych v každém případě byl viník tak proč vyhodnocovat komu dát přednost a komu ne. Samozřejmě tam nesmí nenadále vpadnout, to ale může kdokoliv, i chodec.
jen bych dodal, že pokud je to přechod se světly, je uplne jedno kdo ma prednost nebo ne, rozhoduji svetla
U nás v obci máme mizerné osvětlení, které po většinu času nefunguje. Jednou se tak vracím domů pozdě večer, v dálce svítí jedna lampa, takže asi na jeden krok je vidět. V tom do mě málem vrazila tak 14letá dívčina na kole, bez světel, bez přilby. Moc nechybělo a dopadlo to špatně pro nás obě. Nejdřív jsem ji chtěla trochu "zpucovat", proč jezdí po chodníku - ovšem jezdit bez světel po silnici by pro ni mohlo dopadnou zcela fatálně, a ten chodník byl v tak pozdní dobu přece jen v podstatě prázdný, až na mě. Spíš se divím, že ji rodiče s takovým kolem pustili na noční výjezd (jela prý naproti tetě, která se měla vracet z práce).
Podle mě po chodníku jezdí právě ti, kteří se bojí jezdit po silnici (nezřídka oprávněně).
Důvodů, proč to lidi dělají, je více. Již prvně zmiňovaný - přežití. Druhým jde jen o pohodlnost (sobci mizerní!) - střídavě přejíždí ze silnice na chodník a zpět v souvislosti s tím, jestli je tam křižovatka či není. Přece nebudou jak ty trubky čekat na zelenou. A dalším druhem jsou ti, co jsou naučení jezdit po cyklostezkách souběžných či společných s chodníkem. Trochu jim dělá problém rozpoznat, kdy ještě jedou na povrchu, který je pro ně určený, a kdy po cestě pro pěší (ovšem chodci to v tomto případě dělají stejně. Taky se motají tam kde nemají). M.
Mě by zase zajímalo, proč se často chodci promenádujou na cyklostezce. Zakládat si na to ale vlákno nebudu, neboť jsem se s tím naučil žít a mám funkční řidítka, a tak se jim dokážu vyhnout
A proč se chodci dodnes nenaučili chodit na chodníku na správné straně? To mě jako chodce štve více. Jo a chodci na cyklostezkách? Nepářu se s nima... jsem hlučný, drzý... v míře
Denně opravdu denně potkám člověka, co jde tvrdohlavě vlevo. Většinou je to starší osoba. To bych z kůže vyskočila, tlačíc kočár a učís staršího syna, že se chodí a jezdí vpravo a proti mě babka či dědek a na svou stranu neuhnou. No asi už jim dlouho nikdo nezopakoval pravidla slušného chování.
Cyklistu na chodníku jsem ochotna tolerovat, pokud jde o rodiče s dítětem. To chápu, že se na silnici bojí, když je dítě rádo, že sotva šlape a udrží rovnováhu. Profi cyklistu co profrčí po chodníku padesátkou, toho bych srazila.
A ano i s kočárem chodím v okolí někdy po silnici. U nás v ulici pokaždé, protože u nás se jen předstírá, že ulice má chodník. To je 20m asfalt, 50m kostky že bych dítě vysypala, které plynule přecházejí v trávník. Takže pokud je chodník plynule nesjízdný nebo úzký, musela bych kličkovat mezi lampami, zaparkovanými auty tu a tam přeskákat schůdky, to pak jdu vážně vozovkou. Ovšem v obytné oblasti s minimálním provozem.
Na cyklostezce se neprocházím, to nesnáším. Tam jedu buď na bruslích nebo na kole a nechápu lidi, co se chodí venčit a velmi frekventovanou cyklostezku nebo tam vezmou maličké děti, co ani na odrážecích motorkách pořádně neumí o schopnosti držet se vpravo radši nemluvit.
To slyším/čtu poprvé, že se má chodit vpravo. Né že bych byl proti, naopak, ale o tom pravidlu nic nevím. nebo že by to bylo nepsané pravidlo?
