Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem OSVČ (hlavní činnost) a v červenci a v srpnu nebudu mít žádné příjmy. Nevím, zda si živnost na dva měsíce přerušit a platit si jen zdravotní pojištění a ušetřit tak 5000 na odvodech, nebo zda raději platit dál, aby se mi doba započítala na důchod. Vyplatí se ušetřit pět tisíc výměnou za dva měsíce do důchodu, nebo ne?
Děkuji.
Na tuto otázku se podle mne nedá odpovědět "správně". Jiná situace bude u dvacetiletého podnikatele a jiná u člověka, kterému do důchodu schází už jenom pár let.
U mladého bych to nechala na jeho rozhodnutí, staršímu bych doporučila důchodové pojištění hradit.
To záleží na více okolnostech (chce to vždycky dobře promyslet). Asi nikdo nemá odpracovaných celých 30 let, každý bude mít nějaké vyloučené doby, které se do výpočtu zahrnují jen 80 %.
Ve výsledném výpočtu mohou ty dva měsíce (dokonce i kratší doba) znamenat získání doby důchodového pojištění o jeden rok delší nebo kratší.
Za každý rok důchodového pojištění se do procentní výměry započte 1,5 % vyměřovacího základu.
Ušetřit 5.000 Kč za dva měsíce vypadá dobře. Ale pokud díky těm 5.000 získá vyšší důchod, může mít tuto částku během poměrně krátké doby zpátky. A po celý zbytek života bude pobírat vyšší důchod...
Děkuji za všechny dosavadní odpovědi. Jsem sice ještě mladý, ale nechci přípravu na důchod podcenit. Zajímalo mě, jestli rozhodnutí nechat živnost běžet i při dočasných nulových ziscích kvůli době na důchod není úplně hloupé, protože jsem ve svém okolí tento názor slyšel - prý je to vyhazování peněz z okna, protože důchodu se stejně nedočkáme. Z vašich odpovědí se mi ale zdá, že je to rozumný a běžný postup.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.