Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám už skoro 3 rokem problém s otcem. Přistěhoval jsem se k němu na střední a dnešním dnem končí moje hranice snesitelnosti, vždycky jsem to nějak přetrpěl... Jde o to, že poslouchám neustálné nadávky, ponižování jak mě tak mojí mámy, když za ním jdu ať mi dá na něco do školy tak mě odkáže na matku, což je od něj největší humus, páč si vydělává kolem 100 000 měsíčně a na školu mi dává jen velmi zřídka. Samé hádky a problémy, nedokáže se kontrolovat ani vést debatu na úrovni. Kdykoliv se něco podělá jsem zmrd, kripl, kretén, měl jsem zaschnout na prostěradle a podobné hnusy. No není to pro mě nic nového, ale všechno má své meze. Je mi za 2 měsíce 19 let, matka je v zahraničí a nikoho jiného kam bych od něj šel nemám. Tak jsem přemýšlel, že bych šel bydlet na intr, kde bych měl konečně klid. Otázka je jestli mě tam vezmou, můžu tam jít aniž bych to musel říkat otci? Můžu tam jít aniž by mi to on dovolil? Plánuju to tak, že bych byl v týdnu na intru a o víkendu jel do mámy bytu kde momentálně nikdo není, vypral si oblečení atd..
Otázka zní jesli můžu... Tak se vás ptám. Můžu? Jak by jste se vy chovali a co by jste dělali?
Předem díky.
Ahoj.
Měl jsem doma úplně stejné potíže s oběma rodičema a má do toho ještě pila. Pak jsem objevil Dům na půl cesty. Oznámit můj odchod z domova byla jen formalita. Navíc mě bylo 21 let. chodil jsem na vysokou školu, tudíž jsem si mohl dělat, co jsem chtěl. Moje rada zní, najít si nějakou brigádu, která by ti pomohla utáhnout bydlení. Otec by ti měl povinně stejně posílat výživné, protože chodíš do školy. Já jsem to udělal na střední radikálně, že jsem si řekl o individuální plán, abych mohl chodit na brigádu. Budu ti držet palce ať se ti to povede. Měl jsem to samý a chci ti říct, že ono to jde. Hlavně se nenechat převálcovat kýkomkoli.
Dane, já bych ti poradila: Dohodni se s matkou a přestěhuj se do jejiho bytu. Poklikej a najdi si na netu vzor, jak máš požádat soud o určení výživného od otce a matky. Jestli budeš bydlet zadarmo, pak po matce nic nežádej. Ale dohodni se s ní, jak budeš hradit energie, teplo a vodu. Požádej úřad o příspěvek na bydlení. Na ten budeš mít nárok, ale musíš si najít, za jakých podmínek. Jsi plnoletý, už musíš žádat sám, postarat se o sebe také musíš sám.
Jsi dospělý, tak si uvědom, že se už musíš o sebe postarat ty sám. A za to, co uděláš, neseš zodpovědnost. "Jaký si to uděláš, takový to máš".
Promysli, domysli, naplánuj, rozjeď!
Přeji ti hodně štěstí!
Tohle si pečlivě proklikej a přečti si! portal.mpsv.cz/...
Zdravím, zkuste se obrátit na úřady, možná by Vám pomohli na OSPOD (orgán sociálně-právní ochrany dětí), bývá ve větších městech na Městském úřadu. Už tedy nejste dítě, ale pokud tam padnete na nějakou hodnou duši, mohla by Vám poradit, kam se přesně obrátit. Nebojte se tam říci vše o otcově chování a celé rodinné situaci. To, co si k Vám dovoluje otec, by si k Vám dovolovat neměl, psychicky Vás týrá a pomlouvání matky taky není v pořádku, tohle je potřeba taky probrat s nějakými úřady.
Přeji Vám, ať vše dobře dopadne a co nejdříve se Vám uleví. Držím
Určitě odejdi. Kdekoliv Ti bude líp. Otec Ti, pokud studuješ a nenatáhneš si to přes 26 let, bude muset posílat výživné, jaké mu vyměří soud. Zřídíš si účet a budeš s tím rozumně hospodařit. Za nás už byla třetina holek v 19 vdaných, trhly se a už měly svoji rodinu. Držím palce, aby Ti to otec nějak nezkomplikoval. Říkat mu to, ostatně, nemusíš.
hloupost - proč by měl výživné platit zrovna otec? , proč by ho neměla platit matka?
Když je ten byt matky prázdný,tak se s ní domluvte jestli tam můžete bydlet a nemusíte na internát.Otce se ptát ve svém věku už nemusíte vůbec na nic co se nebude týkat jeho střechy nad hlavou.Taky Vám může říct abyste pod jeho střechu zítra už nechodil.Takže raději jednejte a rychle pryč než tyto nervy.
Výživné od matky může být kompenzováno umožněním bydlení v jejím bytě - zvlášť pokud nájemné platí ona a hradila by i případné poplatky.
Jen by to pro začátek chtělo mít nějaký "polštářek" financí pro začátek, než proběhne soud o výživné, protože otec se může šprajcnout a z trucu ("nebydlíš u mě, nic ti nedám") zavřít peněženku úplně a internát, jídlo, cesty a pod. se musí platit hned. Nešlo by se domluvit s maminkou třeba o půjčce?
Vždyť píšete, že byste tam jezdil, pral, přespával. Někde musíte mít věci - na internát se všechno asi nevejde.
Zdravím. Myslím, že nic nebrání odchodu z domova, najití podnájmu (intru) a zažádání o výživné, které bude vzhledem k otcovým příjmům vcelku slušné.
Od 18 let jste za sebe plně zodpovědný, ještě dnes si můžete zabalit a odejít, pokud lze. I kdyby se otec stavěl na hlavu. Máma bude o návštěvách jejího bytu a jeho užívání vědět, doufám.
