Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak reagovat na kamaráda v téhle situaci

Od: asdasd odpovědí: 12 změna:

Zkusím to napsat co nejstručněji..jsem člověk co nemívá špatnou náladu, s nikým se nehádám ani neřeším žádné drama. Když má ale problém někdo z mých kamarádů, starám se, snažím se je podporovat, zvedat náladu a vždy na jejich situaci najít něco pozitivního, pravidelně kontroluju jak jim je. Mně tenhle rok všechno krásně vycházelo, jsem na střední škole a měla jsem mít zatím nejlepší vysvědčení za celou dobu, co studuji na střední (mám každé pololetí čtverku z matematiky, ale jinak mám jedničky, dvojky a minimum trojek) Jde o to, že tohle pololetí jsem měla mít pouze čtverku z matematiky a jinak nemám ani žádnou trojku, pouze jedničky a dvojky..Rodiče se smířili s tím, že ze mě lepší známku z matematiky nedostanou, ale skončilo to tak, že jsem pokazila pololetní test a budu muset dělat reparát. Byla jsem v šoku, chodila jsem jako tělo bez duše, najednou se všechny moje plány na léto změnily (ne, že bych se musela učit celé léto, ale primárně proto, že až se to dozví rodiče, nebudu mít prázdniny ale vojnu. Nikdo z mých kamarádů mě ale nijak nepodpořil, všichni se jenom dívali jak nemůžu udržet slzy a neřekli ani slovo. Ono je to docela vtipné, mít jedničky, dovjky a pětku. Kamarád, se kterým se rok bavím snad každý den se k tomu ani nevyjádřil, jen řekl, že by nechtěl být na mým místě a pak dělal, že se nic nestalo. Jsem velice společenský a přátelský člověk a nikomu žádné problémy nedělám ani si nestěžuju, mám ráda lidi, ale když už se mi něco jednou za ten rok nepovede, čekala jsem, že mi psychicky pomůžou. Napsala jsem kamarádovi, že se mohl aspoň pokusit mi zvednout náladu a on mi napsal, že neví jak. Řekla jsem si, že chci mít kolem sebe jen lidi, kterým na mně záleží a aspoň malinko času by pro mě obětovali..vzali ven, pokecali.. zablokovala jsem si ho, aby mi nemohl posílat zprávy a on se mě teď přes smsky vyptává, proč jsem to udělala. Všechny formulace toho, že jsem chtěla aby mi zvednul náladu a že já pro něho dělala první poslední(nežádal to po mně) mi zní strašně sobecky, nic mi neprovedl, jen mě to zklamalo a teď nevím, co mu říct. Cítím se už líp, ale pořád mě to mrzí. Co bych mu měla říct, až ho uvidím?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

starám se, snažím se je podporovat, zvedat náladu a vždy na jejich situaci najít něco pozitivního, pravidelně kontroluju jak jim je
Zeptám se - myslíte, že o to vždycky stojí?

Napsala jsem kamarádovi, že se mohl aspoň pokusit mi zvednout náladu a on mi napsal, že neví jak
A zeptám se ještě jednou - jak měl vědět co má udělat a jak? Jestli chcete popovídat nebo si to radši nepřipomínat? Účast vyjádřil už tím, že by nechtěl být na vašem místě = zhodnotil vaši situaci jako špatnou.

A zablokovat si kamaráda jen proto, že z vašeho pohledu "zklamal" je reakce hodná mateřinky - Pepíček mi nepofoukal bolístku, tak s ním za trest nebudu mluvit.

figurek*
hodnocení

1x

zvykej si, protože takových životních ťafek dostaneš ještě celou řadu.

Proto ti radím : přestaň fňukat a trucovat a sniž své skvělé sebehodnocení, protože problém je na tvé straně. Ten kluk skutečně jenom nevěděl, jak ti zvednout náladu a ty, ve spravedlivém hněvu, teď kolem sebe stavíš zeď.

martinaa*
hodnocení

0x
Tve jednani je takove detske, urazene. Zablokovat nekoho, protoze te dostatecne nerozesmal,nezvedl naladu? A vi ten kluk vubec o tom? Nebo to vubec nedavas najevo, ale ve skrytu duse ted po vsech vyzadujes soucit a pochopeni? Byla jsi schopna udelat pro kamarada to same, i kdyz jsi byla jednickarka?
Ono je taky mozne, ze ti tvi takzvani kamaradi ti vzdy dobre znamky záviděli a ted berou tve problemy jako zadostiučinění, ze i na premianta doslo.
Obavam se, ze se budes muset obklopit jinymi lidmi.
Ne takovymi, kterym kdyz napisu, ze mam problem a potrebuju pomoct, odepisou, ze nevedi jak. Takovyclovek na tebe kasle a ani se mu nechce zapremyslet, jak by ti mohl pomoci.

hodnocení

0x
Podle mě si to moc berete. Kluci tyhle věci berou většinou trochu jinak, nejsou jako holky, že se snaží vzájemně utěšovat a podporovat. Každý jsme v těchto věcech trochu jiný. To ale nemusí znamenat, že mu na vás nezáleží. Blokovat si kvůli tomu není úplně dobrý nápad. Mohla byste takto kvůli vašemu rozmaru přijít o vašeho kámoše úplně.