Kdyby byly cyklostezky z okrajových částí až do města, nemuselo by se jezdit po chodníku. I kyž tady máme několik chodníků jak pro chodce, tak i pro cyklisty. A když se jede do Polska, tak po jedné straně silnice je chodník jen pro chodce a po druhé straně jen pro kola. Kola to respektují, ale chodci ne. Jak by to bylo krásné, kdyby se víc jezdilo na kolách než v autech. Ale když si soused jezdí 50 metrů pro rohlíky autem a je zdravý, tak mně může trefit pepka.
Jezdím po chodníku, pokud tam nejsou chodci. Pokud je tam jeden chodec na 30 metrů, tak kolem něj výrazně zpomalím, abych měla možnost reagovat, mnohdy zpomalím až na jeho tempo. Je to pak jako kdybych byla taky chodec. A pokud potřebuji projet na chodníku, kde je víc chodců, tak sesednu z kola. Je to proto, jak píší ostatní, přežití. Tady v Liberci nejsou řidiči na cyklisty moc zvyklí (v jiných městech jich určitě jezdí víc, tak jsou), je to občas děsně moc o hubu. Vlastně kvůli tomu často nejezdím na kole, i kdybych chtěla - protože musím projet místem, kde se nedá po chodníku, a na silnici je to nebezpečné.
Jakožto cyklista ,chodec i řidič se snažím se vším jezdit ČITELNĚ-prostě tak aby z mého chování ostatní účastníci poznali co hodlám udělat -včas blinkr,ukázat paží,najet ke středu či levému okraji vozovky...
PO chodníku pokud jedu tak jen z důvodu že si hooodně zkrátím cestu-po silnici je to skoro o kilometr dál oproti asi 200m po chpodníku a když takhle jedu po práci ze stavby domů (třeba po betonáži podlah kdy se zpracuje klidně i 5m3 betonu) je to docela znát zda jet o kilák dál! Jinak chodník jen pro chůzi!
Jinak k jízdě po kruhovýh objezdech- po zkušenosti s řidičem debilem si najedu vždy do středu aby mne auta nepředjela i když je to nepředpisové a svým způsobem i ...Ale chráním se tím aby mne další nesejmul,moudří řidiči pochopí a debil? Ať si zatroubí !
Jj takhle to letos na pár komunikacích udělali také,žel ne na mých trasách!
PO chodníku pokud jedu tak jen z důvodu že si hooodně zkrátím cestu
To se pochopit dá - ale nechápu například to, proč pokud je podobný pruh jako tenhle na chodníku, cyklisté ho většinou ignorují. Lepším povrchem to nebude - jezdí po kostkách.
Cyklisté na chodníku mi nevadí do doby než chtějí abych jim uhybal. Ne, to opravdu nedělám a to jsem také cyklista. Ale jejich důvody pro to chápu.
důvody chápu. Až vás nebo vaše dítě, nebo vaši starou příbuznou srazí a zdravotně poškodí?
budete stejně chápavý, až budete muset zajistit péči o poškozeného, např. opustit zaměstnání a zůstat s postiženým seniorem doma? protože to jsou ti, kdo neumí rychle uskočit před hobby někoho jiného .
Vaše otázka je poněkud naivní nebo jen provokativní. Sedněte si někdy sám na kolo a zkuste projet pár kilometrů po našich silnicích. Jakékoliv ohledy vůči ostatním jdou ze strany řidičů zcela stranou. Jsem cyklista, nejezdím po chodníku a jsem už částečně nevšímavý k tomu, co se děje za mnou, ale čeští řidiči (polští a rumunští kamioňáci též) jsou extrémně nebezpeční a bezohlední. Cyklostezky jsou třeba v našem městě nepoužitelné (chodci, pejskaři, maminy s kočárky a malými dětmi) nebo zdevastované a nebezpečné. K pochopení stačí sednout si na kolo a pár kiláčků to vyzkoušet. Váš tlak by asi srdíčko neuneslo.
PS: Vy občas nepoužijete cyklostezku k chůzi? Je to totiž zakázané.
- holt je moc lidí a pokud svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda jiného - tak nakonec nemá svobodu nikdo ! - a bude hůř...
Několikrát zde byly zmiňovány maminy s kočárky, vidím, že to je všude stejný a ne jen v našem maloměstě. Tyhle ženský jsou fakt hrozný, nejlépe dvě vedle sebe, kecaji, před sebou kočáry, kolem běhaj jejich psi a děti, chodník zatarasenej a vůbec je nazajímá, že někdo potřebuje projet nebo projít.
