Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jde prosím nějak zmírnit bolest při artróze - nějak ji částečně léčit, jiným způsobem než práškami na bolest nebo operací? Jak je to s injekcemi na obnovu chrupavky? Zabírá to? Děkuji
Dobrý den, měla by pomáhat přírodní želatina (a ublížit nemůže). Zdravím!
elisa24 - je tam popsán postup. Tedy, namočit, potom zbavit vody a teplem rozpustit (nevařit). To je u té želatiny plátkové (ta bude lepší). Můžete také konzumovat tlačenku, sulc nebo ty medvídky (cukrovinka). Nečekejte zázrak, ale pomoci to může.
Nemáte zač. Mně prášková želatina pomohla proti padání vlasů v pubertě - sklenice vlažného mléka a dvě lžičky želatiny v něm rozpuštěné. Chuťově nic moc, ale fungovalo to. Bylo to doporučení jednoho starého lékaře. Takže, musíte si tu želatinu také ochutit - nebo to vydržet.
Děkuji a když vezmu třeba tenhle recept a tuto plátkovou želatinu, tak se má rozpouštět, nebo nechat jen namočená? 5-7 minut, nebo přes noc?
Děkuji
Eliso, já mám stejný problém a jediné, co mi opravdu pomáhá, jsou rehabilitace. Lékař předepíše nějaké rehabilitace, ale po vlastních zkušenostech se lze poradit se zkušeným fyzioterapeutem a zvolit i něco jiného.
Jednomu více pomáhá magenetoterapie, jinému pomůže ultrazvuk, mně nejvíce pomáhají různá cvičení (chce to se s terapeutem naučit cviky správně provádět).
Přestože já mám s rehabilitacemi výbornou zkušenost ("nedám na ni dopustit"), vím, že to není "jediná správná cesta" a kdybych měla radit já, opět doporučím situaci řešit s lékaři a terapeuty.
K odpovědi Bena: Zdraví je snad jediná oblast, kde tazatelům mohou konkrétní rady, zkušenosti cizích lidí apod. pouze uškodit. Minimálně je to zdrží v cestě za skutečnou pomocí a úlevou.
Popsané problémy leckomu připomenou jeho vlastní a napíše, co mu pomohlo. Jenže tazatel může mít problém jiný... Proč myslíte, že žádný seriózní lékař nevyšetřuje ani neordinuje přes internet?
Podle mne ta želatina sice nikomu neublíží, ale také nikomu nepomůže. Snad psychicky → člověk má pocit, že "pro sebe něco udělal".
pro elane,právě, že jste tolik zhubla, to není vůbec vedlejší záležitost při diagnostikované artróze II.stupně.Právě to, že jste zhubla,přestala jste svoji váhou tolik zatěžovat klouby.Proto se vám i ulevilo od bolestí. Artróza má ale bohužel stupňů pět a pokud je někdo už ve stádiu daleko pokročilejším, tak jenom změna jídelníčku určitě nepomůže.
a pro tazatelku.Čím je člověk starší,tak při již pokročilejší artróze je obnova chrupavkovité tkáně,kolagenu málo pravděpodobná,spíš žádná a řeší se opertivně. Můj manžel se potýká s artrózou několik let, co ten zpolykal za tu dobu hafo doporučených kolagenových doplňků a podstoupil různých rehabilitací ,injekcí atd .. - a nic, je to stále horší a nyní ho čeká operace.Nejjednoduší je proto předcházet artróze preventivně již od mladého věku-obohacovat jídelníček o želatinu v jakékoliv podobě, to je můj názor.
ben - máte pravdu při zmírnění bolesti.Manželka má už nový kloub a dostává i tak calcium s vytamínem.Tohle musí řešit doktoři a ne tady na poradně.