asdasd
hodnocení

Jo, když jsme se bavili o tom, že mi mohl aspoň zkusit trochu zvednout náladu, poslal mi rádoby vtipnej obrázek, kde byla prostě fotka a u toho napsanej vtip, a že prý jestli mě nerozveselí tohle tak už neví co jinýho. Ale přišla jsem si dost odfláklá, bylo to stylem "tady máš a už mě neotravuj", přitom v mé situaci kde mám velký strach z rodičů a jsem zklamaná ze své situace která mi přijde ke středoškolskýmu životu docela vážná...já nevím, já bych takhle prostě nikoho nenechala a ti lidi kolem mě si vždycky tak šťastně nechají pomoct ale už to nikdy nevrátí

martinaa*
Vitej v realnym svete. Ze ty bys takhle nikoho nenechala, je pouze tvoje vec a tvoje presvedceni. Ostatní to mohou videt jinak a vynucovat z nich litost povede akorat k.tomu, ze se s tebou prestanou bavit uplne.
Mozna blbý priklad, ale na střední jsem pro tridu udelala dost veci, urovnavala spory apod. Bohuzel bylo nemalo tech, co mi zavideli uspechy ve skole(ne znamky). Kdyz jsem jako jedina ze tridy z pomsty ucitelky neodmaturovala,nasla se pouze jedna spoluzacka, ktera mi rekla par povzbuzujicich slov, zbytku, kteremu jsem casto pomahala, to bylo jedno a verim, ze nektere to i potesilo. Dodnes nemam potrebu se s většinou z nich vidat nebo komunikovat. Nasla jsem pratele jinde a uz nejsem tak naivni, abych kazdemu na vlastni ukor pomahala.
majsterjoe*
A co mel pro tebe vic udelat? Tohle sis zavinila sama a protoze to je cerstve, cotis toco citis. On za to ale nemuze, na to prijdes az to z tebe opadne. Ale aby nebylo pozde.
miky*

No promiň, ale jak si to mohla zavinit sama?!? *bum*

No a kdo jiný? Nebo jinak - na koho, myslíte, že by se ta "vina" dala případně hodit?

nika*
hodnocení

0x

Hele, vím že je to nepříjemná situace, sama jsem to zažila. Ale život jde dál a ty se k tomu musíš postavit čelem. Mám kamarádku která mi to taky udělala, ale já to nechala plavat. Znám se s ní už 5 let a tyhle věci se mi už nedějí. Ale neboj se, znáš se s ním teprve 1 rok - to není moc - taky se mi to dělo prvníma 2-3 rokama (s tou kamarádkou). Pak ho lépe poznáš a on tebe a uvidíš, že se ti tyhle věci už dít nebudou! ;)

hodnocení

0x

Určitě jsi zažila, ale ani sis nevšimla, že třeba někdo jiný měl stejný problém. Všimla sis? Šla jsi mu hrát louitkové divadlo nebo něco, co by mu zvedlo náladu? Ne! Nediv se. Všichni máme co dělat sami se sebou! *mala* Navíc, třeba ten, na kterého se zlobíš, měl nějaký problém, se kterým se nechlubí. A ty, místo toho, abys dělala ostatním Kašpárka a snažila se podporovat třebas i toho, kdo o to nadvakrát nestojí, měla by sis hlídat sebe. Musíš si uvědomit, že každý má svůj život, za který si zodpovídá sám! *hej* Snaž se pochopit, že to nemyslím zle. Nenadávám ti, nemá snahu tě shodit. Jen musíš pochopit, jak to v životě chodí. *hej* Hledáš pomocnou ruku? Najdeš ji na konci svého ramena.

hodnocení

0x

Dneska se opravdu musí snažit postarat každý sám o sebe.

Zřejmě jsi se moc neučila a výsledek se dostavil. Teď se divíš, proč Tě nikdo nepodržel. Jak mohli, když jsi byla dutá jak bambus a zkoušku či test za Tebe nikdo nenapíše. Měla jsi se víc učit. Tím spíš, že ostatní známky máš ucházející, jelito pravda *smich*, tak ten jeden předmět snad vybojuješ taky. Aspoň na trojku.

Nemáš proč se zlobit. Proč by Tě ostatní měli rozveselovat, posílat Ti vtipy a dělat Ti opičky? Co jsi zasela, to sklízíš. Ono je lepší tak nějak "udržovat hladinku". Myslím tím, když jsou pětky, přijde i nějaká pětiminutovka či jiný lehčí úkol, kde ze sebe dostaneš dvojku či trojklu. a tyto známky, "berličky" by Ti pak pomohly k lepšímu skóre. To se ale nestalo, musely tam být zřejmě samé koule, jako u Sarajeva, když nastal reparát. Mně matika také nijak excelentně nešla, ale když přišlo něco lehčího, byla to výzva k tomu uhrát lepší známku. Ta potom zlepšovala průměr. Takže jsem proti vtípkům. Mohla bys to ve svém žalu pojmout jinak a byla bys na něj naštvaná, že si z tebe utahuje. Já bych Ti tak maximálně poslala vzorec: 2 pí r na druhou + 2 pí r v. Zdalipak víš, co takto vypočítáš?

Dej se do práce, uvidíš, že to dáš. Nevím, v kterém jsi ročníku, ale v tom dalším začni hned a bez průtahů. A uč se. Vtipní kamarádi Ti nepomohou. A nebuď zapšklá na ně, za to, k čemu došlo, nemohou ti kamarádi, ale jenom Ty sama. Jaga.

A udělej všechno pro to, aby to příští rok bylo lepší. Budeš pak mít radost, uvidíš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]