Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Péče o seniora

Od: lee* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

prosím o radu ty, kteří mají zkušenost nebo se orientují...

Můj kamarád má matku ve věku 70let. Paní za posledních let hodně "sešla" - má za sebou po zdravotní stránce nelehkou minulost, 2xse jí vrátila rakovina, má diabetes... V poslední době byla několikrát hospitalizována pro selhání ledvin, nyní jí diagnostikovali cirhózu jater (je štíhlá, nepije, nepila). Kamarád se k mamince nastěhoval, aby o ni mohl pečovat, žádali o příspěvek na péči a pobírá jej. Paní potřebuje v podstatě celodenní péči - sama si nedojde na wc, protože se bez pomoci nezvedne, sama není schopna si uvařit, protože se neudrží bez chodítka na nohou... Když má lepší dny není radno ji nechávat o samotě, protože si třeba zapálí sporák a zapomene na něj... Kamarád má naštěstí práci, kterou může vykonávvat alespoň zčásti doma. Přesto někdy potřebuje odjet na delší dobu. Proto mě zajímá, zda existuje nějaká služba domácí pečovatelky, sestry, která by třeba 2x týdně na 4h přišla? Existuje něco v rámci pojišťovnou placené péče a nebo si člověk musí platit sám? Já mám zkušenost jen s rehabilitačními sestrami "na pojištovnu" ale více ne... Nikdo další z rodiny bohužel nepomůže, děti jsou ještě 2 ale odítají se o matku postarat :(

Děkuji za jakýkoliv tip či zkušenost...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zkuste se podívat na "odlehčovací služby". Když nepomůžou přímo, mohou nasměrovat jinam.

hodnocení

1x

Zeptejte se u zdravotní pojišťopvny, kde je paní evidována. Tam vám řeknou, co moho a kde můžete pomoc získat.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Je několik možností, ale žádná na zdrav. pojišťovnu. Stát to řeší tak, že pokud nemocný člověk pobírá příspěvek na péči, je ve stavu, kdy péči pořebuje. A několik organizací, většinou ale soukromých = předražených, péči poskytuje. Nárazovou, pravidelnou, několikahodinovou, celodenní, nebo na chvíli = třeba pokud sám ošetřující musí k lékaři... A jelikož nemocný pobírá příspěvek, tak ten je státem poskytován, aby se z něj zaplatil pečující. Pokud jde pečující rodin. příslušník sám k lékaři, v tu chvíli nepečuje a peníze náležejí "záskoku". Bohužel, platí se částka, proti níž je příspěvek od státu směšný pakatel.

Je potřeba zajít na Úřad práce, na oddělení sociální - péče o nemocného (rodin příslušníka), tam poskytnou veškeré informace, event. se nabídnou přijít domů na "šetření". Podle zjištěné situace se pak všichni dohodnou na možnostech a řešení. Ida

doplněno 21.06.17 12:34:

Lee, v našem státě (Kocourkově), žádná bezplatná péče pro řádného občana není. To byste se museli převléknout za muslimy a dostávali byste na měsíc a hlavu 21.000,-Kč. Jinak ne...*plac*

doplněno 21.06.17 13:04:

Jedubabičko, peklo je v tom, že pokud jste osoba pečující o osobu blízkou a ta si zlomí nohu, zhorší se jí srdce, dostane angínu či jinou léčitelnou nemoc, lékař na tuto záležitost indikuje léčbu hrazenou ZP až do vyléčení i angíny i zlomeniny i stabilizace srdce. A pak se dál jedná už zase jen o osobu nemohoucí, potřebující stálou ne léčbu, ale pomoc a péči. Stát ji považuje jen za starou, tudíž "neléčitelnou a nepotřebnou" a lékař neindikuje nic. A vy, jako osoba pečující, musíte za vše, co vašemu svěřenci ulehčí situaci, platit.

