Nejste přihlášen/a.
Znáte nějaký důvod, že je máslo v obchodech tak příšerně prodražené? Kolem 50,- Kč mne připadá jako nehoráznost. A to ve všech obchodech! O co jim zas jde?
Zdravím,
skoro vše v krámech, v porovnání se zasraným socialismem, je levnější. A to je ještě problém, že tady jsou třetinové platy, než ve vyspělejších zemích ( ty co něměli komouše u kormidla). To by se nakupovalo, kdyby nám od zítra se ty příjmy ztrojnásobily. Kupovali by jste ty konzervy? Nebo by jste na dovolených si zaplatili kulturní stravování v hotelových restauracích a nebáli se o každou kačku? Zkuste si vycestovat a pracovat za západní plat a pak vám bude na blití, a né z nějakých německých nebo českých konzerv, ale z toho, jak se tady v tom postsocialismu s námi manipuluje.
Myslím že se tomu říká inflace . A záleží na kupujícím a prodávajícím . Pamatuji , že za socíku byla kostka másla za destikorunu . Hodinový vydělek byl obdobný . Ted samozřejmě se platové nužky rozevřely a pro někoho je to předražené a někdo ani nezná kolik to stojí (nákup mu koupí a dovezou)
Nikomu o nic nejde. Je to zákon nabídky a poptávky. A aby tě to nemrzelo, u našich vyspělých sousedů v SRN je situace naprosto stejná, nestačil jsem valit oči.
S inflací to v podstatě nemá nic společného, ta je o něčem jiném
Zeptám se: Kdo jsou ti oni, na které se tady ptáte a o kterých říkáte "O co jim jde?" Co se nám to ti ONI snaží vnutit? Jsou to snad Marťané nebo kdovíkdo? Lidi, proberte se a začněte už chápat ekonomické zákony trhu. O ničem jiném to není.
@dvd99: Je vidět, že ekonomika je pro vás španělská vesnice
Slyšel jsem zajímavé vysvětlení výrobce: Je nebývalý zájem třetích zemí o máslo, kterého je nedostatek a to z důvodů, že tučnost mléka v jarním a letním období je nižší než obvykle a proto je nedostatek smetany k výrobě másla.. Což se mi jeví jako hloupost.
A druhá věc je, že jihočeské máslo Madeta bylo v té nejvyšší cenové relaci a dnes i ty podřadná německá, francouzská...másla jsou dražší.
Výkupní cena mléka spousta let byla pod výrobní náklady, nyní se zvedla cca o 28 haléřů za litr mléka, ale cena másla se zvýšila o několik korun.
oproti čemu je předražené? to je vzpomínka na dobu, kdy stálo deset korun? pokud je to tak, tak je naopak ještě levné.
v mém případě si můžu oproti té době dneska koupit másla 3, slovy tři
Ano, dnes si můžeš koupit tři másla, ale co koupíš za cenu těchto másel dnes?
Za komunistu, kdy kostka másla stála deset korun, jsi mohl koupit 52 kW nízkého tarifu, 15,5 kubíku vody, půl metráku hn. uhlí, 10 poštovních známek, 1 a čtvrt litru benzínu, 11 litrů topné nafty... mám pokračovat?
a proto jste tenkrát všechnu vodu vykoupili, dokud stála podle Vás málo. pojďme místo toho debatování něco dělat, ať si můžeme něco koupit
myslím, že důchodci na tom nejsou až tak špatně, aspoň Ti kolem mne. mají nová auta, byty, které si koupili za pár desítek tisíc po roce 89. někteří si jich koupili víc a pronajímají je. někdo se prostě má a někdo zase ne
Možná pražští ...Jinak lidé co celý život dřeli ve družstvech aby pražáci měli co do huby dnes mají důchody v průměru ve výši od 6500kč do necelých deseti tisíc! Takže důchodci mají (těm co popisuješ bych ani důchpodci neříkal -spíše jen dojiči systému!) ale je jich hooodně málo!
