Nejste přihlášen/a.
Řeší se hlavně pitný režim (ochranný nápoj), který musíte mít zajištěn. Stačí i jen pitná voda.
Režim v "těžších zaměstnáních"se musí upravit, dosáhne-li teplota prostředí 32 °C. U administrativních činností musí dojít k úpravě pracovního režimu až tehdy, oteplí-li se na pracovišti na více než 36 °C.
Úprava spočívá v přestávkách či omezení některých těžších prací apd. Více: finance.idnes.cz/...
Pletete si pitný režim a ochranný nápoj. Při teplotě nad 26°C nahrazuje ochranný nápoj vypocené minerály. A to , jak známo, pitná voda nemá. Cukru nesmí mít více jak 6,5 % hmotnosti. To ostatně nařizuje zákon. Tvrzení, že je pitná voda dobrá je velice hloupé a odporuje zákonu.
Nařízení vlády č. 361/2007 by jako argument stačilo?
5. Mám nárok na poskytnutí ochranného nápoje i když pracuji v kanceláři, resp. nevykonávám fyzicky náročnou práci?
Podle platného předpisu, tj. nařízení vlády č. 361/2007 Sb., vzniká při výkonu fyzicky nenáročné práce nárok na poskytnutí ochranného nápoje v případě, že teplota vzduchu na pracovišti překročí 34 stupňů (viz tabulka č. 2 příloha 1 část A tohoto nařízení vlády). Jako ochranný nápoj se v tomto případě poskytuje balená přírodní minerální voda slabě mineralizovaná, balená pramenitá voda nebo balená kojenecká voda nebo voda splňující obdobné mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky jako u jmenovaných balených vod – tedy i voda pitná.
Všichni zaměstnanci mají nárok v souladu s § 28 nařízení vlády č. 361/2007 Sb., na pitnou vodu v množství postačujícím pro krytí potřeby pití.
6. Jaký má mít ochranný nápoj vlastnosti, kolik ho musí zaměstnavatel zaměstnancům poskytnout?
Doporučené parametry ochranného nápoje:
Teplota: v létě 16 °C (min 10 °C), v zimě 20 až 25 °C (min. 16 °C)
Obsah cukrů: méně než 2,5 obj. %
Obsah minerálních látek: podobný jako v potu – 1 %
Obsah vitaminů: není nutný
Chuťové vlastnosti: takové, aby byl ochotně přijímán
Optimální hodnoty hlavních minerálních látek:
Ca2+> 40-80 mg/l, Mg2+> 20 mg/l, K+> 1 mg/l, Na+ <20 mg/l,
Cl- <25 mg/l, SO42- <240 mg/l, NO3- <10 mg/l.
Doporučené minimální množství ochranného nápoje je 1,5 litru za směnu, při extrémních venkovních podmínkách až 2,5 litru za směnu (doplňování tekutin samozřejmě pokračuje i po ukončení pracovní směny).
jelikož zde bylo již odpovězeno, tak chci jen popsat svůj postřeh. ti co u nás v práci nejvíc pindaj, že je horko, voda ze "studánky" je málo vodová, větrák že málo větrá atd. tak pak stojej venku na sluníčku, hulej a nic jim nevadí (snad jen málo hodin na hulení). to samé v zimě, dešti. kancelářský jsou tuplem specialisti. není lepší si vzít svoje pití, ukázat se a pak řešit? mmj. také pracuji v hale a min. teplota pro zrání suroviny je +30°C celoročně
Vskutku někteří zaměstnavatelé cíleně neinvestují do vzduchotechniky a nechávají věcem volný průběh. Je pak na zaměstnancích, aby si prosadili minimálně to, co je dáno zákonem.
Ve výrobních halách se často hromadí horký vzduch, který nemá kam odvětrat a často situaci ještě zhoršuje odpadní teplo ze strojů. Dlouhodobým pobytem v takovém prostoru si ničíte zdraví a zkracujete svůj život.
Stejně jako je pravda, že "Sytý hladovému nevěří",tak je i pravdou,že uzívaný ,unuděný jedinec v klimatizovaném kanclu nebude chápat,jak je pracujícím v provozu, kde se MUSÍ pohybovat, plnit normy a podávat výkony. Ve velkém horku, okolo výpary, hluk atd. atd. Myslím,že je škoda energie se snažit jim to vysvětlit.
Řeči o tom,že se měli učit si rovnou strčte někam, mezi pracujícím jsou lidé ze škol, jen vzali tuhle práci z různých důvodů.
Našla jsem tento článek zdrava-vyziva.doktorka.cz/... ,ostatní již napsali citace zákona.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.