Dobrý den, ano vím, že nejčastější a oblíbená odpověď v rubrice Zdraví je poslat za doktorem (a neřešit na internetu). Taková "chytrá" odpověď mnoho nepomůže. Navíc, tazatelka u doktora už byla, protože zná diagnozu a napsala ji. Jen se asi nechce cpát pouze chemií a hledá i něco pomocného - želatina je přírodní a neublíží. Zdravím!
Nevím kolik je babičce roků, ale pokud je to artroza 3. až 4. stupně, nic jí nepomůže. Jsem čerstvě po TEP kyčle (2 měsíce) a opravdu to není nic hrozného. Je mě 77 roků a zvládám to bezvadně a hlavně je po bolesti. Byla jsem týden v nemocnici na ortopedii a 3 týdny na rehabilitaci, kde všechno naučí a každý odchází a musí být soběstatčný. Měla jsem také čekat rok na operaci, ale obvolala jsem několik nemocnic a šla jsem za 4 měsíce. Držím babičce palce a přesvěčte jí, ať na tu operaci jde.
Rebeko, to je naprosto přesné. Je potřeba obvolat ortopedy. Mnoho z nich má soukromou ordinaci, ale pracují i v nemocnicích. Tam si v noci pronajmou sál a s celým týmem odoperují a předají do pooperační péče a ta pak zajistí lázně. Znám 2 paní, které tohle udělaly, k naprosté spokojenosti. Navíc, neplatily vůbec nic, všechno šlo přes pojišťovnu.
Vím, že je to k neuvěření, ale přesto píšu svojí zkušenost. Byla mi diagnostikována artróza kolene 2. stupně, s tím, že mi už nic jiného než injekce do kolenou napomůže. Zatím jsem je odmítla, nechtěla jsem chodit na pravidelné injekce. Náhodou jsem v té době řešila "změnu životního stylu". Přestala jsem jíst bílou mouku a umělé cukry (v jídle i pití), maso už jsem nějakou dobu nejedla. A aniž jsem o to usilovala, všechny zdravotní problémy mě časem přešly (včetně artrózy a alergie). Je mi bezvadně, líp jak před 20 lety, kdy jsem byla oplácaná a hlavně pořád unavená a ospalá. Fakt k neuvěření.
(Kromě toho jsem i zhubla 26 kilo, ale to je vedlejší.)
Určitě si přidejte mandle, ořechy, ryby, veškerou zeleninu / hrášek, mrkev, salát../ dobré jsou kvalitní oleje lisované za studena / olivový / cereálie,ananas, avokádo, klíčky z fazolek mungo, sušené švestky..To kvůli minerálům.. Ovoce, kvůli C vitaminu. Uberte těžká jídla, tučné mléčné věci, uzeniny, bílé pečivo Vám nic nedá, zbytečné jsou sladkosti. Ty prášky jí zatěžují trávení a přitom kyčle právě na dietní chyby reagují bolestí.
Píšu přidejte. Klasický jídelníček lze v mnohém obohatit a v něčem omezit.
Př.: Místo rohlíků s máslem a se salámem si dát celozrnné pečivo s mozzarelou, zeleninový salát s oliv. olejem, bazalkou a semínky. Místo housky s trvanlivým majonézovým salátem třeba chleba s rybičkami a cibulí a opět schroupat nějakou zeleninku / kedluben/, nebo kvasnicovo-vajíčkovou pomazánku. Místo bábovky či tatranky, raději ovesnou, jáhlovou či pohankovou kaši s rozinkami či jiným sušeným ovocem s vlašs. ořechy a se skořicí...Bulgurové rizoto s krůtím masem hráškem a mrkví ochuc. kari. Bramboračku s kořen.zeleninou a žampiony. Luštěniny. Rajčata raději méně.