lee*
hodnocení

Díky, příspěvek pobírá, ale ve výši ca 4500kč, což mi přijde trochu komické. My jsme měli doma 3 roky dědečka, úplného ležáka, vím co to je o takového člověka pečovat, ale dostával 12000,- Tam už to potom chápu. Nicméně tady právě vidím velmi rozdílné posuzování oné komise, která do domácnosti přijde :-/ Kamaráda znám velmi dlouho, znám i jeho matku a paní opravdu není schopná zůtat doma sama déle, než třeba 2h. Kamarád díky tomu velmi omezil své podnikání, tedy příjmy má minimální a placená péče je okolo 150,-/h. Proto mě zaímalo, zda lze čerpat nějakou bezplatnou péči. Maminku do LDN dát nechce a to naprosto chápu, můj děda tam byl měsíc po zlomenině krčku než jsme si jej mohli vzít domů a to je fakt peklo :(

Nevím, odkud jste - tohle je pražská agentura - ale píše se tam důležitá informace - "Bez poplatku - zdravotní péče je hrazena zdravotní pojišťovnou, pokud ji indikuje praktický lékař." Nedalo by se od toho nějak odrazit? Možná by poskytli informaci ohledně podmínek, potřebných podkladů atd.

zdravotnipece-praha.cz/...

Ale někdo si bude stát na svém, že "prostý občan" zadarmo nedostane nic.

doplněno 21.06.17 13:18:

idanova - Podívala jsem se na služby u té agentury. Jsou tam např. rehabilitační cviky, kontrola fyziologických funkcí atd. Tazatelka psala o pár hodinách týdně - to by se snad pod zdravotnickou péči a pojišťovnu vejít mohlo alespoň částečně.

hodnocení

0x

Podělím se o zkušenosti z let 2011 až 2014.

Bezprostředně po mrtvičce předepsal lékař mamince rehabilitaci. Domů chodila 2x týdně řádová sestra a maminku rozpohybovala. Pravděpodobně to trvalo 4 týdny. Možná 5 týdnů. Bylo to přes Charitu, na pojišťovnu.

Postupně bylo potřeba pořídit různé pomůcky. Pokojový záchod zvaný "gramofon" předepsal lékař, hradila pojišť´ovna. Chodítko mohl předepsat pouze odborný lékař. Neměla jsem možnost maminku k němu dopravit, koupila jsem sama. Polohovací postel - to bylo velmi komplikované, protože i polohovací postel může předepsat jen odborný lékař. Jenže v té době už byla maminka v péči sociálních služeb a ředitelka odmítla posílat své pracovnice ke klientce na špatnné posteli. Její zájem o zdravá záda sociálních pracovnic mi zabezpečil postel. Po maminčině úmrtí se postel kamsi vrátila, už na ni čekal jiný zájemce. Pohyblivou nafukovací matraci proti proleženinám jsem kupovala sama.

Pečovatelky: Nějaký čas jsem péči zvládala sama. Opustila jsem zaměstnání a šla do předčasného důchodu. Na výši důchodu je to opravdu hodně znát... Později jsem požádala místní Dům s pečovatelskou službou o občasné návštěvy sociálních pracovnic doma. I takovouto službu v terénu toto zařízení poskytuje. Potřebovala jsem jejich pomoc při koupání. Paní přivezla nafukovací postelový bazének a ve dvou se nám podřilo maminku důkladně umýt. Využívala jsem občas i služby paní, která je pečovatelka OSVČ. A jako rezervu pro neplánovanou pomoc jsem měla nezaměstnanou Romku, moc šikovnou. Ceny už si moc nepamatuji, ale tehdy se to jaksi dalo platit. DPS něco přes 100 Kč/hod., OSVČ něco pod 100/hod., třetí paní asi 60 Kč a všelijaké dárečky pro děti a tak.

Na nejvyšší stupeň příspěvku na péči dosáhla maminka až asi 2 měsíce před smrtí, přibližně tři čtvrtiny roku jsme ztratily vinou lékaře. Když to tak zpětně hodnotím, tak péče o maminku v posledních měsících stála celý její příspěvek plus celý její důchod.

