Nejste přihlášen/a.
kamarádce ( věk kolem 45 ) také druhým rokem dosti otékají nohy, a doktor kromě jiného doporučil kompresní punčochy - podkolenní.
Mé babičce pomohly výrazně ( trpěla na lymfedém a její otoky na počátku nošení punčoch byly trvalé a už i na pohmat tvrdé ) musela už ovšem používat stehenní verzi a nejvyšší kompresní třídu
Můžete zkusit ty kompresní podkolenky, měly by fakt pomoct.
A nevím, kolik vážíte a měříte, ale možná by stálo za to, trochu si hlídat i váhu.
Ohlídat výšku a váhu.
Kolik měříte a vážíte?
Kolik je Vám let a jakou práci vykonáváte?
Nejlepší je neustále střídat /chůze, sezení/. Ale sežeňte takovou práci.
Zařaďte do jídelníčku co nejvíce čerstvé zeleniny a ovoce.
Lékaři Vám měli napsat kompresní punčochy.
Ještě ráno na lůžku si je natáhnete. Já v jedné chodím v tomto teplu stále. Pokud jste je ještě neměla možnost vyzkoušet, chce to ze začítku cvik a ohebnost. Tuk na břichu spolehlivě nasazení punčochy velmi ztíží. Poraďte se s ošetřujícím lékařem, jestli je pro Vás tento typ zdravotní pomůcky vhodný. Něco hradí pojšťovna, něco doplácíte jako pacient.
Na fotografii vidím začervenalou pokožku v oblasti bérce. To signalizuje opravdu na žilní nedostatečnost. Byla jste u angiologa?
Hodně nemocí se projevuje otoky, a určite to nezanedbejte a dobře se o nohy a celý organismus starejte. Byla jste na prohlídce štítné žlázy?
Nekuřte, hýbejte se /cvičte doma na zemi na podložce cviky na dolní končetiny/, omezte tuky, sůl, pijte více čistou vodu, studené-vlažné bylinkové čaje. Pijte hlavně nyní v horku a před jídlem. Určitě jste slyšela, že hlad je převlečená žízeň.
Noste kvalitní a pohodlné boty, ponožky jak výše uvedeno bavlněné, se zdravotním lemem. Ty s gumičkami a též ty silonové tenké ponožtičky svírají. Já je nemilostdně nastřihávám, aby nebránily odtoku krve a mízy. Ty, co svírají i potom, vyhazuji.
Hygiena - dobře nohy udržujte v čistém stavu, kupte si dobré krémy na chodidla, ale promazávejte i výše - holeně kostivalovým krémem, měsíčkovým, kaštanovým, konopnou mastí, arnikovou. Zkoušejte, se kterou budete spokojena..
Pokud jste z vesnice a máte na zahrádce měsíček lékařský, trhejte velké listy, požmoulejte je a šťávou potírejte od kotníků výše k lýtkům. Nebo poďubávejte. Měsíček má svíravé účinky. Když si to udělám, mám okamžitě lehké nohy, sice zelené, ale neotékají. Určitě si to dělejte o víkendu, a spíše venku na trávě, nemusíte uklízet ty žmolky /zbytky listů/.
Doporučuji obuv od výrobce Santé.
- to je nějaký cévní, nebo oběhový problém - jak víte, že máte ledviny a srdce v pořádku?!
V případě otoků nohou jde o poměrně běžnou civilizační chorobu, při které žíly dolních končetin nedokážou dostatečně rychle odvádět krev z nohou zpět k srdci. Z těchto důvodů se část krve hromadí v končetinách, kde způsobuje otoky, bolest nebo pocit tíhy - "olověné nohy". Dochází tak ke zhoršenému žilnímu návratu směrem k srdci, což má za následek vyšší žilní tlak. Nedochází k odchodu tekutin, které se hromadí v okolních tkáních. Dále dochází ke zhoršení výživy buněk, špatné obnově a regeneraci tkání, poruchám na kůži.
Pokud se tato situace neřeší, nekompenzuje, s přibývajícím věkem se mohou přidat závažnější projevy žilních onemocnění. V některých případech mohou otoky ukazovat i na špatné fungování ledvin nebo (a) srdce. Tedy v případě, že tyto problémy přetrvávají, je třeba je řešit s ošetřujícím lékařem.
Více informací na: celostnimedicina.cz/...
Mám to samé, možná ještě víc, ráno dobrý a večer už je neohnu jak jsou nateklý. Byla jsem s tím u doktorky, a ona řekla, že v mém věku 70, mé váze, a protože jsou vedra je to normální. Je fakt, že mi otékají jen když začne horko, v létě. Když jsem byla mladší tak se mi to nedělalo. Smířila jsem se, že se s tím nedá nic dělat.
Zkoušela jsem taky všechno možné, vzala jsem i prášek na odvodnění, ale to jsem dostala křeče do celého těla, prý jak odejdou s vodou minerály tak začínají křeče.
