Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stoupačky nebo stupačky

Od: lerryn odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,
je rozdíl mezi slovy stoupačka a stupačka? Je to totéž?

Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Stoupačka je něco, čím něco stoupá (nemusí to být jen svislá vodovodní roura, ale třeba i kabelový kanál v budově a podobně). Stupačka je zařízení, pomocí kterého stoupáme, případně na které šlapeme (pokládáme nohy). Například stupačka u motorky, stupačka pro lezení po sloupech, ale taky třeba pedál jízdního kola.

doplněno 21.06.17 13:33:

Figurek - Ono je to možná krajové, ale já nikdy neslyšel, že by někdo měnil v paneláku "stupačky". S kabelovými "stoupačkami"jsem se naopak v životě potkal mockrát, kilometry kabelů, které jsem jimi protahoval těžko spočítat. A co se týká konkrétně topení, tady máte odkaz na práci inženýra z ČVUT a předpokládám, že ten ví, o čem ve své odborné práci píše. ;)

krtek66
hodnocení

2x

jako vystudovaný vodař říkám, že je to jedno...

kepler*
hodnocení

2x

Jak tomu kde a kdo říká je jedno, ale správně to vysvětluje jazyková příručka:

prirucka.ujc.cas.cz/...

prirucka.ujc.cas.cz/...

Či-li pravdu má magdon.

hodnocení

1x

A není to jedno, když oba víme o co jde? Jinak stoupačka je roura na rozvod médií po budově, stupačka je něco jako schůdek, něco, na co si stoupnu a lezu dál*smich*

doplněno 21.06.17 15:52:

@hahanaj: Doufám, že si děláš srandu, vážně to snad ani nemůžeš myslet*sok*

hahanaj*

satam a není to opačně?

figurek*
hodnocení

0x

svislým trubkám k etážovým rozvodům topení říkají topenáři říkají stupačky (a ne stoupačky).

Slovo stoupačka je z jinéhop ranku. Společenská akce může začít jako tancovačka *tanec*, může pokračovat jako chlastačka *pivo* a končit jako stoupačka *tuc*, když máte s kým a nejste úplně našrot *blee*.

doplněno 21.06.17 16:37:

haha. *smich*

Tak přidáme doušku pro Magdona. Já zase znám jednoho inženýra z ČVUT, který je vystudovaný hydraulikář, pět let pracoval v topenářské projekční kanceláři, partě kluků pomáhal rozjet topenářskou a vodoinstalatérskou firmu, od té doby zná celou instalatérskou hantýrku a nikdy neslyšel, že by instalatéři použili slovo stoupačka. Opravdu nikdy.

Tak je to asi oblast od oblasti..

Když pominu, že termín "stoupačka" je zaveden i v ČSN..

Tak zde u nás, se zase říká samozřejmě stoupačka...a to jak svislému potrubí vodovodu, topení..nebo i (i když dle ČSN nesprávně) potrubí svislému odpadnímu.

V projekční kanceláři pracuji 27 let..

nikdo*
hodnocení

0x

Pravdu má Magdon. Stoupačka je něco co stoupá, a stupačka je něco na co se stoupá.

A že si to instalatéři zjednodušují? Jako spousta výrazů ve všech možných oborech lidských činností. A tak jako stoupačce sice instalatér nesprávně může říci stupačka, tak ale stupačce u motorky asi nikdo neřekne stoupačka.

hodnocení

0x
U nás v Krkonoších se říká potrubí stoupačky. V životě jsem to neslyšel jinak.
Zpětná trubka je zpátečka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]