Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
chci se zeptat na jednu věc. Začnu tím, že kdybych mohl, úplně bych zrušil vykání. Jeden můj známý se včera pozastavil nad tím, že mi kamarádi mého syna (12 let) tykají. Odpověděl jsem mu, že kamarádům mého dítěte jasně říkám, že nechci, aby mi vykali a jemu to přišlo strašně divný. Mohu znát názor vás ostatních? Tykají vám děti vašich přátel, nebo kamarádi vašich dětí?
Díky všem za odpověď a hezký léto!
Nechci se hádat, jen tak, kapku se zamyslím. Neva? Vadí mi, když se maminky chlubí tím, že jsou s dětmi kamarádky. Dítě nepotřebuje kamarádku, kamarádek má mimo domov dost.* Ty může poslat do někam. Maminka má mít lásku a úctu a důvěru a respekt. Nemá to být hra na úctu, důvěru a lásku. Má to tak být! Také si nemyslím, že jsem kamarádkou přátel mých dětí. Tady neplatí jakási "rovnost a bratrství". Vůbec!
* Šla jsem se psem kolem děcek, které pily, kouřily a nesmírně sprostě řvaly, na schodech zadního vchodu. Jedné z dívek zazvonil mobil. Ona kousek od děcek odběhla a sladkým hláskem poprosila, jestli může zůstat s dětmi, že si zajímavě povídají. Vrátila se ke skupině a řekla: "Ta stará píča zase otravuje. Sere mě!"
Ahoj, jezevče. Ty hodné mi můžou za odměnu tykat . Neumím si představit, že budeme někde blbnout a ony mi řeknou "Madam, teď pykáte Vy"
. A nějak automaticky mi začali říkat teto. A je mi opravdu milé, když mi spolužáci a kamarádi vnučky (12 let) tykají a povídají si se mnou jako... no jako s tetou, kterou mají rády.
A podobně to je na fotbale s vnukama. Ti starší fotbalisti, co s vnuky netrénují, mi vykají. Ta drobotina mi tyká a pochybuji, že jak budou stárnout, tak mi začnou vykat. A vlastně mi tykají i jejich rodiče, protože jich většinu znám od
. A opravdu mi dělá strašně moc dobře, když vnučka od někud příjde a řekne mi : " Babi, mně Tě všichni závidí". No není to úžasný
Tykání mi nevadí. Prožila jsem hodně let na táborech, kde si tykali staří i mladí. Byli jsme jedna rodina. Jen kuchaři jsme vykali. Byl to proti nám opravdu starý statný pán, měl přirozenou autoritu a vařil tak, že by dneska bez problémů dostal michelinskou hvězdu.
Přátelili jsme se s manželi, kteří měli malou roztomilou holčičku. Říkala mi teto a tykala mi. Dneska je z té holčičky už maminka pěkného klučíka, tyká mi pořád. Nevadí mi to. Připomíná mi to naše mládí.
Přijeli k nám mladí z tábora. Bylo jim kolem 15 - 18 let, mně v té době asi 40. Tykali mi, jak jsme byli léta zvyklí. Byla u nás na návštěvě moje matka, zatáhla mě do pokoje a brblala: Tobě nevadí, že ti ty cápkové tykají? Říkám: Nevadí. Nejsou to cápkové, ale kamarádi.
Takže tam, kde nás pojí nějaké přátelství, tykat doporučuji. I když je velký věkový rozdíl. Mezi neznámými už je to horší. Jeden pán vždycky říkal: Daleko snáz se řekne Ty krávo, než Vy krávo. Jaga.
A není milejší, když to dítko namísto "pane Novák, mohl byste mi dát prosím napít" řekne "strejdo (nebo dědo), neměl bys prosím tě něco k pití"?
Mě ten vztah při tykání prostě přijde takovej hezčí, no...
Mně ne. Nemám potřebu se kamarádit s kamarády mých dětí - stejně jako se mi nelíbí, když jsou někde všichni přátelé rodičů pro děti strejdové a tety.
Nikomu to nikdy nevadilo - ani těm, dneska už dospělým kamarádům, kterým dodnes tykám. Na jejich výslovné přání.
no, "teta" a "strejda" pro cizí lidi - to mi přijde jak zamrznutí v mateřské škole kamarádi mých dětí mi vykají. bývalá nejlepší kamarádka mé nejstarší mi tyká a říká jménem, ale tam ty vztahy byly jiné, její máma je moje dobrá kamarádka, takže naše rodiny měly užší kontakt, než je tomu u ostatních kamarádů.
Mám to podobně, některé děti mých dorých přátel mi tykají. Navíc když s nimi od mala podnikáte spoustu akcí (voda, lyže, výlety) nevidím v to problém.