Taky mám už asi 4 měsíce podobný problém s otékáním hlavně stop. Ráno když vstávám z postele tak mi to připadá být docela dobré, ale když přes den trochu pochodím tak se to zhorši. Obvodní doktorka mi na to napsala tablety detralex, ale to problém nevyřešilo a tak mne poslala dál na cévní vyšetření. Tam mi doktorka po vyšetření také na to předepsala detralex. Je to dost drahá léčba (1 krabička detralexu něco přes 400 Kč doplatku) a prozatím bez většího efektu. Byl jsem zvyknutý chodit doma v papučích, ale nyní se mi tépe chodí na boso bez ních. Nejvíc mne to obtěžuje když musím někde stát na jednom místě, protože mne při tom pálí a trochu boli ty stopy ze spodu. V minulosti mi stopy otékaly už vícekrát, ale vždy se to nějak samo zpravilo nebo po léčbě detralemem. Nyní mne už to trápí delší dobu a trochu více než v minulosti.
Otoky kotníků souvisí s nedostatkem železa. Železa mají málo lidé, kteří konzumují hodně mléčných výrobků / jogurtů, sýrů, mléčných nápojů. Jezte salát, rozinky, sušené švestky, maso, ryby, dýňová a slunečnicová semena, špenát,kopřivy, celozrnné pečivo, ořechy, Železo se vstřebává v souvislosti s C vitamínem a Cu / mědí/, takže si dejte i ovoce. Ideální je si koupit melasu ve zdravé výživě. To je takový hustý černý sirup s chutí pendreku a vůní dehtu a 1 lžíci denně. V ní je železo i měď a další minerály. Člověk si z toho všeho bere 5-15 procent železa, ale bere! Vařte si petrželové polévky z celé petržele. Koupené železo v tabletkách Ferronat staví a z něj si tělo také moc nevezme. Lepší je v potravinách, tam je v interakci s jinými minerály a vitamíny. Ten C- vitamin můžete zpočátku užívat v tabletách. Nevhodné je bílé pečivo a cukr. Pokud můžete, tak se hýbejte. Ideální je kolo. plavání, ale i chůze. Ve volných chvílích lehnout a nohy podložit. Stačí 15-20 cm. Vadí dlouhé stání i sezení.
Mléčné výrobky mám docela dost rád, třeba i samotné mléko. Ty nohy mi ani tak neotékají kolem kotníku, ale spíše plocha před kotníkem. Více mi otéká noha pravá a v botech ji často cítím, že ji mám těsnější. Ze spodu mne ty nohy pálí, něco jako kdybych prošel pěšky několík kilometrů. Hýbat se hýbu při práci doma a okolo něho na zahradě atp.. Procházky mi doporučila doktorka při cévním vyšetřeni.
rubko, žádná část nohy se nenazývá "stopa". Stopa je otisk chodidla, např. do asfaltu, do písku a pod.
maky: Ono záleží jak je kdo zvyknutý co nazývat. Pro mne stopa je ta část nohy která je od kotníku dolu. Pokud to někdo nazývá jinak tak je to jeho věc a mne to nevadí. Nemá smysl kvůli tomu rozpoutávat zbytečné dohady.
Rubko, věřím, že vaše lékařka všechno promyslela, ale nedá mi to, abych se nezmínila o tom, zda prošetřila váš cukr. To, co popisujete, dovede udělat "diabetická" noha. A také neuropatie takhle může začínat. Neuropatii odhalí vyšetření EMG, na které odesílá neuroložka. Pokuste se svou lékařku o toto vyšetření požádat.
Rubko, to jsou tedy věci! Já mám podobné problémy, nohy mi sice neotékají, ale při chůzi, byť krátké, mě bolí jako v křeči, ale křeč to není. Neurolog po všech vyšetřeních, ortoped po rentgenech, cevní po doplerovi, revmatoložka po odběrech. Každý tvrdí, že jakési drobné změny, z jeho pohledu, tam jsou, ale nemusí se řešit, nejsou rozhodně příčinou. A já nechodím! Je to na grc!
babkazof: Lékařka na cévním vyšetření chtěla vidět všechny zprávy od jiných lékařů ke kterým chodím. Vše jsem ji donesl včetně zprávy z diabetologie. Cukrovku ještě údajně nemám, ale jsem už několík let v evidenci a sledování na diabetologií kvůli hodnotám blízkým cukrovce. Také mi celé nohy odzhora až dolů a ze všech stran vyšetřovala nějakým přístrojem (asi ultrazvuk). Ještě předtím jsem byl na kontrole na neurologií kde také chodím a když jsem tam řekl doktorce, že mi otékají nohy tak mi snížila tablety Lyrica z 1-0-1 na 1-0-0 protože tyto tablety údajně mohou způsobovat otoky. Na to abych si po doktorech žádal nějaké vyšetření já příliš nejsem. Ono doktoři nemají příliš rádi když si někdo sám určuje jaké vyšetření mu mají napsat.
babkazov: O těch doktorech ke kterým chodím bych mohl docela dost psát. Ne vždy je ale výsledek jejích léčby pro mne dostatečně uspokojivý. Chodil jsem asi rok a půl k ortopedovi s bolesti oravé ruky. Vyzkoušel na mne kdejakou léčbu (injekce, tablety, masáže, rehabilitace) ale nic z toho nepomohlo. Nakonec mne odeslal k další léčbě na neurologií a až tam mi doktorka pomohla předepsáním správných tablet které mi nejlépe pomáhají. Bohužel s přibývajícím věkem přibývá i zdravotních problémů.
Pokud jde o ty nohy tak tam doktorla zjistila, že jakési drobné změny tam jsou a prozatím mi předepsala pouze detralex a až v srpnu kontrola. Člověk se často nachodí po doktorech a bez většího efektu na zlepšení zdravotních problémů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.