Př.: Místo rohlíků s máslem a se salámem si dát celozrnné pečivo s mozzarelou, zeleninový salát s oliv. olejem, bazalkou a semínky. Místo housky s trvanlivým majonézovým salátem třeba chleba s rybičkami a cibulí a opět schroupat nějakou zeleninku / kedluben/, nebo kvasnicovo-vajíčkovou pomazánku. Místo bábovky či tatranky, raději ovesnou, jáhlovou či pohankovou kaši s rozinkami či jiným sušeným ovocem s vlašs. ořechy a se skořicí...Bulgurové rizoto s krůtím masem hráškem a mrkví ochuc. kari. Bramboračku s kořen.zeleninou a žampiony. Luštěniny. Rajčata raději méně.
Opravdu si myslíte, že ve vysokém věku, jakým bezesporu sedmdesátka je, naroste chrupavka na kloubech, když bude nebo nebude jíst to, co doporučujete? Opravdu si to myslíte? Fakt?
Babko, přečtěte si moji předchozí první a vyčerpávající odpověď! Hned v úvodu píšu, že kde je chrupavka vymletá, tak tam nenaroste. A změny v jídelníčku jsou proto, aby se dotyčná dostala do kondice, zhubla, zvedla si imunitu a tím snížila riziko zánětlivých komplikací. Když mohu kloubům ulevit stravou, která prospívá žlučníku a ledvinám, tak si tu změnu v jídelníčku udělám. Ono je poznat, když si dáváte poctivě denně i jenom hrst mandlí, zelenou petržel a česnek.
Eliso, od mnoha lidí jste slyšela, že jim operace nepomohla.
Tak já jsem tedy jedna "z toho mála", kterým pomohla. Nedala bych na ni dopustit. Od února 2016 mám nové koleno, mohu v pohodě chodit. Před měsícem jsem s dcerou absolvovala pochod v Krkonoších, 16 km, nerovný terén a šla a došla jsem v pohodě. Od operace mě koleno nezabolelo. Nešetřím ho, chodím, na kole se nechá jezdit a vkleče na molitanu okopu celou zahrádku. A to mi dost lidí říkalo, že si na něj už nikdy nekleknu. Prdlajs, nesmí se všemu věřit. Známá paní si to chválí stejně, jako já.
Dneska říkám, že kdyby bylo nutné vyměnit i druhé koleno /lepší, když ne/, neváhám ani chvilku. S kyčlemi je to obdobné, manžel má umělé obě dvě. Jen to čekání je nepříjemné, čekala jsem na operaci rok a půl. Takže nějaká ta bolest byla. Ale o to víc jsem se aspoň těšila, až to budu mít za sebou.
Neváhejte, objednejte se k operaci. Čím dřív, tím líp. Ano, injekce dávají ortopédi velmi rádi /kolagen a jiné výživové látky/, ale mohu napsat:
1/ bylo mi to houby platné
2/ bolelo to, no jako když si zkusíte píchnout jeghlu kus do kolena
3/ bylo to dost drahé. Kdyby to aspoň za ty peníze k něčemu bylo. Jaga.
Mám artrozu 3.st.,po rtg od října,šla jsem tam s bolestí zad, pobolívání kyčle,spíš třísel.Hlavně protože jsem byla na 18 km túře na dovolené,přičítala jsem to zádům.3.st.jsem nečekala,jak to mám teď nevím,ale zatím jsem vydržela si léky na bolest nebrat,někdy bolí víc,někdy to jde,víc bolí v noci,to všelijak kroutím nohou.Ale vím,že tu kyčel mám.Dostala jsem od syna trekingové hole,tak je používám,když potřebuju víc chodit,berle jsem zkusila,ale začly mně