Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Natáčení a zveřejnění bez souhlasu

Od: nikita* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den.

Mohu být v centru Prahy natáčen (aniž bych o tom věděl) a záznam byl poté použit v reportáži v ČT? (žádné rozmazané tváře apod.)? Podotýkám, že se nejednalo o natáčení policistou, ale antikonfliktním týmem. K ničemu jsem nedal souhlas a ani jsem se nedopouštěl protizákoného jednání. Jak se mohu bránit? Mohu požadovat odstranění videa? Toto chování se mi nelíbí.

Děkuji.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

5x
Občanský zakoník89/2012 Sb.Poslední změna zákona: 1. 1. 2014§ 88(1) Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob.(2) Svolení není třeba ani v případě, když se podobizna, písemnost osobní povahy nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí na základě zákona k úřednímu účelu nebo v případě, že někdo veřejně vystoupí v záležitosti veřejného zájmu.§ 89Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství.
nikita*
hodnocení

Děkuji za odpověď :)

S tím fotbalem jak píše někdo jiný - to je něco úplně jiného! Tam s tím souhlasím zakoupením vstupenky. Když se procházím Prahou tak chci mít klid a trochu soukromí ve smyslu, že nechci být nikým natáčen.

Dalším problémem je, že ČT mi do pusy vložila (pomocí titulků) něco co jsem neřekl.

A co na to ČT?

hodnocení

4x

Víte, jaká je chyba dnešní společnosti? Že dělá z lidí důležité subjekty, které mají plno práv a žádné povinnosti. každý se neustále cítí ohrožen, vše se děje proti němu a pořád se proti něčemu bojuje... Rozčilovat se kvůli takové hlouposti je jen ztráta času a až to pochopíte, tak se vám ohromně uleví.

nikita píše "Dalším problémem je, že ČT mi do pusy vložila (pomocí titulků) něco co jsem neřekl."
Možná to (aspoň pro něj a jeho okolí) zas taková hloupost být nemusí. Taky bych se možná rozčilovala, kdyby ze mě veřejě udělali něco, co nejsem.

A víte, že já bych se ani nerozčilovala? Já už jsem dospěla v životě do stadia, že je důležitější, co si myslím já a jak je to opravdu, než to, co si kdo vymyslí a tak.

rv*
hodnocení

1x

Třeba jste to nebyl vy, ale váš nevlastní bratr, kterému to vůbec nevadí.

hodnocení

0x
Zdravim.
.
A dokážete si predstavit ze by se takto museli ptat všech jestli to muzou odvysílat?
.
Treba takovy fotbalový zápas... no to by bylo. Jestlize jste nic protizakoneho nedělal tak co resit. Stydite se ze jste nekde byl a nekdo Vas nahrál?...
femina

A ted si predstavte, ze nekdo klidne nataci a foti treba u vody, kde se opalujete spore odeni a vubec nevite, kde to pouzije, zrovna dnes jsem to zazila na koupalisti a vubec se mi nelibi, ze to neni trestne *bum*

hm*

Ale jak psal @ladinpraha, účely, pro které to možné je, jsou vyjmenované. A kdybys přesto cítila, že byla nějak pošlapána tvoje práva, mohla by ses domáhat nápravy soudně.

hodnocení

0x

Člověk si musí zvyknout na tyto záznamy. Při záběrech z povodní v roce 2002 v Praze, natočili moji babku a byl u toho komentář, že nebohá paní měla jídlo na dva dny. Ale že je nechali v bytech v Karlíně, bez jediné informace o situaci s postupující vodou a potom natočí reportáž, jak je vezou na loďkách, jinak by tam umřeli hlady, což samozřejmě nebyla vůbec pravda. Tady nešlo o ČT, ale o bulvární Novu. Nezmůžete proti takovým záznamům vůbec nic, jen zbytečná ztráta času!

Nezmůžete proti takovým záznamům vůbec nic, jen zbytečná ztráta času!
Pak se ale nemůžete divit, že si vysílají co chtějí a jak chtějí - s tímhle postojem.

A jaký postoj má člověk volit? Dohadovat se skrz kraviny, aby si potvrdil svoji důležitost a tímto věnovat svoji energii hovadinám, které za nic nestojí? Kolik lidí si tu reportáž bude pamatovat za týden?

Kolik lidí si tu reportáž bude pamatovat za týden?
Přesně ti, u kterých byste si to nepřála. Ale samozřejmě máte plné právo na to, aby vám to bylo jedno. Já si zase, s dovolením, rozhodnu o tom, co pro mě ještě "hovadina" je a co už není.

Od povodní v Praze, je už 15 let a při každé jejich připomínce, vidím stále stejné záběry (bez komentáře). Po aktuální reportáži v době povodní, to bylo telefonů a dotazů z rodiny a širokého příbuzenstva, že jsme babku málem nechali umřít hlady?

damandys
hodnocení

0x

Jú, to jsou trable, mě by to naopak potěšilo, že jsem byl v TV. Vemte to z té lepší stránky, pokud budou v rámci archivních pořadů tuto reportáž vysílat třeba za 200 let, lidé Vás uvidí. Tady jsem našel jedno zajímavé video, ta žena ani ve snu netuší...

youtu.be/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]