Dopřála jsem si luxus odlehčovací péče. Zajistit to bylo martyrium, při platbě asi 25 tisíc za 4 týdny (většinu jídla jsem dodala, peřiny dodala, pleny, léky dodala, 2-3x týdně jsem chodila krmit a pomáhat s přebalováním) mě napadalo, že platím hotel all inclusive u moře.

Rada pro vás - pracovnice sociálního odboru MěÚ vám doporučí nejbližší organizaci, která pečuje o lidi v "terénu". I Úřad práce může někoho doporučit.

japestypes
hodnocení

0x

O senira jsme se starali 10 let. Postupně ubýval mozek, ostatní zůstávalo zachováno - tedy chuť k jídlu, vylučování...Dotyčný přestal chodit, přestal ale najednou i jíst...vylučování jedině do kalhot. Už to dál nešlo, sprchový kout nemáme, ve vaně se nám už 2 x svalil a tahejte nehybné tělo ven.

Došlo na DD se zvláštním režimem. Pacienti všechno mohou, ale nic nemusí. Váha se postupně snížila z 60 kg na 54 kg /to ještě u nás/, nyní už jen 47 kg. Nechce jíst? Nemusí, proč ho nutit? Buď si vezme, nebo ne. Krmení? neexistuje.

Co se týká plateb: vzali si celý důchod, 12.258 Kč a k tomu 13.200 příspěvek na péči. Celkem tedy 25.458 měsíčně. Těžko to senior využije, to aby jedl ústřice a pravý kaviár. Kromě toho chtěli, abychom ještě připláceli 449 Kč měsíčně. Když jsme se ptali, na co, že těch 25 tisíc je jistě dost, řekli nám, že to je na kulturní akce /zvou do DD různé umělce.../ a také je to prý na to, aby mohli zaměstnat víc personálu. V té chvíli mi bylo, jako by mě někdo dojil. Opravdu a bezostyšně. To je 25 tisíc měsíčně opravdu tak málo? Naštěstí ten příspěvek byl dobrovolný, tudíž jsme jej zamítli. I kdyby přijel do DD kdokoliv, našemu chovanci je to srdečně jedno, nepozná ani nás, rodinu, natož nějaké umělce. . Tak na co připlácet?

Kromě toho budeme platit všechny potřeby - toal. papír, plenkové gatě, mýdlo, šampon, léky...

Je to opravdu moc peněz, co si vzali, ale nakonec začneme snad po letech zase žít. V sobotu jedou hasiči na výlet, přihlásili jsme se taky. Už ani nevím, jak to na výlketě vypadá. Uf, to byly roky...raději zapomenout.

Pokud si pozvete někoho domů, aby pečoval či ohlídal po určitou dobu, budete to platit Vy. Na pokladnu není nic. Od toho je právě ten příspěvek na péči.

A těm dvěma dětem, které se odmítají o matku postarat, bych jednou přála, aby se od vlastní rodiny dočkaly téhož, co samy hlásají. Nikdo z nás nebude věčně mlád, ani Kája Gott a pomoc budou potřebovat všichni. Proto je dobré být vstřícný, aby někdo jednou pomohl i nám.

iz*

"Proto je dobré být vstřícný, aby někdo jednou pomohl i nám."

S tím nesouhlasím: Pomáhat je potřeba, ale pomáhat bycho měli, protože pomáhat chceme. Nikoliv proto, "aby někdo jednou pomohl i nám". A možná i počítat s tím, že ač my pomáháme, nám třeba nepomůže nikdo.

pb®
Těch 25tis. je hlavně na platy pečujícího personálu. Sestry jsou tam nejspíš 24hodin denně, lékař, kuchařky, uklízečky a další pomocný personál. A když jim chce dát zaměstnavatel 20tis čistého (já bych to za tolik nedělala ani omylem), dalších 20 musí odvést státu. Tedy z jedné strany je 25tis moc, z druhé žalostně málo.

Vstřícnost jako kšeft? Něco za něco? Děti nepomáhají, tak si nezaslouží? Nebo zaslouží?

A pak se někdo pozastavuje nad tím, že rodinnou péči jsem si předem zakázala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]