Většina to jsou "spolužáci" od školky, základky i střední.
To je něco jiného. V původním dotazu je "kamarádům mého dítěte jasně říkám, že nechci, aby mi vykali". Ledaže by všichni kamarádi jeho dítěte byli současně dětmi jeho dobrých přátel.
Zdravím, obecně mi tykají. Jsem tak zvyklá z táborů, z kroužků atd., vždycky jsem děcka upozorňovala, ať mi tykají, že nejsme ve škole (a stejně mi do zpěvu chodí holčina, která mi vytrvale říká paní učitelko ). U malých prťat od kamarádů jsem logicky teta, ti ještě nechápou, co to vlastně vykání je.
Možná, až budu starší, budu vyžadovat i vykání, ale zatím nemám potřebu.
Jen doplním, že kupříkladu děti v hodinách zpěvu moc dobře vědí, že kamarádi vocaď pocaď. Nedávno jsem jednoho kluka vyhodila za dveře, aby se uklidnil. ´Troška respektu v mé pozici nesmí chybět.
Osobně si to neberu, když mi tykají malé děti a oslovují mne strejdo nebo dědo, ale pokud už chodí do školy, měla by to být jeho povinost vykat a to by dítěti měli vštěpit rodiče, potažmo škola.
A perlička na závěr: Seděl jsem na lavičce u paneláku a zrovna procházeli děti z mateřské školy. Jedno z dětí na mne zamávalo a volá: Ahoj, co děláš? Odpověděl jsem mu, že čekám na paní pošťačku. Učitelka, která děti vedla se na kluka osopila s tím, že cizím a starším lidem se netýká a malý odpověděl: Já můžu, to je můj děda.
"měla by to být jeho povinost vykat a to by dítěti měli vštěpit rodiče, potažmo škola"
Myslím, že i ten, koho se to týká. Školní dítě pochopí, když mu slušně řeknu: "Nejsem tvoje teta, prosím, netykej mi." - pokud mi tedy neříká teto od plenek.
Pusa mi neupadne - a současně se nebudu (já tedy ne ) rozčilovat, že to dítě ani rodiče ani škola nevychovali.
Záleží na tom, jak moc by bylo "cizí". To nemá s (v)tykáním nic společného.
(Michodem - stejně jako maminka s tatínkem )
Když se s dětmi seznámím ve věku, kdy každému tykají, tak mi tykají. Když se při prvním seznámení už uchylují k vykání, klidně u vykání ještě nějakou chvíli zůstanu. Ale pamatuji si, že když jsem jezdili tak do těch 12-14 let na chalupu, na lyže a výlety s pár dalšími rodinami, tak všichni noví vždycky byli "teta" a "strejda" a tykalo se jim.
Ale taky určitě záleží na prostředí a konkrétní situaci. Ve městě, kde k nám domů přijde dítě, o kterém nic nevím, tak to mi docela jistě bude vykat. Když jsou tak už nějaké vazby, znám třeba rodiče, nebo asi i stačí když o dítěti vím jako o dlouhodobém kamarádovi dítěte, dokážu si to představit jinak.
- pokud je člověk kamarádskej, jen tak se neurazí, má smysl pro humor, nedělá ze všeho vědu a má přirozenou autoritu, tak tykání asi nevadí. I když neměl by si člověk ani při tykání nechat tzv. sr... na hlavu. Vše záleží na osobnosti dotyčného.
Presto že tady patřím ke starším, tak v těchto případech to nechávám na dětech, jak mě osloví? V mladších letech mi mnoho spolužáků (spoluhráčů) synů tykalo (strejdo), ale mělo to svá pravidla, které jsme mezi sebou dodržovali, jinak jsem byl připraven jim to vysvětlit, jak to chodí v životě s týkáním x vykáním. Dodnes vykám své tchýni, i když mi nabízela mnohokrát tykání a svým nastávajícím snachám také vykám, přijde mi to normální. Určité společenské normy se ale musí dodržovat v normálním životě.
Nejenže mi vykají kamarádi mého syna, ale vyká mi i jeho intimní přítelkyně. Druhá věc je, že přítelkyně a blízcí kamarádi mého syna mě oslovují křestním jménem. A v okamžiku, kdy uznám za vhodné, aby mi kdokoli z nich tykal, okamžitě mu to nabídnu. Synova přítelkyně je tomu v současné době nejblíže.
Děti mých kamarádů mi většinou tykají, což je dáno dlouhodobostí vzájemného vztahu. Většinou je znám od dětství, takže tykání není problém, zrovna tak jako formální oslovení "strejdo", "teto" ve vztahu k mé manželce.
Ale to vykání není překážkou v tom, abychom si mezi sebou velice dobře rozuměli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.