Neviděla bych problém dojíždět do mamčina bytu 75 km. Máte to vyzkoušené, pokud není více přestupů, kolik to dá - hodinu a půl? A jestli to je vlakem, tak i ve vlaku se dá učit.
Jinak to je příšerné a strašně smutné, jak se otec chová. Jste zdravý, šikovný, jistě slušný. Hlavně si z něj neberte příklad do života. Člověk by měl zvládnout i ty negativní věci, které život přináší a jít dál. Což otec nezvládl.
Držím palce, ať zdárně dostudujete a postavíte se v pohodě do života.
Pohanko, přijde mi, že selhali oba rodiče. Kde je matka, proč nemá syna u sebe? Proč žije tak daleko?
Mám - spíše jsem měla - ve zpěvu 11letou holčinu, matka má krom ní ještě staršího syna, taktéž ke mně chodil, každého s jiným mužem, ale nežije ani s jedním, našla si výrazně mladšího a to již několikátého. Holčina mi tak 2 měsíce zpět přestala chodit do hodin, pak přišla jednou a vysvětlovala, že už nebydlí s mámou, protože jí matka řekla, že se neumí chovat, že ji štve a ať si jde bydlet k otci, že ten už jí přistřihne křídla. Holka má za sebou pár útěků z domova, ovšem matka v jejím věku nebyla jiná a láskyplná výchova se jaksi nekoná, takže se moc není čemu divit.
Tak se holčina sebrala a bydlí u otce, jenže tomu je třeba zpěv šumák na hodiny že ji vozit nebude. A matka nezájem. Sama jsem zvědavá, jak tohle dopadne... je mi jí líto.
Rodina se rozpadla, každý žije svůj život. Proč nešel syn s matkou? Můžeme se jenom domnívat. Nechtěl, nechtěla matka, má tam nového přítele - nechtěl on, bydlí na ubytovně, matka vydělává peníze na splátky bytu a nemá čas, syn chtěl dokončit školu v republice, nezvládl by výuku v cizím jazyce, nevíme. Takhle se situace vyhrotila. Je to tragédie, ale pokud Dan píše, že má ještě prarodiče a ti mají svých starostí dost /zdraví?/. Já nevím, ale kdyby to byl můj vnuk, tak bych udělala všechno pro to, aby se tento problém vyřešil a nabídla bych pomocnou ruku. Kdo by měl jiný?
Zřejmě nefungují nejen tito rodiče.
Rodiče i v Tvém uváděném případě prostě přenášejí svoji nenávist na svoje děti, mstí se. Ničí si svůj život, i všem okolo a nejvíce svým dětem. Nejsou to dospělí lidé, ale mají v sobě neschopnost postavit se nepřízni osudu, vyrovnat se s problémy, jsou ublížení, jako malé děti, možná je tam nějaká patologie, nemoc.
Někdo tu řešil alimenty s tím, že od 18 je může dostávat přímo syn a ne manželka. Nepochopil jsem jak to máte zařízené, pokud vydělává 100000 tak asi nebudou zrovna malé, to je dostává máma i když je v zahraničí a nestará se o tebe? Nebo ty? Ale to asi taky ne když nemáš peníze ani do školy..?
Výživné mohlo jít k rukám otce a po danově zletilosti nikoho nenapadlo to změnit. Kluk to ani nemusel vědět.
S matkou máte problém i vy - bohužel. To, co vám posílá, skutečně není adekvátní výživné pro středoškoláka. Pokud tedy nežije ze životního minima.
Ta splátka je co? Nájem nebo koupě? On soud totiž např. k hypotéce (splátkám na auto a pod.) při určování výživného příliš nepřihlíží.
Asi vám nezbyde nic jiného, než žalovat rodiče. Oba - ale každého zvlášť.
Ještě ty babičky - nešlo by u některé z nich čistě "jenom" bydlet? Za drobný příspěvek (brigáda) nebo pomoc s tím, že živit od ní v žádném případě nechcete?
Jo,čím větší příjem,tím více jsou lidé většinou hladoví (na peníze). Ti brečí nejvíce,že mají stále málo.Tak třeba bude na stará kolena potrestán,jestli existuje spravedlnost. Asi se zase podívám na Lakomou Barku od Wericha...
Zdá se mi, že peníze jsou jen záminka. Že kluk slouží k tomu, aby druhému rodiči znepříjemňovali život - "ať ti dá máma/táta" - a když nedá, vpálí se děcku "vidíš, jaká/ý je".
(Promiň, dane.)
Nebo řekni před svým otcem, že oznámíš ve škole že: "Tati, já řeknu ve škole, že nemáš peníze, třeba mi škola něco přidá, proplatí." Nebo když to nezabere, tak řekni že se školou sekneš a že půjdeš někam na linku, na pás, že už se nechceš nikoho doprošovat. Nech ho chvíli vycukat, i když bude dělat machra a pak třeba otočí... Jestli mu i tohle bude lhostejné, tak je s fotrem něco špatně.
Tvůj otec bude za takových 30 let litovat. Tyhleti tyrani neuvažují vůbec dopředu, zkrátka týrají, jak se jim zlíbí a nemají slitování. Myslí si, že můžou všechno. Ještě si to neuvědomuje, ale ve stáří Tě bude třeba potřebovat a bude se divit, že se s ním nebudeš chtít vidět. Jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá. Snad se budeš ke svým dětem chovat líp. Jinak ostatní už poradili dobře.
Jedubabička, kéž by to tak bylo, jak říkáte...
Právě že ty lidi, co nemají výčitky svědomí a necítí vinu, jsou tu hodně dlouho. Nic je netrápí. Jsou bezcitní, tak v pohodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.