Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna funkce a plat

Od: duha* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den

Na internetu jsem nic kloudného nenašel snad mi někdo poradí zde .Otázka zní:

Pracuji jako mistr už 12 let a jako nejstarší z mistrů na mém pracovišti mám nejvíce zkušeností a z důvodu dlouhodobých problémů a nesrovnalostí s jiným mistrem jsem se rozhodl že odstoupím z této funkce a návrh jsem předložil svému nadřízenému s tím že nemám vhodné podmínky k vykonávání mé funkce .Musím napsat že se firma potýká s velmi nízkým počtem zasměstnanců a nemůže si dovolit ještě propouštět protože by to vážně ohrozilo výrobu. Může mi vedení firmy snížit plat z důvodu složení funkce nebo mi musí plat ponechat podle stávajícího platového výměru.Počítám s tím že se posunu o příčku níž na zástup mistra i kdyby ne tak řadový dělník.V případě že mi může snížit plat musím s tím souhlasit nebo stačí jen rozhodnutí zaměstnavatele.

Prosím odpovědi typu za málo muziky málo peněz nepište.Děkuji za pochopení a radu jak se postavit k vyřešení mého problému.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Plat odpovídá zastávané funkci. Půjdete-li s funkcí dolů, je pravděpodobné (a logické), že půjdete dolů i s platem.

hm*
hodnocení

2x

Podle mě, když žádáš o "menší" práci, můžeš klidně dostat menší peníze. Leda kdyby se firma bála, že třeba odejdeš úplně, mohla by ti je nechat, případně i přidat, jak už někdo psal. Souhlasit s tím je z tvé strany nutnost, jinak se žádná změna neuděje a zůstaneš na stejné pozici. Ale můžeš dát výpověď, kdybys byl nespokojen. Zkrátka - stát se může cokoliv a výsledkem bude buď vzájemná dohoda o práci i penězích, nebo se rozejdete.

figurek*
hodnocení

1x

především se podívejte do pracovní smlouvy na váš popis práce.

Jestli si řeknete o jiné pracovní zařazení, dostanete novou smlouvu s novým popisem práce a dost pravděpodobně budete podepisovat i nový plat. Může se stát, že vám nabídnou méně ale zrovna tak vám můžou nabídnout více, aby vás udrželi.

Záleží hlavně na vás, jakou výši platu si vydiskutujete, případně vynutíte.

duha*
hodnocení

v pracovní smlouvě mám jen obsluha linky,na funkci mistra nemám nic a nic jsem nepodepisoval , do funkce jsem byl uveden jen na slovo a to jak jsem již uvedl před 12 lety akorát byl postupně upravovám mzdový výměr

iz*

Před chvilkou jsem Vám níže odpověděla na plat. Teprve teď jsem si všimla, že zde uvádíte i mzdu. Jak jste odměňován? Platem nebo mzdou? V případě platu je situace jiná než v případě mzdy.

duha*
hodnocení

Omlouvam se jedna se o platovy vymer

hodnocení

1x

Plat neres, res mzdu.

mot
hodnocení

0x
podle me je to zcela na libovuli te firmy, coz je logicke. pokud vam plat necha, muze, pokud vam ho bude chtit snizit, muze a vy s tim muzete souhlasit nebo jit.

atreus*
hodnocení

0x

Logicky za práci na nižší pozici přísluší nižší mzda.

iz*
hodnocení

0x

Plat stanovený platovým výměrem může zaměstnavatel kdykoliv měnit bez souhlasu zaměstnance. (Souhlas zaměstnance by potřeboval pouze v případě platu sjednaného v pracovní smlouvě.

Se změnou (snížením) výše platu je zaměstnavatel povinen zaměstnance seznámit předem → nejpozději v den, od kterého má změna platit, před zahájením práce.

Pokud bude zaměstnavatel s Vaším návrhem souhlasit a převede Vás na jinou práci, upraví toto pravděpodobně dodatkem k pracovní smlouvě. Za práci na nové pozici Vám bude náležet plat ve výši odpovídající tomu, do které platové třídy zaměstnavatel tuto pozici zařadil.

_____

Pozor na chybu v první odpovědi! Nejde o "libovůli" firmy.

Zaměstnavatel musel jednotlivé pozice zařadit do platových tříd podle toho, jakou nejobtížnější práci podle katalogu prací od zaměstnanců na té které pozici vyžaduje. Pokud Vás zaměstnavatel na základě Vaší žádosti převede na jinou práci, bude Vás muset odměňovat podle toho, do které třídy tuto pozici zařadil.

Vycházím ze slova plat, předpokládám, že jej tazatel nezaměnil se mzdou. V případě mzdy by to mohlo být jinak.

Poznámka:

Já bych napřed zkusila jinou cestu. Upozornila bych zaměstnavatele na nedostatky, které mi brání řádně vykonávat sjednaný druh práce, a vyzvala bych jej k jejich odstranění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]