Těch je jen pár, co se mají dobře. Ono auto po r.89 bude za chvíli veteránem, takže to je dost nepřesný argument a nyní ho pronajímat?
to prazskejpepik : ... důchodci mají celoživotní úspory. Nezáviďte a spořte celý život také.Možná si pak koupíte nová auta dvě, ne jedno.
Bývaly doby, kdy jsme byli jako stát, ve výrobě másla, a nejen jeho, soběstační. Nyní došlo přesně k tomu, co tu mnozí předvídali. Po zrušení české konkurence, se produkt díky nedostatku suroviny, tedy mléčného tuku, zdražuje. Nedostatek je základní podmínkou kapitalistické společnosti. Bez nedostatku by nebylo vysokých cen a tudíž by nebylo základní podmínky existence kapitalismu a to je zisk. Soběstačnost NENÍ žádoucí.
dylin: Jak je vaším zvykem, reagujete úplně na něco jiného, než jsem napsal. No Comment.
Dva tisiíce? To si děláte psinu, ne? V půlce sedmdesátých let jsem brala 720,- Kčs hrubého - a skutečně jsem neměla jen sedm tříd ZŠ.
Tak to si děláte psinu vy. V roce 1975 byla průměrná hrubá mzda 2.313,- Kčs a mzdy pracovníků se od toho průměru moc nelišily. Takže aniž bych se vás chtěl dotknout, řekněte mi, kde a za co jste tu almužnu brala?
@jedubabicka: Že byste byla disidentka? Pak bych byl ochotný tomu i věřit.
Pracovníků v jakých oborech? Ony rozdíly byly i tehdy - ne že ne Prostě jsem pracovala na místě, které sice bylo potřebné, ne však "pro rozvoj socialistické vlasti"
Myslím, že je to poněkud mimo původní debatu.
V roce 1975 jsem byla na gymplu, ale do práce jsem nastoupila 1.8.1983 po VŠ za 1250 hrubého. Na ty 2300 jsem si počkala asi tak do roku 1991. Je pravda, že potom to šlo nahoru rychle.
Když už takhle diskutujeme, já jsem po absolvování VŠ a po vojně nastupoval v roce 1981 jako mechanizátor v JZD za 2.200,- čistého.
Já ne, ale manželka peče na objednávku a někdy i tři týdně a tady je zdražení másla poznat!
Ano, je to věc každého, a proto, i když se máslo cenově vyšplhalo do výšin, zájemců neubývá.
No právě, už ho nekupuji. Né, že bych na něj neměla, ale padesát a víc za obyčejné máslo nedám..
pro Čecháčka nejlépe za staré ceny a s bonusem 1+1 zdarma
pro hanns : kromě toho ateisty velmi špatný odhad
Dobrý den, nikdy si neříkejte, že je něco předražené - lepší je si říkat, že už je to zase o nějakou tu korunu kvalitnější . Zdravím!
Dřívější žluté máslo - 2. jakost, hodně by hodně co do kvality za dnešním pokulhávalo. Jednička byla spíše neutrální. To dnešní mi přijde o dost chutnější. Tehdejší mléko v sáčku smrdělo plastem. Hnus.
Retro:
Ceny masa a uzenin za socialismu
špekáčky 1 kg 25,- Kčs
vysočina 1 kg 60,- Kčs
gothaj 1 kg 30,- Kčs
tyrolský salám 1 kg 32,- Kčs
selský salám 1 kg 45,- Kčs
jihočeský salám 1 kg 60,- Kčs
papriková salám 1 kg 40,- Kčs
jemné párky 1 kg 25,- Kčs
kuře 1 kg 30,- Kčs
hovězí maso zadní bez kosti 1 kg 46,- Kčs
kuřecí řízky 1 kg 60,- Kčs
vepřová pečeně 1 kg 60,- Kčs
tlačenka světlá 1 kg 35,- Kčs
Hezký den přeji.
