Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se informovat, jestli je možné, aby moje sestra jela na pohřeb svého dědečka do zahraničí na 2 dny v době, kdy je v evidenci ÚP., ale nevychází na ni v tom termínu stejně objednaná návštěva. Měla by to sdělit zprostředkovatelce, dodatečně nahlásit, nebo by se nic nestalo, když jinak běžně spolupracuje s nimi? Má potvrzené teď 2 doporučenky, že je místo obsazené a donesla je do 3 dnů na ÚP.info okénko a mezitím si práci hledá přes internet a je objednaná až za měsíc, tak to nekoliduje s termínem pohřbu. Spíše jde o to, že ÚP. za ni platí všeobecné zdravotní pojištění a pokuď by si sestra na 2 dny sjednala cestovní připojištění do zahraničí-Slovensko, jestli ta pojišťovna např.Alianz se nebude příčit v pojištění s VZP. aby náhodou nepoinformovala druhou pojišťovnu a ta mohla dát třeba avízo Úřadu práce v rámci provázanosti síťových dat o pojištění a nevznikl nedopatřením nějaký problém. Děkuji za odpověďi.
Tomik. To, že je sestra na ÚP, neznamená, že má domácí vězení. Může si jezdit, kde chce...
K tomu pojištění - pleteš dvě naprosto různá pojištění do sebe. Sestra je pojištěna u VZP, ale to NENÍ komerční pojišťovna ! Z tohoto pojištění se platí zdravotnictví tady u nás v ČR - lékaři, péče v nemocnici, léky atd. Když se Ti něco stane, tak Ty z tohoto pojištění nedostaneš ani korunu ! Pojištěn MUSÍŠ být , vyplývá to ze zákona.
Na rozdíl od cestovního pojištění (nebo třeba úrazového atd). Tady si ho platíš dobrovolně a v případě, že dojde k pojistné události a třeba zlomená noha patří do pojistných rizik, tak Ti bude vyplacen určitý obnos. Cestovní pojištění pokryje i ošetření u lékaře, pobyt v nemocnici apod v jiné zemi, než je ČR
Takže na VZP nic měnit nebudeš, den před odjezdem si dojdeš na nějakou pojišťovnu komerční (např Česká pojišťovna) a tam si sjednáš třeba na dva dny pojištění cestovní
Pokud vím, tak evidence na ÚP není neschopenka. Pokud v době pohřbu nemá být zrovna někde jinde, nic jí v tom nebrání.
Představte si, že někdo je na ÚP třeba rok, to by za celou tu dobu nesměl vytáhnout paty?
"...se nechci na 2 dny kvůli pohřbu v cizině odhlašovat od své hlavní pojišťovny..."
Vy se snad odhlašujete ze zdravotního pojištění, když jedete třeba na 14 dní k moři ? Jaký je v tom rozdíl? A představte si, že někdo cestuje do zahraničí třeba 5x za měsíc, to by se měl pokaždé odhlašovat a po návratu znova přihlašovat? Nepleťte si povinné zdravotní pojištění s pojištěním cestovním, to je zcela něco jiného.
Něco jiného by bylo, kdybyste hodlal v cizině dlouhodobě žít.
"...krátkodobé časové připojištění cestovní do zahraničí, by se mohli vzájemně prolínat..."
No a? Ať se klidně prolínají. Ničemu to nevadí. Jsou to 2 naprosto rozdílná pojištění, která spolu nijak nesouvisí. Podobně jako třeba "povinné ručení" a "pojištění domácnosti".
Pokud to nekoliduje s terminy tak nevidim duvod nic hlasit.
Na houby jdu taky kdyz nemusim jinam. Jsem na pracaku a ne v base.
Pojistovny bych neresil.
Hlavní pojištění VZP. a krátkodobé časové připojištění cestovní do zahraničí, by se mohli vzájemně prolínat, pokuď to není nějaký dlouhodobější pobyt v cizině si myslím, ale nejsem si úplně jistý podmínkami pojišťoven, jaká je tam lhůta. Já též se nechci na 2 dny kvůli pohřbu v cizině odhlašovat od své hlavní pojišťovny, abych mohl být v cestovním pojištění připojištěn navíc na případná rizika. Mám jen zařízené volno na pohřeb od svého zaměstnavatele a nic víc. Má někdo z Vás s tím zkušenosti?