Irmo, určitě je spousta nezodpovědných lidí, kteří zabírají chodník a nic je nezajímá, ale dovedete si představit tuto situaci?
"Ahoj, půjdeme se dneska projít?" -"Ne, nejdu, šly bysme dvě vedle sebe a zabíraly bysme celej chodník."
Na lidi zabírající celý chodník, ať už je to z jakéhokoliv důvodu, mám jeden celkem spolehlivý recept: Zastavím se a podívám se na ně/napřímím se. Oni se mně vyhnout tak musí (ještě se mi nestal opak) a dokonce to slouží i proti tomu, aby do mě drcli rameny. Babi vždycky lidem uhne třeba do silnice, ale pak nadává, že je to pro ni nebezpečné a že jí neuhnou, když je starší. Říkám, tak zůstaň stát. Na ten kus chodníku máš právo. A nemusíš se navíc rozčilovat. Proč taky? Copak se vždy, za každých okolností, na každém chodníku dá jít tak, aby ho člověk nezabíral celý? I mně se stává, že když jdu po úzkém chodníku s dětmi, tak se lidé zastaví a počkají, až přejdeme. Poděkujeme a všichni jsme v klidu a nemusíme se rozčilovat, že někdo zabírá chodník. Tam, kde to jde, vedu děti tak, aby zbylo místo i na lidi v protisměru, ale některé chodníky jsou sotva metr? 80cm? široké. I kdybych si ty děti posadila na hlavu, tak se budeme s ostatními špatně míjet.
jedubabko, a co když to není 10 minut? co když je to velká část celé procházky? dokážete si představit toto?
Já teda s kočárem už nechodím (a když jsem chodila, tak většinou sama), ale abych jela za kamarádkou jen kvůli tomu, že se někde může vynořit chodec, co se bude rozčilovat? Ne. Ano, pokud je chodník zaplněný, ale pokud je chodník prázdný, tak půjdu vedle kamarádky a chodci, který míří proti nám, se vyhnu, na chvilku se zařadím za kamarádku. A jestli nás chce někdo předejít, tak může poprosit, ale já si všímám i prostředí za sebou a když vidím, že k nám míří někdo rychlejší, tak zase uhnu. Ale jít za kamarádkou, aby byl jeden pruh celou dobu volný, to je blbost. To už bychom mohli chodit všichni chodci (bez kočárků, psů a dětí) za sebou, aby bylo na druhé straně volno.
A pokud jdou někdy proti mě maminky s kočárky, dětmi a psy a zabírají celý chodník, tak na to se vztahuje ta situace, kterou popisuji výše. Zastavím se, oni se mi vyhnou. Vrazit do stojícího člověka si nikdo nedovolí a je to vyřešené bez zbytečného rozčilování se, že někdo jde/jede a jakýmkoliv způsobem zabírá chodník. Ať už tělem, kočárem, dětmi nebo nákupními taškami...
Ano, chování chodců je kapitola sama o sobě. Před pár lety jsem ještě měla dojem, že existují nějaká pravidla. Choďte vpravo. Na širších chodnících, třeba u výloh, docházelo k takovýmto těm tanečkům krok do prava, krok do leva, úsměv, omluva... A teď? "Všichni" chodí svobodně. Uhnout musí přece ti druzí. Nejlepší je dělat, že nikoho nevidím. A když se někde bloknete, zabíjí vás pohledem.
Jsem člověk celkem trpělivý, až na výjimky. Jenže jak se říká, stokrát nic umořilo osla a stále uhýbat nelze. Přesně jak píšete, napřímit se, oční kontakt (ovšem vždy to nelze, když vás "nevidí") a jít...