Není to také proto, že člověk máslo nezbytně potřebuje , zejména pro zdravý vývoj dětí? Takže je to spolehlivý a zaručený zdroj zisků, stejně jako všechny ostatní věci, bez kterých se člově chce-li přežít, nemůže obejít .
miro
Člověk máslo nezbytně nepotřebuje - například i pro školní stravování se doporučuje (viz vyhl. č. 107 2005 sb. o školním stravování) "Poměr spotřeby rostlinných a živočišných tuků činí přibližně 1 : 1 s důrazem na zvyšování podílu tuků rostlinného původu." Kromě másla jsou živočišné tuky i v mase, mléce a výrobcích z nich - bez másla se tedy obejít dá.
Jak tak čtu a slýchám, je jedním z argumentů rostoucí ceny másla fakt(?), že v létě klesá tučnost kravského mléka. Velmi by mě zajímalo vysvětlení od někoho, kdo má s chovem krav alespoň trochu zkušenosti, proč tomu tak je. Laik by řekl, že v létě, kdy jsou krávy na pastvě, tedy mají dostatek velmi kvalitního krmiva, bude mléko nejkvalitnější.
Děkuji za obě vysvětlení.
Šlehačka - také jsem nakoupila pár šlehaček ve slevě a dávám je do pečiva místo másla a části mléka. Myslím si, že je to úsporné. Propočítat to neumím, ale těší mě už ta myšlenka, že to asi úsporné je .
Viděl jste vekokapacitní kravín o 1000 dojnicích, že by byly na pastvě?
Možná klesá tučnost proto, že kravské mléko je určené pro tele, aby ho zasytilo a napojilo. Organismus matky obvykle reaguje na potřeby mláděte, je-li léto a teplo, tele které pije jen mléko, potřebuje více tekutin a ptoro je mléko řidší. Ovšem je to jen moje domněnka.
Jinak smetana na šlehání se pořád prodává v akci za nějakých 15Kč a když se přešlehá, vznikne máslo. Kdo to zkusil udává, že lepší než kupované a vyjde to i levněji.
pb. To nemyslíš vážně, že to výjde levněji? Že ne? Nesmíš slepě papouškovat to, co si někde přečteš . Někdy to zkus si ze smetany (30% a více) vyrobit máslo a pak si to zvaž. Dokonce nemusíš ani vyrábět, stačí si to spočítat
. Ani při ceně 15 Kč za 200g smetany se nedostaneš pod nižší cenu, než je teď. Jo, až bude máslo stát 70, tak budeš na stejné cenové hladině.
A k tomu zdražování másla. Nerozumím tomu. Proč se nezdražuje vše, v čem je smetana? Proč se tak nehorázně zdražuje pouze máslo?
Jinak klesá tučnost mléka, ale to proto, že se chovají černé krávy, které sice dojí více mléka, ale s nižším podílem smetany.
Stačí přestat kupovat máslo a uvidíte jak cena poletí dolů,tohle mi řekla jedna Němka,která to doma jednou
zažila.
Ano s tím souhlasím bez výhrad!
Problém je ale v tom, že vždy jsou tací, kterým vysoká cena nevadí a tím jsou zdrojem zisku za méně vynaloženého úsilí.
-miro
Myslíte, že těch, kteří na cenu nehledí je víc? Tedy že jsou schopni vygenerovat pro výrobce zisk ve výši, která se mu vyplatí?
Nám třeba nic jiného nezbývá, než kupovat drahé. Bez másla vánočky neupečeme, stejně tak koláče, biskupské chlebíčky, atd. Nám nic jiného nezbývá, nás to živí. A troufám si tvrdit, že spotřebujeme másla za týden asi tolik, co celá rodina za rok, no možná za půl roku. Máme jen jednu možnost, a to až to bude neúnosné, zdražit zboží.
Jojo, přesně tohle říkali pekaři z Francie a Německa. Kroasany bez másla neupečeš. Prozatím zdraží a pak přestanou péci.
Takže zákazníci nejdřív omezí nákupy, pak nebudou mít kupovat co, sníží se spotřeba másla, nebude odbyt, zredukují se chovy, zvýší se cena - dokud nepřijdou úřednící s nějakým "geniálním" nápadem.
