Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám problém se kterým si nevím rady jak dále postupovat.
V roce 2014 jsem na základě pracovní úrazu rozvázal pracovní poměr a nedostal poslední výplatu. Po kompenzacích od státu za nevyplacené odstupné atd. mi podnik stále dlužil 138 tisíc. Podnik však přešel do insolvence a insolvenční správce mi doposud nevyplatil dluh. Pouze mi na začátku tohoto roku poslal písemné uznání dluhu. Sleduji na justice.cz jak insolvenční správce prodává majetek, vyplácí různé firmy a se mnou ani nekomunikuje. Už jsem dal za různé písemné výzvy a konzultace u právníků cca 10 tisíc, ale žádný výsledek. Mám nějakou možnost jak dál postupovat, abych dostal od správce dluh? Děkuji za každou radu.
Němec M.
Přihlášku k soudu jsem neposílal. Tenkrát ještě odborový právník mne ubezpečil, že moje pohledávka je automaticky jako dlužná mzda přihlášena, a i ve zprávách insolvenčního správce byla uvedena. Myslíte, že by bylo lepší abych ji přihlásil zvlášť?
Mně to připadá, že Vaše pohledávka není v seznamu přihlášených pohledávek. Jedná se totiž o pohledávku PŘEDNOSTNÍ a tudíž by měla být řešena přednostně. Napište mi do sz název firmy, co je v insolvenci.
Nerozumím větě "V roce 2014 jsem na základě pracovní úrazu rozvázal pracovní poměr" → co je "rozvázání pracovního poměru na základě pracovního úrazu"?
Co přesně (odškodnění pracovního úrazu je třeba řešit s pojišťovnou, u níž měl zaměstnavatel uzavřeno úrazové pojištění zaměstnavatelů) Vám zaměstnavatel dluží?
Dobrý večer. Měl jsem pracovní úraz a na základě něho jsem rozvázal pracovní poměr a dostal tzv "rentu". Nemocenskou, jednorázové odškodnění od pojišťovny a odstupné jsem měl dostat ve výplatě za poslední měsíc pracovního poměru, ale peníze mi nedali a od té doby mi dluží.
Pořád nerozumím tomu obratu "na základě pracovního úrazu". Míníte tím, že jste kvůli následkům pracovního úrazu nemohl dále vykonávat sjednanou práci, a proto jste dal výpověď? Nebo jste dostal výpověď od zaměstnavatele?
Kdo Vám vyplácí rentu? Ten by Vám podle mne měl vyplatit i jednorázové odškodnění.
Odškodnění pracovního úrazu je většinou*) potřeba řešit s pojišťovnou (většina zaměstnavatelů má úrazové pojištění sjednáno u pojišťovny Kooperativa), u které je/byl zaměstnavatel pojištěn.
*) Obecný postup; pro přesnou odpověď by bylo potřeba více informací.
Měl jsem pracovní úraz, který mi znemožnil dále vykonávat práci. Výpověď byla taková:
"Zaměstnanec dlouhodobě pozbyl způsobilost k výkonu práce.Hlavním a podstatným důvodem je pracovní úraz ze dne..."
U výpovědi je vše v pořádku. I s pojišťovnou, rentu mi vyplácí. Zkusím můj problém napsat jinak:
Za poslední měsíc trvání pracovního poměru jsem dostal výplatní pásku za měsíc březen 2014 s částkou 388tisíc (odstupné, jednorázové odškodnění za pracovní úraz, nemocenská). Na účet mi ovšem zaměstnavatel neposlal ani korunu. Po kompenzacích od státu (za nevyplacenou mzdu, za nevyplacené odstupné) mi stále zbývá od zaměstnavatele nevyplacených 138tisíc. A ty nemohu od nyní insolvenčního správce dostat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.