Do práce chodím po jednom úzkém chodníku. Dva lidé ho téměř zaplní, a když jde někdo proti, jeden z dvojice se musí zařadit. Jsou situace, kdy přesně vidíte, že než někoho nutit, aby uhnul, radši sestoupíte do silnice. Jenže to není zrovna bezpečné, je dost frekventovaná. A tak jsem jednou šla, už z dálky vidím, jak se blíží dvojice - pár, chlap ramena, že by mohl podpírat mosty - a nic. Dělá, že tam nejsem. Taky nepatřím mezi tintítka, tak jsem se napřímila, koukám vyzývavě, už jsme u sebe... já na obrubníku... Moc hezky jsme do sebe drcli. Rambo to nečekal, tak pěkně odlítl. Hned jsem měla lepší den Udělala jsem to jen jednou, většinou se zastavím, bloknu průchod a až dotyčný zareaguje, projdem pěkně fifty fifty. Stejně se zachovám při vystupování z městské dopravy. Všichni se hrnou dovnitř, aniž by počkali, než jiní vystoupí. Neustoupím, dokud mě nepustí. Asi jsem mrcha. Začalo mě to bavit. Ale pořád lepší, než se rozčilovat a brblat. M.
mono, Ty jsi přesně jako já . Já ještě zavelím, aby šly vnoučata za mnou
, pak udělám "tvrdý" loket
a jdu jako buldozer. Kdo neuhne, toho žuchnu
. Naučila jsem se to, když kluci byli malí (2 a 3 roky) a někteří chodci je měli asi za nějaký hmyz, který je nutno zašlápnout
.
Tak to bychom se na úzkém chodníku radši neměly potkat a myslet si, že jsme v právu
Teď v týdnu jsem natrefila na ČT2 na dokument o chování lidí. Až budu mít čas, tak to v klidu ještě jednou zkouknu. Docela poučné. Docela to mnohé vysvětluje. I tento dotaz
Takže koho to zajímá:
Nevim, proč mi nejde vložit odkaz Jmenuje se to Člověk, to je věda - Jestřábi a Hrdličky
Už se podařilo!
mono, myslíš, že bychom se přetahovaly ? Hmmm, asi ne. Já nemám problém uhnout. Ale když vidím někoho, kdo se tváří, že mu patří celý třímetrový chodník, tak potom..."tvrdý" loket
. A přiznám se, že nemám ráda cyklisty na chodníku. Nebo spíš takový ty agresivní, těm neuhnu.
Dovedu si představit situaci, kdy maminky evidentně mířící do parku vzdáleného přes jeden blok vydrží těch deset minut nedrbat a jít za sebou.
Poslední dobou také často vídám rodiče tlačícího sporťák tak, že jde vedle madla, které drží jednou rukou - zase jako když jdou vedle sebe dva. Ale možná mi to některá maminka vysvětlí, co je na tom výhodného.
naufrago, denně chodím poblíž parku s hřištěm, kam ty maminky míří. Proto vím, že to není celá procházka. Taky se většinou zastavím a počkám - ale už se mi párkrát stalo, že jsem musela uhnout do silnice (je tam dost úzký chodník). To jsou ty "jsem matka a kdo je víc!" - zajímavé je, že tatínkové a babičky to většinou nedělají.
Aby bylo jasno - nemám nic proti kočárkům, cyklistům, pejskařům a tak dál, ale čím dál víc ve mně sílí dojem, že "obyčejný chodec" jim všem na tom chodníku překáží.
Malinko se zaměnily pojmy. Byla řeč o maminách s kočárky (mimo jiné), které se producírují po cyklostezkách. Máme ve městě nedaleko sídliště chodník a souběžně s ním o pět metrů vedle cyklostezku. Hádejte, kde potkáte všechny kočárky a pejskaře? Ne chodník to není. Mě to prostě zdravý rozum nebere. Také do mě úmyslně na kombinované stezce pro cyklisty a chodce vrazil děsně namachrovaný pán ramenem (oba jsme byli pěší), že prý jdu po špatné straně a po doporučení, aby si prostudoval vyhlášku nebo zapojil hlavu se chtěl ještě hádat. Vždy jdu proti cyklistovi a navážu s ním oční kontakt. Máme tak oba přehled, co ten druhý udělá. Vyhnout se, mi nedělá problém, ale pokud neustále slýchám jen nadávky na mě jako cyklistu, tak pochybuji o mentální zdatnosti Čechů.