To je základní zákon kapitalismu. Čím vyšší cena, tím větší zisk. Čím je zboží méně, tím vyšší cena. Kdyby nebylo nedostatku, nebylo by vyšších cen, a tím pádem by nebylo vyšších zisků. Je to hnusné, ale je to tak. Doplatíme na to všichni. My malí výrobci i spotřebitelé. Možná i ti malí chovatelé, ale tam si nejsem jistý. Neznám jejich podmínky.
@jedubabička: obávám se, že právě u másla tohle neplatí. Už to tu psal někdo výše. Máslo potřebujeme a chceme. To nepatří mezi zboží, které si člověk jen tak odřekne.
@rebeka: No vidíte, takový vývozce másla, a stejně zdražují. Proč by ho doma prodávali levněji, než za něj dostanou na evropském trhu? Tohle semele každého.
Čím vyšší cena, tím větší zisk.
Jen na první pohled - cenu můžete zvyšovat jen do té míry, do jaké budou kupující (i ti, kteří "na to mají") ochotni platit. Až přestanou, buď musíte snížit ceny, nebo vám zůstane na krku nevyužité výrobní zařízení a všechny povinné platby k tomu.
nikdo - "Máslo potřebujeme a chceme."
Máslo nepotřebujeme - jen chceme. Bez másla se (co do výživy) dá obejít - rovněž viz výše. Dokonce i bez máslového pečiva, když bude nejhůř.
Jedubabička, dnes v 9,42: Máslo nepotřebujeme - jen chceme. Bez másla se (co do výživy) dá obejít - rovněž viz výše. Dokonce i bez máslového pečiva, když bude nejhůř.
Samozřejmě se člověk obejde bez másla. Obejde se i bez vlastní postele a bez elektřiny... Stačí se podívat na bezdomovce, jak pěkně pod mostem přežívají. Jezdila jsem na tábory, chodila na čundry. Přežila jsem pár týdnů bez všelijakých dobrůtek i bez teplé vody. A všelijakých vymožeností se umím lehce vzdát, když chci. Nechci se dočkat, žebudedlouhodobě nejhůř.
Máslo do běžné kuchyně patří. Sdělení, že máslo nepotřebujeme, mi připadá jako někdejší agitace. Vím, že třeba kysané zelí je zdravější než citrusové plody. Ale keců, že citrusové pody nejsou nic moc, jsem slýchala a četla moc a moc v době, kdy jsem chtěla dětem ukázat jednu mandarinku. Proto jsem na slova o potřebnosti docela alergická.
Ono "nejhůř" hned tak nebude. Dočetla jsem se, že v nějaké průzkumu z loňského roku jsme mezi nejvíce negativními (skuhracími) zeměmi hned na druhém místě - před námi už jsou jen Řekové
Sdělení, že máslo nepotřebujeme, mi připadá jako někdejší agitace.
Někde výš uvádím, že potřebné látky lze získat i z jiných mléčných výrobků (které nezdražily). Takže o nedostatečnou výživu nejde - spíš o tu "vymoženost" levného másla, která byla lidem "někým" sebrána.
Za socialismu v 80tých letech byla spotřeba másla až 10kg na osobu a rok. Poté přišla revoluce a reklama na Ramu, Linco atd... Začali být "moderní" margaríny a spotřeba másla klesla na 4kg. To je obrovský propad. Dnes máme spotřebu cca 5,5kg na osobu a rok. Mohou za to především rostlinné tuky, kterých jíme obrovské množství. Dokonce tuků jíme 2x tolik, co naše prarodiče.
Já máslo moc poslední dobou nekupuji. Ne že bych si nemohl dovolit, ale nejsem ochoten dávat 45kč za kostku. To si raději koupím kus pořádného masa, které stojí 1/2. I tak konzumuji mléčného tuku v jiných výrobcích dost, takže žádným nedostatkem netrpím. Spíše naopak.
