Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám podepsanou "smlouvu o provedení výkonu" (§ 2430). Odměna bude ve výši 5 000 Kč. Žádné o daně osvoboďující známé "prohlášení" jsem zatím nepodepisoval. Jak je to v tomto případě s daněním? Můžou po mě ještě chtít abych podepsal to prohlášení?
Po skončení nastupuji na brigádu kde mám uzavřenou dohodu o provedení práce. Tady po mě určitě budou chtít abych podepsal prohlášení ale můžu ho podepsat i v případě, že bych ho podepsal už v té první brigádě?
Prohlášení k dani, kterým si vlastně uplatňujete slevu na dani, nemůžete mít za totéž období (týž kalendářní měsíc) podepsané u více plátců (zaměstnavatelů) současně. Místo částky 2.070,-- Kč byste si v měsíci uplatnil (odečetl z částky vypočtených daňových záloh) dvoj- nebo vícenásobek, a to není možné. V podstatě je jedno, u kterého z-tele prohlášení podepíšete, ale výhodnější je to u toho, u něhož čekáte vyšší výdělek. Vezměte v úvahu, že z hrubé mzdy cca 10.000,-- se vypočtená záloha na dani celá ještě vejde do slevy, takže neplatíte v tom měsíci žádnou daň. Z odměny ve výši 5.000,-- nedosáhne výše daně (zálohy) výši slevy, takže sice taky neplatíte daň, ale neuplatníte si ani celou slevu. Ovšem všechno jde srovnat v ročním zúčtování daně.
V prvním případě nejde o zaměstnání. Uzavřel jste příkazní smlouvu podle § 2430 občanského zákoníku.
Tento smluvní vztah se neřídí zákoníkem práce. A nepředpokládám, že by Vám příkazce dal podepsat prohlášení k dani z příjmu. (Příkazce nemá tytéž povinnosti jako zaměstnavatel.)
V druhém případě půjde o zaměstnání, klidně u zaměstnavatele můžete podepsat prohlášení k dani z příjmu. V prvním případě nepodepíšete nic a daň si srovnáte po skončení roku v daňovém přiznání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.