Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dozorce ve vězení - předpoklady

Od: nn odpovědí: 4 změna:

Máte někdo osobní zkušenost, jaké jsou předpoklady pro práci dozorce ve vězení? Vždy jsem si myslela, že je tam třeba poměrně značná fyzická výkonnost, zdatnost. Včera jsem koukala na Holky pod zámkem a docela mě překvapila jedna blond dozorkyně, která měla dobrých... no možná 130kg (opravdu velmi silná, ne pár kilo navíc). Nic proti ní ani jiným silným lidem nemám, jen mě to prostě překvapilo na takové pozici...?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Myslím, že dozorce se do fyzického střetu s vězni běžně nedostává. Kromě toho, tlustí lidé bývají někdy překvapivě mrštní. Jestli si někdo vzpomenete na herce Jana Libíčka, nebyl prý pro něj problém udělat na jevišti hvězdu.

hodnocení

1x

Sice je to z roku 2011, ale předpokládám, že kdyby se něco změnilo, zaktualizují stránky:

Služební poměr příslušníka Vězeňské služby ČR

Uchazeč musí podle zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, splňovat následující podmínky:

občanství České republiky;

věk nad 18 let;

bezúhonnost;

střední vzdělání s maturitní zkouškou, střední s výučním listem;

zdravotní, osobnostní a fyzickou způsobilost k výkonu služby;

není členem politické strany nebo politického hnutí;

nevykonává živnostenskou nebo jinou výdělečnou činnost a není členem řídících nebo kontrolních orgánů právnických osob, které vykonávají podnikatelskou činnost.
1/ Podmínky pro přijímací řízení
Bezúhonnost se prokazuje opisem z evidence Rejstříku trestů, který zajišťuje Vězeňská služba ČR. V rámci prověrky uchazeče jsou využívány operativní evidence Policie ČR. .
Fyzická, zdravotní a osobnostní způsobilost se prokazuje v průběhu přijímacího řízení, jehož součástí je i vyšetření zaměřené na zjištění přítomnosti omamných a psychotropních látek. Fyzická způsobilost se prokazuje testy tělesné zdatnosti, zdravotní způsobilost je posouzena posudkovým lékařem VS ČR a osobnostní způsobilost se prověřuje psychologickým vyšetřením.
Prověrka fyzické zdatnosti se skládá z pěti testů: Člunkový běh 4 x 10 m, běh s kotoulem, klik - vzpor ležmo, leh - sed, běh na 600 m.
Komplexní zdravotní prohlídka posoudí zdravotní způsobilosti k výkonu služby. Přísná zdravotní kriteria jsou prevencí před případným poškozením zdraví v důsledku náročných podmínek služby.
Osobnostní způsobilost se prokazuje psychologickým vyšetřením, které je zaměřeno na zjišťování osobnostních předpokladů potřebných pro výkon služby na služebním místě strážný nebo dozorce. Uchazeči absolvují přibližně 4hodinové vyšetření, v jehož průběhu vyplňují osobnostní dotazníky, podrobují se testům a účastní se řízeného rozhovoru s psychologem. Výsledkem vyšetření je komplexní posouzení vhodnosti uchazeče pro výkon služby. Psychologické vyšetření provádějí výlučně akreditovaní psychologové. Pokud uchazeč nesplní kriteria nutná pro přijetí, může další psychologické vyšetření podstoupit nejdříve za 2 roky.

vscr.cz/...

pohanka*
hodnocení

0x

To je zajímavá otázka.

Já si myslím, že tito zaměstnanci by měli mít přirozenou autoritu, velké sebevědomí vydržet někdy přisproslté, nechutné narážky, vyhrůžky, urážky. Určitě mají školení, jak sjednat pořádek a zklidnit osazenstvo.

Kromě určité výšky předpokládám dodržování bezpečnostních předpisů, pravidelné cvičení sebeobrany a pacifikace svěřenců, dobrou tělesnou kondici.

Myslím, že v našich věznicích nehrozí velké násilnosti. Na pomoc by přispěchali kolegové. A Vámi uváděná dozorkyně s nadváhou možná splnila požadavky při nástupu. A nyní s těmi kily navíc má zaměstnavatel jistotu, že když se postaví do futer, tak žádná odsouzená neunikne.

I lidé s nadváhou jsou mrštní, když se o něco jedná. A se svými znalostí hmatů si na ni nikdo netroufne. Je dobré, když dozorci svojí výškou a vahou vzbuzují respekt.

hodnocení

0x

Taky mě to hned zarazilo, jak tahle může dělat ve vězení... A taky se mi zdála dost mladá na to, aby při přijímacím řízení testy zvládla a pak ty kila nabrala... To by musela nabírat hodně rychle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]