Tyto způsoby "hospodaření" jsou vždy příčinou krizí. Hehorázné zvyšující se ceny a z toho plynouicí omezování výroby, růst nezaměstnanosti, tím další pokles poptávky a tak dokola. Mám za to, že jediným řešením je ceny veškerého zboží stanovovat podle skutečných výrobních nákladů, včetně režijních + vytváření přměřeného zisku na obnovu a modernizaci výroby. Nic lepšího zatím úředníci nevymysleli.
-miro
Plánované hospodářství tu bylo 40let a nějak se to nepovedlo. Stejně tak po celém světě. Kde se stala chyba?
Pokud k potravinové soběstačnosti dojdeme přirozeným vývojem, tak proti ní nic nemám. Ale nařízená nefunguje.
Nemůže jako malý stát být absolutně soběstačný ve všech odvětvích hospodářství. Pokud se o toto budeme snažit, tak se to projeví především na zaostalosti.A proč právě zemědělství? To nic lepšího neumíme?
Také zemědělská soběstačnost za socialismu byla vidět v každém obchodě.
Nedávno třeba zavírali pekaře ve Venezuele, protože neplnili státem nařízený poměr chleba a ostatního pečiva. Kdo pekl více croissantů, tak šel. Pro blaho všech.
: Na některá politická klišé mi nedá nereagovat.
Považujete potravinovou soběstačnost, v době plánovaného hospodářství za nedostatek? Mohl by jste mi vysvětlit, co je na potravinové soběstačnosti špatného?
Nebo je to od vás jeden z politických keců, jen tak ze zvyku?
06.07.17 12:29:
Nařízená nenařízená, to je jedno jaká byla. Hlavně že fungovala a do r. 1989 jsme nemuseli dovážet základní potraviny jako máslo, mléko, mouku, cukr.
Až po revoluci nějakou tupou hlavu napadlo, že potravinová soběstatčnost je vlastně hloupost. A tak se musely v zájmu zahraničních firem zlikvidovat celé chovy prasat, dojnic, průmysl se prodal do ciziny a na tom zbylém českém parazitují zahraniční firmy a nadnárodní obchodní řetězce, které pod záminkou malého dodávaného množství na pulty nepustí český výrobek. Zato třeba německé máslo, vyrobené z českého mléka klidně.
A cukrovary, to jsou kapitola sama pro sebe. Když se je nepovedlo zlikvidovat ekonomicky, musela nastoupit euroklika a určit kvóty na výrobu cukru, aby nedejbóže, češi neničili svým levným cukrem ceny. Tak to je, a jen ignorant se může tvářit, že vše je jinak. Nechápu to svaté nadšení pro demolici fungujícího a stavění odzdola něčeho, co tu už jednou bylo funkční.
Mám za to, že jediným řešením je ceny veškerého zboží stanovovat podle skutečných výrobních nákladů, včetně režijních + vytváření přměřeného zisku na obnovu a modernizaci výroby.
Jako že by úředníci stanovovali cenu za zboží výrobcům? A ty výrobní náklady by zjišťovali u každého z nich individuálně? A režijní by byly na výrobcích, nebo by je stát limitoval? A "přiměřený zisk" by rovněž stanovoval nový úřad k tomu určený?
Mám za to, že to takto stejně fuguje a musí fungovat, ale v souzčasné době i stím, že jsou marže (zisky) neskutečné, které slouží výhradně , všehoschopným - jednotlivcům. I v rodinách si musíme rozmyslet (naplánovat) co je nezbytné, co si můžeme navíc dovolit a co musíme odložit! Ve společnosti je to obdobné, ne li důležitější!
-miro
že jsou marže (zisky) neskutečné, které slouží výhradně , všehoschopným - jednotlivcům
Smyslem podnikání je zisk - nebo se mýlím? Dokud budou zákazníci ochotni za zboží platit (třeba proto, že se bez něj nedovedou obejít), pak výrobce/prodejce nemá důvod cenu snižovat.
