Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistím zda mám stavební spoření?

Od: ola87 odpovědí: 15 změna:

Zdravím, mám takový asi neobvyklý dotaz, totiž jak zjistím zda mám někde vedené stavební spoření + jak se k němu dostat? Stačí zajít do banky s občankou a pasem, i bez dokumentů ke spoření?

Myslím že by to mohlo být v České spořitelně, pokud to je důležité.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dotaz je opravdu dost divný. Vypadá to, že byste se chtěl k těm penězům dostat tak, aby o tom ten kdo tam ty peníze pro Vás spořil, nevěděl. A to není hezké a pak, stejně se Vám to nepodaří. Ten účet jste nazaložil Vy a nic k němu tedy nemáte. Občanka nebude stačit, budete muset mít souhlas toho, kdo účet založil.

Jestli je zletilý a účet je samozřejmě veden na jeho jméno, žádný souhlas nepotřebuje.

Poukázáním prostředků na účet se peníze stávají majetkem majitele účtu.

ola87
Já mám dojem, že *nějaký* účet mohl být vedený na mě, pamatuji si jak mě na střední škole - bylo to v době kdy jsem měla burnout a byla jsem na antidepresivech a prášcích na spaní, takže fakt nevím co se kolem mě dělo - táta dovedl do nějaké pobočky nějaké banky či co, že je potřeba "podepsat nějaké papíry". Tak se stalo, víc nevím, byla jsem tehdy psychicky vyřízená plus je to nejméně dvanáct let zpátky takže nevím o co šlo."aby o tom ten kdo tam ty peníze pro Vás spořil, nevěděl"Vědět o tom může / můžou (rodiče), ale nechci s nimi jakkoli komunikovat.

Určitě Vás nechci strašit, ale pokud nevíte co se kolem Vás dělo, kdoví co jste pod vlivem léků podepsala...

ola87

Díky, je mi jasné že by to teoreticky mohl být problém, no ale zase rodiče nejsou nějací asociálové, spíš extrémně dominantní / paličatí ve stylu "ano, my jsme ti lhali, ale to bylo abys neudělala nějakou hloupost". Což je taky hlavní důvod pro mě to stavebko zajímá, chtěla bych vědět jestli mi v době kdy jsem kvůli brigádám sotva dostudovala a oni "neměli peníze" posílali peníze na nějaké takovéhle spoření.

Každopádně... je to minimálně jedenáct let a osm měsíců zpátky, před třemi lety mi dali kreditku jen proti VŠ diplomu a kontrole že jiné kreditky nemám a mám český účet kde jsou nějaké peníze a nic, tak to by mělo být OK.

paw*
hodnocení

0x
Zjistis nejlepe u rodicu, kteri ti spori.
ola87

Tak tahle možnost samozřejmě odpadá, jinak bych se takhle neptala.

pohanka*
hodnocení

0x

Já bych předpokládala, že každý rok chodí z peněžního ústavu výpis se stavem nahospodořených prostředků. Též se připisují úroky, platí daň z nich, platí se za vedení účtu. samozřejmě, pokud tam je dostatek financí, tak se strhává z naspořeného, když nikdo nevkládá. Pokud rodiče již nežijí a Vy jste se přestěhoval-a, banka nemá na Vás kontakt.

Matně si vzpomínám, že zde na poradně byly již minulý, nebo předminulý rok dva podobné dotazy. Potomek ale nekomunikoval s rodičemi, a nevěděl u jakého peněžního ústavu /banky, spořitelny / by to stavebko mělo být založeno, ale chtěl se k penězům dostat..

Možná, pokud se Vám podaří tyto dvě otázky s odpověďmi dohledat, tak tam najdete nějaké odpvědi, kterých se budete moci chytnout.

ola87

Rodiče žijí a mám u nich dokonce trvalé bydliště (to si teď budu rušit, protože pro lidi bez trvalého pobytu v ČR už se dají udělat občanky bez adresy). Takže ohledně korespondence by bance nemělo být nic nápadné.

Starší příspěvky zkusím najít :)

hodnocení

0x

Stačí zajít na pobočku a zeptat se kolik peněz mám na spoření. Stačí k tomu platný OP. Pokud tam je, řeknou vám to, pokud není, lehce se vymluvíte, že jste si asi tedy spletla stavební spořitelnu. Na mě si máma kdysi udělala prémiové spoření mladých a taky jsem z něj neviděl ani korunu. Stejně tak jsem si hned jak to šlo založil penzijní a začalo mi chodit bez příspěvků státu. Už si ho na mě prostě někdo založil.

Výpisy chodí zakladateli spoření, často dokonce i když je už účastník plnoletý.

hodnocení

0x

Myslím, že největší problém bude zjistit, u které banky/stavební spořitelny je spoření vedené. Pak už není co řešit, pokud je stavebko na vaše jméno.

hodnocení

0x

Vezměte svoji občanku, běžte do poboček všech stavebních spořitelen, za chvilku to víte přesně.

doplněno 20.06.17 16:57:

ano, stačí obejít objet spořitelny.

ola87
hodnocení

0x

Díky za rady... zajít někam s občankou stačí obecně, pro všechny spořitelny?

(žiju mimo ČR, pojedu tam jen nakrátko kvůli novým dokladům, tak abych si to nějak zorganizovala)

sebod*
hodnocení

0x

Dokonce nemusíte spořitelny obcházet, můžete poslat písemný dotaz, zda na Vaše rč je vedeno spoření. Spořitelny v tomto případě odpovídají dopisem "do vlastních rukou". Nebo k dotazu můžete použít datovou schránku, jestliže jí máte. Potom to je úplně bez problému. A jestli žijete v zahraničí, asi by bylo dobré i z jiných důvodů si datovku založit.

radovan
hodnocení

0x

Jediný kdo se k tomu oficiálně a dostane a za mě to je nejpohodlnější tak je MF. Posílám dopis se žádostní na zjištění duplicitní smlouvy. Paní Procházková (257 042 879) řeší stavební i důchodové.

Žádost směrujte na tuto adresu:
MINISTERSTVO FINANCÍ ČR
odbor 36 – Finanční trhy III – oddělení 3602 – Metodická, právní a informační podpora
Letenská 15
118 10 Praha 1

Další kontakty
Telefon: 257 041 111
Fax: 257 042 788
ID datové schránky: xzeaauv
E-mail: podatelna@mfcr.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]