Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní neschopnost a mateřská

Od: veronika1234 odpovědí: 1 změna:
Dobrý den. Od 1.3.2017 jsem nastoupila do nové práce. Od 21.3.2017 mam neschopenku a stále trvá.
Jelikož jsem onemocněla ještě ve zkušební době tak se mnou rozvázali prac.poměr.
Nyní jsem přišla na to ze jsem těhotná.
Problém kvůli kterému jsem doma bude ještě na pár měsíců.
Ale pak se budu muset hlásit na úřad práce. Budu mit nárok na mateřskou? Nevím jak to v tomhle případě chodi. Jestli se neschopenka započítává jako do oddělané doby a budu v ochranné lhůtě.
A podmínku 270 odpracovaných dní splňuji.
Děkuji

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Nemocensky pojištěni jsou pouze zaměstnanci (nebo OSVČ, které se k nem. pojištění přihlásí dobrovolně). Nemoc v OL se do doby trvání nemocenského pojištění nezapočítává.

Pro přiznání peněžité pomoci v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění) se nevyžaduje odpracovat 270 dnů. Je potřeba získat dobu nemocenského pojištění v délce minimálně 270 kalendářních dnů.

Pokud někdo pracuje např. na základě DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně, není nemocensky pojištěn.

Pokud by zaměstnání trvalo alespoň 180 kalendářních dnů, činila by ochranná lhůta pro účel PPM také 180 kalendářních dnů. (Co předcházelo poslednímu zaměstnání?)

Pokud byste nesplnila podmínky pro přiznání PPM? měla byste od porodu do čtyř let věku dítěte nárok na rodičovský příspěvek. Jeho měsíční výši a dobu výplaty lze měnit v případě, že podmínky pro přiznání PPM splňuje otec dítěte.

Viz rodičovský příspěvek

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]