Zajímavé téma.Taky napíši svůj poznatek - tlačím manželku na invalidním vozíku po pravé straně chodníku.Proti nám ( po jeho levé ruce ) - jde člověk,takže on má celou pravou stranu chodníku volnou.Víte co on udělá? - on uhne ještě víc doleva a obejde nás přes trávu.Proč neuhne vpravo nebo hned nejde po své pravé straně / ruce? Já teda těmto s i.v. neuhnu .Tohle ještě jde,ale jsou i jiné věci -
panička venčí svého psíka na vodítku ( je jasné,že pes běhá sem a tam ) ale někteří to vodítko mají úplně na volno a ta šňůra kolikrát není ani vidět ( myslím takové ty zatahovací strojky ).Panička stojí bokem od chodníku a vykecává si s další babkou a pes si běhá.Už několikrát se mi stalo,že se pes na tom vodítku zamotal do vozíku.To je jako natáhnout přes chodník drát.Mám už špatné oči tak ten špagát nevidím.Na chodnících si je mají držet nakrátko a ne je nechat běhat volně.
K těm kolům ( a nejenom k nim ) - obecně si myslím,že kola nemají na chodníku co dělat.Chodník je od slova chodit a ne po něm jezdit na čemkoliv.Ale pokud se i na něm budeme chovat slušně,tak nemám problém.Chápu,že někdy to jinak nejde.Někdo tady psal o jízdě na kole přes přechod pro chodce - to je zakázané ( pokud to ještě platí ).Z kola dolů a na druhé straně zase nasednout.Ale co se dneska dodržuje.Stejně jako alkohol u cyklisty.Jedou se projet,zastaví se v hospůdce,dají dvě piva a jedou dál ( po silnici.jinak to u nás nejde ).
7.4.2016 - tn.nova.cz/... něco jsem našel Vjíždět na chodníky se v některých případech může.
Zdravím, v krajském městě, kde je dostatečně široký chodník a spíše frekventovaná silnice i o více pruzích, jezdím většinou po chodníku. Jen mě štvou chodci, kteří čumí 5cm před své špičky u nohou , " jdou" prostředkem chodníku a spíše kličkují a bezhlavě mění směr chůze a diví se, že kolař zezadu je těsně mine. Každý účastník silnišního provozu musí dávat pozor , co kde je. Mluvím i o chodnících společné s cyklostezkami.
Také je dobré, když každý má sluchátka, hraje hry nebo píše a vleze do silnice na přechodu ani s mrknutím doleva. Tipuju, že do pár let bude takovéto chování na veřejnosti zakázané. Něco podobného , jak se terorizují kuřáci, ale z jiných důvodů. Horší bude, až zakážou prdět, kvůli tzv. zvěčující se ozónové díře.
Je typické jak cyklisti iritují jak chodce, tak řidiče. Chodce protože jezdí rychle po chodníku a ti před nimi musí uskakovat, řidiče, protože jezdí pomalu a tím je zdržují. Obchod to v zájmu kšeftu podporuje kde může, stát na víc cyklostezek nemá prachy, a tak to vše zůstává na obyčejných lidech a jejich vzájemné ohleduplnosti. Je to sice k vzteku, furt před cyklisty uskakovat, ale asi to nemá jiné řešení.
Jedubabicko, tady v Jablonci jezdí spíš po silnicích než po chodníku, ale zkuste si udělat pěší tůru do Jizerek. To se za vámi jen ozve jedůůůůůůůůů a sotva máte čas uskočit. Kdybyste neuhnula, tak nevím nevím, kdo by to odnesl víc. A hlavně, je jich tolik, že z tůry budete mít jen to uskakování před nimi. A co s nimi? Střílet se to nesmí, je to chráněný druh, a tolik loktů, co jich tam je, nemá nikdo.
Cyklisti by si měli uvědomit, že chodník je pro chodce. A podle toho by se na chodníku měli chovat. Měli by počítat s tím, že se najde chodec, který si z nějakého důvodu, tuhle přednost vynutí. Není možné, aby si tu přednost vynucoval cyklista. Musí s tím počítat a je možné, že ho chodec donutí svým jednáním i zastavit. Ale tak to je přeci správně. Od toho je chodník chodníkem.
Kolo patří na silnici, a nářky na velký provoz? To si každý cyklista musí vybrat. To je jeho volba, jestli si vybere trasu, kde ho bude předjíždět jeden kamion za druhým, nebo pojede jinudy, kde takový provoz není.