Ano přesně tak. Dokud budou zákazníci ochotni za zboží platit . . . . . . . atd. jak uvádíte. K čemu to spěje?
Je to lidské, humání, demokratické, výhodné (pro koho)? Upevňuje to vztahy mezi lidmi? Rozvíjí to dobré a nebo nedobré vlastnosti člověka? Jako je nezávidět, nepodvádět, nezneužívat, sobectví, povýšenost, bezohlednost a další, které si jistě sami vybavíte. Nyní už zbývá každému z nás se jen přikloni k tomu či onomu pohledu na fungování společnosti. Přirozené je, že každý z nás se přikloní k tomu názoru, podle toho z jakých poměrů pochází a jaké jsou jeho zdroje obživy ( příjmů ). Jakou společnost si přejeme budovat? Harmonickou a nebo naopak?
-miro
Jakou společnost si přejeme budovat? Harmonickou a nebo naopak?
Hezká myšlenka. Jen nevím, zda napsat utopická nebo naivní. Opravdu jste přesvědčen, že levné cokoli upevní vztahy mezi lidmi?
Děkuji za re.
Nemám na mysli levné, ale dostupné všem, alespoň většině. Dříve si lidé záviděli chleba , jizdní kola, motocykly a dnes si snad nezávidí ani atomobily. Je to strastiplná cesta, kterou bude muset lidstvo absolvovat. Základ podle mně je ve výrobě a dostupnosti všeho co člověk chce a potřebuje ke svojí existenci, ale také v pochopení, že to takto funguje.
Hezký víkend -miro
Miro souhlas, ale to, co člověk chce? No to mi příjde dost pofiderní. Plné špajzky, plné ledničky, plné skříně, plné garáže, plné popelnice, plné kontejnery, plné skládky, plno svinstva ve vzduchu i ve vodě. A stále málo. Stále více, co člověk chce a co potřebuje.
My obyčejní máme dost, žijeme v nějaké lajně a již ani nepřemýšlíme nad víkendovými nákupy. Jedeme podle scénáře, že musíme nakoupit /mít/ to a to a ještě tohle. Nákupy se opakují, občas nás přemluví reklama na nový výrobek, který musíme ochutnat, vyzkoušet.
Kdo má stále málo, je jasné. Ti nahoře. Majitelé firem, velké ocbchodní řetězce. Neustále sledují grafy a křivky, jestli jdou tržby nahoru, jaký bude zisk.
Pokud má člověk děti, tak chce, aby se měly dobře a říkavalo se lépe, než my. Ale v dnešní době toto neplatí. I my jsme se měli dobře a přesto vlastní malé děti či vnoučata zahrnujeme hračkami, oblečením, jídlem, pamlsky v neúsné míře. A hodně věcí bez naší fyzické námahy. Bez našeho vypěstování na vesnici, bez vaření, bez pečení, bez praní látkových plen, čaj v pytlíku, žádný sypaný.
A to máslo? Kdo z nás má chléb a máslo k snídani? Pouze? Kdo z Vás měl celý tento týden k snídani pouze chleba s máslem? Nanejvýš posolený. Asi se to dá na prstech spočítat, kousek sýra, uzeniny měl skoro každý. A přitom to byla dříve zcela standartní snídaně, kdy nejchudobnější lidé byli rádi, že máslo na tom chlebu vůbec bylo.
Jinak nesouhlasím s tím, že se bez másla obejdeme, ano obejdeme v době nouze, války. Ale máslo je základ, můžete ho mít k snídani i na večeři.
Sádlo, máslo, med, mléko-tvaroh, vejce, mouka, fazole-hrách, mák, sůl, cukr, sypaný čaj, melta, jablka, ořechy, bylinky, brambory, zelí, kousek masa-ryby v neděli by v době nouze v budoucnu mohl být základ jídelníčku. Žádné slané lupínky a instantní kaše.
"Na světě není hlad proto, že bychom nedokázali nasytit chudé, ale protože nedokážeme nasytit bohaté." Matka Tereza
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.