Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Jaktak si počítám svůj plat, stále mi nejde do hlavy, proč by se mi měly strhávat daně ze superhrubé mzdy - tj. z částky, kterou, jak všichni víme, nemám ani napsanou ve smlouvě, jako je ona hrubá mzda. Možná, že nějak tuším proč, ale chci znát odpovědi ostatních. Faktem je, že každý máme nárok na slevu na poplatníka, kterou využívám.
Nicméně, přibral jsem si brigádku, kde pochopitelně další slevu na dani uplatňovat nesmím. Strhávají mi zdravotní a sociální pojištění včetně daně. Daň strhávají ze superhrubé mzdy, kterou v tomto případě dělá součet mého odvodu SP a ZP. Ono to potom dá celkem slušnou částku. Lidé, co chodí na tyto brigády již delší dobu, říkali, že se mi toho po čase hodně vrátí.
Ale stejně mi přijde (ano jako obyčejnému občanovi, nikoli jako lidem, kteří hospodaří se státní kasou) trochu přiblbé, aby se mi v podstatě danily peníze, které v reálu (zatím) nedostanu. Jak jsem tedy hledal další info, proč tomu tak je, samozřejmě mě ani nepřekvapilo, že výpočet daně z příjmů je někde v zahraničí prostě z hrubé mzdy a tečka. Samozřejmě to nechci brát jako diskuzi o nadávání na zdejší systém. Jen chci znát odpověď na svou otázku.Děkuji předem.
Máte v tom trochu nepřesností. Superhurbá mzda není součtem hrubé mzdy a Vašich odvodů na zdravotní a sociální pojištění (ty jsou částí hrubé mzdy).
Superhrubá mzda = hrubá mzda + ta část pojistného, kterou za zaměstnance odvede zaměstnavatel navíc. Neznáme-li Vaše příjmy, nelze odpovědět, jestli se Vám opravdu časem něco vrátí.
Slevu na poplatníka lze uplatnit pouze jednou. Jestli v zaměstnání nějakou daň odvádíte, není jisté jestli bude co vracet. Pokud se totiž celá sleva na poplatníka uplatňuje průběžně po celý rok, nebývá co vracet.
Jiná situace by byla v případě, že byste měl tak nízké příjmy, že by nebylo možné ani v jednom zaměstnání uplatnit celou slevu. Potom byste slevu uplatnil v rámci daňového přiznání (zaměstnavatel by Vám nesměl provést roční zúčtování daně z příjmu) po skončení roku.
Na otázku, proč byste měl platit daň z peněz, které nikdy neuvidíte, je potřeba se ptát našich zákonodárců. (Pokud by Vás zajímalo, kdo konkrétně se o to zasloužil, pak vězte, že tato úprava byla přijata za Topolánkovy vlády.)
______
S těmi daněmi je to u nás vůbec "zvláštní". Např. ve faktuře za elektřinu nacházím připočtenu i DPH z DPH...
Jak jsem zmínil, druhý příjem je z brigády, kde mi tuto daň prostě tak počítají, s tím, že si pak na konci března sám podávám daňové přiznání. Mně to celé přijde, že čím větší v tom bude bordel, tím víc mi hrozí, že se prostě nikdy nedopočítám.
Jinak DPH z DPH je tak docela dobrá blbina
Napsal jste: "Daň strhávají ze superhrubé mzdy, kterou v tomto případě dělá součet mého odvodu SP a ZP." A teď opakujete: "...kde mi tuto daň prostě tak počítají"
To je omyl: Superhrubá mzda se počítá tak, jak jsem napsala výše. (Hrubá mzda + zdravotní + sociální, jež hradí zaměstnavatel → ne ta částka, kterou strhávají Vám).
Ta DPH z DPH tam samozřejmě není jako samostatná položka. Ve faktuře je výpočet, k němu přičtena DPH, k tomuto dílčímu výsledku je přičtena další částka a znovu vypočtena DPH z celkového součtu. (Myslím, že dodavatelé spoléhají na to, že lidé těm fakturám moc nerozimí...)
Tak to asi píšu špatně.
Je fakt, že jsem opomněl na jednu významnou věc, a tou je, že je to brigáda přes agenturu. Je to práce na DPČ.
Když jsem se díval na výplatní pásku, tak částka pro výpočet daně tam byla uvedena superhrubá mzda - takto to bylo i nazváno. Když jsem sečetl stržené SP a ZP a připočetl tuto částku k hrubé mzdě, rovnala se té superhrubé. Oni jako agentura za mě samozřejmě neodvádějí nic. Daně odvádějí státu, protože jak jinak by ostatním stát vracel tu zaplacenou zálohu, kdyby to šlo do kapsy agentury.
Máte trochu zkreslenou představu, co se odvádí. Jestli jste přičetl nějaké SP a ZP k hrubé mzdě a vyšla Vám superhrubá, přičetl jste ne to, co Vám bylo strženo (SP = 6,5 % z hrubé, ZP = 4,5 % z hrubé), ale to, co platí zaměstnavatel ze svého (SP = 25 % z hrubé, ZP = 9 % z hrubé). Čili hrubá + 34 % z hrubé je superhrubá. Je to v podstatě fiktivní číslo. Po zaokrouhlení na 100 nahoru slouží jako základ daně, jinak není superhrubá k ničemu. Ze superhrubé si spočtete 15 %, to je záloha na daň. O slevě už se tu psalo. Z hrubé se odečte SP 6,5%, ZP 4,5% a vypočtená daň (případně snížená o slevu) a máte čistou.
Daň se ze superhrubé nestrhává, ale počítá. Je to taková trochu fligna - oficiálně je daň 15%, ale protože ze superhrubé, tak z hrubé to dělá kolem 19 %. Ale budeme se plácat po ramenou, jak máme 15procentní daň.
Tady jde o agenturní zaměstnávání. Tak tomu nějak nerozumím. Když za mě agentura nic neodvádí,tak z čeho je tedy ta naše "slavná" superhrubá mzda?
Jestli pracujete na základě DPČ, musí za Vás agentura (= zaměstnavatel) sociální a zdravotní pojištění odvádět.
Můžete sem vložit naskenovanou výplatní pásku se znečitelněnými osobními údaji a údaji zaměstnavatele? Zkontroluji a vysvětlím Vám to.
Pokud za mě tedy agentura musí platit SP a ZP, tak to chápu. Bylo mi jinak divné, že když člověk není ani na ÚP ani nikde na HPP, platí si zdravotní pojištění sám paušálně. Jinak tak pro "zajímavost" : pokud tedy agentura odvádí to, co běžný zaměstnavatel, musí si tedy dost nechat zaplatit od koncového uživatele. To už je však jejich hospodaření ,to je fakt. Ale celou dobu jsem si myslel, že to strhávají jenom mně a mají nějaké "odměny" od firem, kam mě poslali. Pokud to jes těmi odvody tak, jak říkáte, tak to již není, co řešit. Jenom mě stejně obecně zarížel ten výpočet ze superhrubé mzdy. jak již bylo psáno výše - výpočet z nereálného čísla. Prostě takové splatlání všeho možného dohromady a pak nakonec ta daň dělá takový balík peněz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.