Ono to vadi ze se to prekryva?
Dodnes jsem si myslel ze jsem zdravotne pojisten pro nasi republiku. Pokud jedu do ciziny tak si zaplatim pripojisteni ciziny a dny kdy ve vlasti nejsem, prece neodhlasuji (jako obedy ve skole).
Nebo nekdo kdo jede na dovolenou a zaplati si zdravotni pojisteni do ciziny rusi zdravotni pojisteni na vlast?
Správně by to tak mělo být, že to připojištění nemá mít vliv na hlavní pojištění. Ještě moji sestru teď napadá i když podle mne trochu zbytečná a banální otázka. Poprosila mne teď,abych se přesto zeptal na ni. Jestli přechod přes státní hranice ČR.a celní odbavení s prokázáním totožnosti buď v OP s čipem.,nebo cestovního pasu, jak občas tyto doklady skenují přes počítač v kontrolní databázi obyvatel celním orgánem přes čtečku , někdy i náhodně, ale to asi víc na letišti u přepážky. Jestli by nemohl nastat problém při dotazu celníka nebo-li cizinecké policie, pokuď by v počítači v systému databáze, náhodou viděli osoba v evidenci ÚP,a položit dotaz typu. Když jste na pracáku, tak proč vyjíždíte do zahraničí popř. že by.nahlásili celníci úřadu práce v on- line systému, že tato registrovaná osoba v evidenci ÚP.maří součinnost s úřadem práce a bude se nacházet mimo území ČR. Ale to podle mne je hloupost, pokuď má člověk čistý trestní rejstřík, tak to neřeší, jestli cestuje do ciziny jako zaměstnanec nebo nezaměstnaný, kam jedete, kde jste na cestu sehnal peníze apod. Podle mne to skenování cestovních dokladů má vliv jen na závažné kriminální případy a pracák nikoho zajímat nebude. To je každého soukromá věc. To je tím, že sestra nikam ven nejezdí a nemá zkušenosti, jak to chodí v praxi, tak si to jen sama v hlavě moc sugeruje a já se ji snažím uklidnit., aby našla odvahu na ten pohřeb dědečka jet.
Kdo vi jestli si ji na hranicich vubec vsimnou natoz aby ji zkontrolovali.
Opravdu, pracak neni kriminal aby clovek nemohl jet za hranici! A nikdo nebude resit kdo to plati.
Doby, kdy jsem musel na hranicích předkládat pas, povolení k vycestování, úředně ověřené pozvání od někoho známého, doklad o odevzdání vokenské knížky, potvrzení o výměně peněz, souhlas zaměstnavatele a uličního výboru KSČ, kdy jsem musel vysvětlovat, proč tam jedu... jsou už naštěstí pár let za námi. Už pár let nežijeme za železnou oponou. Po Evropě múžete cestovat v podstatě s rukama v kapsách, klidně i bez dokladů (což bych ale nedoporučoval). Na hranicích si Vás pravděpodobně nikdo ani nevšimne, natož aby se na něco ptal. Nikoho nezajímá, proč tam jedete, kde jste na to vzal, jak dlouho tam budete, jestli se vůbec vrátíte, jestli o tom ví manželka, ani jestli náhodou nejedete v pracovní době. Často není nutné ani zastavit. To platí prakticky ve všech zemích EU, o Slovensku ani nemluvě.
Vloni jsem například poznal že jsem v Polsku, až když se u silnice objevily podivné dopravní značky .
Tomíku, Vaše sestra byla při registraci seznámena se svými právy a povinnostmi, obdržela i výtisk Základního poučení uchazečů o zaměstnání. Doporučte jí, aby si je pečlivě pročetla, aby věděla, co je a co není maření nebo neposkytnutí potřebné součinnosti.
Na pohřeb klidně může jet.
K odhlašování od zdravotního pojištění: To je možné pouze v případě, že člověk odjíždí z ČR na dobu minimálně šesti měsíců (po návratu musí doložit, že zdravotní pojištění hradil v zemi pobytu). Kvůli krátkodobým pobytům v zahraničí se odhlásit nelze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.