A že cyklisti nepoužívají cyklostezky, že po cyklostezkách chodí maminy s kočárky? To je úplně o něčem jiném. To je o špatné práci policie a hlavně městapa, kteří se věnují blbinám a hloupostem, a nedělají to, co dělat mají. Stačí dvě tři pokuty, možná i jen nějaká forma ústní výstrahy, a oni si to lidi mezi sebou řeknou. Ale to by se muselo chtít. A když se nechce, to je horší než podebraná pata...
Proč bych při svém věku a zdravotním stavu měla "furt před cyklisty uskakovat", když jdu po chodníku? Sice chápu, že na silnici jsou "lovná zvěř" - jenže tam musí dodržovat aspoň nějaká pravidla. Při jízdě po chodníku na ně kašlou.
A není to znechucení z cyklistů proto, že cyklisté pro svou rychlost jízdy nic nemají? Chodník je pro chodce, silnice pro auta (minimálně obě skupiny převažují) - cyklista vždycky jedné bude vadit, protože se tam nehodí svým způsobem jízdy. Nechci říkat, že mnozí z nich nejsou příšerní, ale tohle je fakt, který musíme vzít v úvahu.
moje znechucení plyne z toho, že babičku, které bylo tehdy přes 80, cyklista na chodníku srazil. Jak byla dodřená, si možná nedovedete představit, stará osoba, špatně slyší, dozadu moc nekouká, neumí dobře uskočit, ani padat. Takže když vidím cyklistu na chodníku , mám chuť mu jednu rovnou vlepit, opravdu, jakkoli je to špatné.
Známého, staršího pána, srazil cyklista na chodníku také - krvácení do mozku, z kterého se už neprobral. Dotyčný jezdec měl "papíry na hlavu", takže potrestán nebyl, ale jezdit si může vesele dál.
"náš" střelec - sestřelil starou osobu, a ještě jsme byli bohu vděčni, že to neskončilo hůře, zlomeninou atd., byl mladý člověk do 20 let. Zaplatil by nějakou péči, o zmrzačeného seniora, jeho rehabilitaci, to, že někdo z rodiny zůstane s ním doma? asi ne, že, mladej pitomec, má svý hobby, to je nade vše. Náklady ponese někdo jiný
já jsem třeba nadšený bruslař na ledních bruslích. na veřejném bruslení se cítím v davu nebezpečně, není tam dost prostoru, mladí hokejisté dohánějí , co nenatrénovali na tréninku . Ráda bych si zkoušela své piruety a skoky v bezpečném, klidném místě. Takže se přesunu do části ledu vyhrazeném dětem? tam je bezpečí, klid, maxoš sejmu při mém pokusu o rittbergera nějaké na bruslích sotva stojící děcko, že. Mám na to právo, jinde není pro mé hobby a můj osobní rozvoj bezpečno , takže , ať to okolí stojí, co to stojí, zdraví, náklady, péči...
Co je mi , jako chodci, základní přesunovací funkce člověka na nákup, za zaměstnáním atd. do toho, kde má hobby cyklista prostor? Platí mně někdo klidné místo pro moje hobby, krasobruslení v starém věku? vymezí mi prostor , kde budu bezpečně nacvičovat , dovolí mi experimentovat v částech ledu vyhrazených pro děti? nechá mě jich pár zmrzačit jen proto, že je v jejich prostoru víc místa a klidu, a neohrožují mě nějací rychlejedoucí?
Zaplatíte, zrovna vy, která neodvedete ani svůj díl na daních, socku a zdravku, tu zdravotní péči o zraněného, nehledě na případnou další péči rodiny, její ušlé výdělky? asi těžko, že...
Vaše řešení je docela úsměvné. Jak chcete mě na silničním kole s průměrem třeba 38 km/h nechat jezdit po chodníku? To mě vážně pobavilo. Navíc, kolo je "dopravní" prostředek a tím pádem patří na silnici. Ano, líbilo by se mi mít vždy a všude cyklostezku, ale to by jsme si ten životní prostor už docala dost zmenšili a stejně by nakonec sloužily chodcům k příjemným procházkám, jak je udedeno již mnohokrát výše. Proč já jako řidič nemám s cyklisty vůbec žádný problém? Jednoduše přibrzdím, počkám a s dostatečným odstupem se vyhnu. No problem.