víc bolet záda a druhá noha,u holí mi to vyhovuje.Už jsem o tom tady psala,hledala rady.Píšu teď proto,že od toho října jím Alavis triple blend,ten pro koně.Je tam odměrka,tak beru necelou půlku,po 3 týdnech mi bylo líp,už jsem nemusela v noci přemýšlet,kam tu nohu "hodit" bolestí.Určitě artrozu,když už je nevyléčí,ale uleví a nezhoršilo se to,nekulhám.Dá se koupit už i pro lidi-na internetu,i ta pro koně,složení je stejné,až doberu tuto,objednám si "lidskou."Stojí kolem 1000 kč a rok vydrží určitě.Zvládla jsem dovolenou v termálkách,v neděli jsme se vrátili z Chorvatska,chodila jsem tam, plavala,nejvíc jsem se bála cesty autobusem,ale ani lék na bolest jsem nepotřebovala.Myslím,že i na to bolení působí počasí.Operace se bojím,jsem posera ze všech zákroků.Muže zlobí koleno,ve čtvrtek jde k ortopedům,tak možná skončíme na operaci oba naráz,protože nevím,jak by to zvládal pár týdnů být sám,hlady by sice neumřel,ale jinak je ode mně rozmazlený,ani neví,kde co má,co se doma dělá,to by mně po návratu asi noha "vypadla" sama po dávání bytu do kupy.Zdravím
babuso- hlavně si ty operace nedavejte oba najednou. Po té operaci je lepší, když máte někoho na koho se můžete spolehnout. Po operaci kyčle se nemůžete ohnout alespoň 3 měsíce. A na nákup je také dobré, když někdo dojde.Já než jsem šla na operaci, tak jsem navařila hodně jídel, dala do krabiček a nacpala mrazák, tak to zvládl. Teď, i když mám hole, bez problému uvařím a hlavně mám po bolesti. Operace se nebojte, nic jsem necítila a pak už to jde hrozně rychle, každý den to je lepší. A na rehabilitaci jsme měli bezvadnou partu a fyzioterapeutky i sestry byly výborné. Moc na všechny vzpomínám.
Pb, máte pravdu v tom, že je špatné, když to člověk zanedbá, hodí za hlavu. Moje matka, 85 let, 1 kyčel má operovanou a v pohodě. Druhou má úplně oholenou, už před lety jí byla doporučována operace, vždycky odmítla. Prý by se neprobrala z narkózy. Jak to ví, nevím, doktorka není. Přitom mému švagrovi neustále krmí uši, jak by chtěla euthanasii. Tak co vlastně chce? Probudit se, nebo umřít?
Dneska je to smutná, na celý svět nakvašená paní, která se občas s holemi dotáhne na záchod. Někdy taky ne, proto má u postele zaneřáděný kbelík. Takřka se nepohybuje. Co z toho života má?
Proto jsem toho názoru, že čím dřív, tím líp. Dokud to jde a dokud to tělo zvládne. Vím, že nikdo nepůjde do nemocnice s jásotem. Ale je pravda, že některým zákrokům prostě neujdeme. Pokud chceme dál plnohodnotně žít, musíme i něco vydržet. A rozhodnout se včas, než bude doopravdy pozdě. jaga.
Eliso, ona ta míra bolesti a stupeň artrozy spolu úplně nemusí souviset! Záleží na místě v kloubu, kde jsou ty změny. A taky, zda je přítomen zánět. Někdo má II. stupeň a úpí bolestí, někdo lítá po kopcích s III. stupněm, a nic. To není jen moje zkušenost, tak mi to vysvětlil i lékař /- to pro Ivzez/.