... kamion na okresce, kam se prostě nevejde i kdyby se rozkrájel, kde problém se vyhnout mají i dvě dodávky, kde není jiná možnost jak se dostat do dalšího města. Jo, už to vidím jak to bude KRÁSNĚ fungovat...
na chodníku tolerovat chodce? ee
na silnici kolo nepatří, říkáte. Já , z pohledu chodce, a příbuzná sraženého chodce, říkám, na chodník kolo nepatří.
Kam s nimi, s těmi, kteří ohrožují naše příbuzné , zaplatí pak jejich léčbu, rehabilitace, umístění v ústavních zařízeních? Jo, jestli jo, tak ano. Kdo z vás,chodníkových cyklistů, je schopen uhradit léčbu seniora zmrzačeného na chodníku, ušlý výdělek členů rodiny, kteří s ním zůstanou doma? třeba pak dohromady 40 tis. měsíčně? Nebo víc. Aha. Těžko že.
- jak to tady tak čtu - tak mne napadá ještě jedno řešení - a to ono slavné "zemanovské" ! - mezi "lidmi" to zřejmě ani nijak jinak nejde ...
ovczaak
- no, že by ve mně takové jednání pána s holemi vzbuzovalo zrovna nějakou "úctu" k seniorům, se říct zrovna nedá !...
před pár lety se u nás pohyboval starší pán,věk odhadem sedmdesát,dvě hole...pokud na chodníku potkal cyklistu,neváhal a tu hůl mu narval do špic. byl to moc krásný pohled,já mu fandil,skončil u přestupkové komise... na druhou stranu,byl tu i citypolice,takový malý pakátl, ten se vyžíval v tom,že cyklisty na chodníku chytal za řídítka. také zajímavý pohled,ale tomu jsem nefandil... přitom oba v podstatě dělali totéž
Jezdím na koloběžce, podle zákona je to totožné s kolem, tudíž lidé na koloběžce mají zakázáno jezdit na chodníku.
Proč jezdím po chodníku?
Protože se bojím na koloběžce jezdit po silnici, připadám si strašně zranitelný a furt mám pocit, že mě zrovna to auto za mnou zajede. Proto raději ten chodník.
Pokud tam je pruh pro cyklisty, tak využívám ten, na kolobce je to MNOHEM pohodlnější, než jezdit po dlažbě.
Jen k těm chodcům, nevím jestli ještě platí toto ale ať na chodníku nebo na cyklostezce mě štve že dva blbci dokážou zabrat celou třímetrovou stezku! Viz bod 6
Ale skutečně znám místa kde je lepší a bezpečnější jet po chodníku než po silnici a kde sice je sice cyklostezka - ale ze zámkové dlažby a hned vedle je nová asfaltová ulice s opravdu velmi malým provozem
Třeba kde jsem byl několikrát je toto místo, které je tak pitomě uděláno - dřív tam byla normální T-křižovatka
Zde když se - na obrázku - jede zleva dolů, je to do kopce , jsou tam parkovací místa v oblouku a je tam (zhruba jak je ten horní strom) stopka. V tom obloučku je to úzké a když se za váma tlačí auto jedoucí taktéž "dolů"a není kam uhnout je to dost blbý pocit. Je to lepší střihnout před obloukem po chodníku a vyjet až "dole"na přechodu. (je to tam do kopce) protože než to po zastavení přehodíte převody a rozšlapete tak auto se vám lepí za zadkem.
... když se budou všichni bát, řidiči si nikdy nezvyknou na větší množství cyklistů na silnicích a nic se nezlepší! Buďte drzí, v rámci pravidel, jezděte po silnicích, otravujte na radnici ať udělají širší silnice s cyklopruhy (ne piktokoridory/cyklostezky, to je jen plýtvání barvou/asfaltem)!
Prachy na to mají, stačí přestat "odklánět" peníze pro sebe.
jedubabička: Prachy odklánějí především vrchní tři až sedm vrstev, poctivci jsou až pod nimi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.