Tam kde je chrupavka rozvlákněná, nebo úplně chybí, tam se kloubní výživou neopraví. S injekcemi nemám zkušenosti a ani si nedovedu představit, že by to bylo dlouhodobé řešení. Mám totální endoprotézu kyčle /u mne následek sportu/ . Je to už 11 let a v pohodě. Nic nebolí, dělám vše, jako zdravá. Po létech v důchodu jsem začala znova pracovat fyzicky na půl úvazku.Už jen ta cesta tam a zpět několik km. Hned rok po operaci jsem jela na docela náročnou cyklodovolenou. Kolo a plavání je dobrá věc. Před operací je dobré být v kondici, shodit přebytečná kila, odlehčit hlavně žlučníku lehkou zdravou stravou. Problémový žlučník stav kyčle zhoršuje. Zajděte na odd. rehabilitace, lékař vám napíše magnety a vysvětlí cviky a už si zjišťujte, na které ortopedii se objednáte na operaci.Tam pak běžte. Po rentgenu a vyšetření se dohodnete na termínu. Záleží na věku a Vaší zdatnosti, jaký typ endoprotézy. Mám takový cvik, který mi fungoval, aby se bolest v kyčli zmírnila. Leh. Zvednout bolavou nohu kolmo ke stropu, vytočit ven špičku, druhá noha pokrčená opřená chodidlem o podložku. Špičkou chodidla opisovat na stropě kroužky, přičemž se snažte nohu co nejvíce vytáhnout.Tlačit do stropu. Kloubní štěrbina se tak aspoň trochu roztáhne a dojde k lepšímu prokrvení a úlevě.Někdo zase raději, když mu partner nohu povytahuje, tahá za ni, jakoby chtěl člověka ležícího na zádech posunout po zemi. To je lepší tahat obě. A s citem. Také si stlačujte a masírujte bok v místě kyčelního kloubu, na ten roh kosti. To taky ulevuje.
Děkuji všem za odpovědi. Babička už na rehabilitaci objednaná je, ale dali jí termín za víc jak měsíc. Dost jí to bolí, jí hodně prášků na bolest.
Jinak plavání - nejde jí udělat pořádně nohama znak, ani ne že by jí to snad bolelo, ale spíš ze strachu. Rotoped ji mamka nabízela, ale říkala, že počká do rehabilitace, jestli je to vhodné.
Žádná želatina, která projde zažívacím traktem a nezůstane z ní nic, žádné rehabilitace, žádné "zaručené" rady nepomohou. Už jsem to tady několikrát psala, ale napíšu ti to znovu. Když máš na oběd kuřecí stehno a rozebereš ho v kloubu, tak uvidíš, že oba protikusy kloubu jsou potaženy hladkou chrupavkou, aby mohly po sobě hladce klouzat. Lety se chrupavky opotřebují, někdy už není po nich ani památky a protikusy kostí kloubu o sebe dřou. Z toho je bolest. Tu chrupavku ničím nikdo neobnoví. Jedině operace, výměna klubu, může bolestivý problém vyřešit. Sama jsem to absolvovala, tak vám mohu říci, že babičce řekněte, že ničím to nikdo nevyřeší, nic to nespraví. Bude stárnout, bude se ji všechno hůř hojit. A také, co je velice důležité, nebude v kondici tak, aby kloub snadněji rozpohybovala. Tam je potřebná spolupráce svalů celého těla. Břicha, sttehen, zad, zadku.
3 dny jsou dost kruté, ale dají se přežít. A pak už to jde k lepšímu. 7 dní nemocnice + měsíc lázně, kde ji naučí chodit a správně nohu používat. Po nějaké době odloží berle a kromě jizvy nebude nic patrné. Sama se musím pohlídat, abych si nedala nohu přes nohu, protože zapomínám, že mám fungl nový kloub. O nějakém problému vůbec nevím.
Eliso, o bezproblémových operacích se nemluví. Ale jediná z milionu a je kravál. A navíc, třebas operace byla skvělá, ale okolní svalstvo bylo hin a při chůzi a vstávání nepomáhalo. Zátěž na kloub byl enormě velký a špatné držení těla to ještě zhoršilo. To už nikdo neřekne, že třeba používal jen jednu berli místo dvou. Že?
doporučuje se 1,5 g glukosamin sulfátu a 10 gramů hydrolizovaného kolagenu (ideální je prý typ II) denně, rozloženo do víc dávek v průběhu dne, tedy ne najednou.
A obecně se po 3 měsících doporučuje u glukosaminu měsíc pauza a pak ho lze zas 3 měsíce brát. Případně lze po čase snížit dávky jen na menší udržovací, viz odkaz výše.
Glukosamin sulfát a kolagen jsou nejlevnější ve fitness eshopech, nemá smysl je zkoušet shánět v lékárně, stálo by to tam násobně víc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.