Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Využití Opuscard v Libereckém kraji

Od: tomik85 odpovědí: 1 změna:

Tato Opuskarta je součástí integrované dopravy v Libereckém kraji, buď se dá na ni vložit kredit na elektronickou peněženku, nahrát časovou jízdenku nebo zakoupit jednorázovou cestu do cílové stanice. Nedávno jsem si nahrál el.jednorázovou jízdenku z Harrachova do Liberce. Na potvrzení lístku-daňovém dokladu o zaplacení byla napsaná časová platnost max.3 hodiny.Téměř celý čas jezdím tak, že využiji platnost např. že se zastavím ve městě Tanvald, ten návazný přípoj vlakový nechám ujet a jedu až tím dalším spojem třeba za hodinu. Hlídám si čas, abych se do doby platnosti časové elektronické jízdeky vešel do příjezdu do Liberce. Nikdy nebyl po dobu 5 let žádný problém, kombinace vlaku, autobusu, tramvaje, vystoupení z vlaku v jedné stanici při cestě do Liberce a jet dalším následným spojem. Včera jsem jel z Harrachova a zjistil, že při cestě v Kořenově byla výstava a zajimavá akce parních vlaků, tak jsem průvodčí řekl nahrát trasu Harrachov- Liberec, s tím že se na hodinku zdržím při cestě v tom Kořenově a potom budu pokračovat v cestě dál, když je tam tak dlouhá platnost el. jízdenky. Ona na mne arogantně vykřikla, že to nejde přerušit jízdu a musím jet tím vlakem rovnou až do cílové stanice.Tak jsem musel si zakoupit jízdenku, jen na ten krátký úsek do Kořenova, aby nebyli žádné problémy a potom zvlášť z Kořenova do Liberce.Celkově to vyšlo ty 2 jízdenky při stejné trase dráž, než jedna v celku. V Kořenově jsem se na ten problém ptal jiného průvodčího a moc se tomu případu divil. Říkal mi, že to je Vaše soukromá věc, že se při cestě někde zdržíte a dál budete potom pokračovat než Vám vyprší ten časový limit. Já mohu si např. zakoupit jízdenku v Harrachově a nenastoupit hned do prvního vlaku, nebo jet autobusem do Kořenova a tam přestoupit. Pokuď bych při jedné trase přerušil jízdu, tak v tom druhým následujícím vlaku, nikdo nemůže přece vědět, že jsem jel tím předešlým vlakem, když na paragonu o zaplacení daňovém dokladu to není napsané, razítko od průvodčího na to nedostanu a na elektonické jízdence je jen nahrano na čipu odkuď kam a čas platnosti. Jediné, co jsem se dozvěděl, že u obyčejné jízdenky v papírové podobě se přerušit jízda nedá, je třeba hned přestoupit na nejbližší spoj a nikde se nezdržovat. To ano, to též respektuji. Krásně by to bývalo časově vyšlo ta platnost 3h. a nemusel jsem kupovat 2x jízdenky v jednu stejnou trasu a směr. Průvodčí další mi poradil, že jsem já v právu a není mojí povinností průvodčího u elektronické časové jízdenky se zpovídat, kde přeruším a znovu obnovím další jízdu do cílové stanice a jakým dopravním prostředkem se chystám jet, tedy kromě obyčejné papírové jízdenky, to je něco jiného-vyjímka. U mne je nejdůležitější jen hlídat oblast platnosti kam jedu a čas. Jde mi teď o to pokuď bych jel znovu s tou protivnou průvodčí, tak jestli ji to říct a snažit se ji o pravdě přesvědčit v nervech a směrnicích ČD.,nebo nic neříkat a udělat to, tak jak mi poradil ten druhý její kolega nahrát směr Harrachov-Liberec a no komment. Stejně by jel při přerušení jízdy v nějaké zastávce při cestě dalším vlakem zase jiný průvodčí a ten by nic nevěděl a čas by tam seděl správně i směr. Podle toho druhého průvodčího, prý ji šlo podle něj jen o závist, že jedu na tu oslavu železnice a rautu občersvení, který tam byl a ona musela být zrovna v práci, tak mi to nepřála a chtěla trochu zkomlikovat. Ještě mi zdůrazňovala ta první průvodčí, "to by se měl pán dobře si užít v Kořenově a jet dál do cílové stanice, kdy se mu zachce a ještě si udělat nákup". To bylo dosti okaté. Asi jsem udělal chybu a neměl ji vyprávět, že tam chci vystoupit v tom Kořenově a později do dalšího vlaku nastoupit. Má někdo zkušenosti s tím a co si myslíte na toto téma? Občas se stavá, že jeden průvodčí si vykládá směrnice ČD po svém a druhého to je naopak. Pravá ruka neví co dělá levá, takový v tom mají systém, ale určit si podmínky, které by finančně zvýhodňovali jen dopravce, to umí na jedníčku. Když něco nevědí, tak výhodnější je přece zaplatit ještě znovu. Je jen málo férových lidí v této dopravní branži, kteří se k tomu přiznají a řeknou pravdu do očí.

Děkuji všem za odpověď.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tomíku, za mě je to tak, jak říkáte Vy (a ten druhý průvodčí), ale nikdy jsem podobný problém neřešila.

Ale co mě zaráží - občas jezdím Frýdlant-Liberec a ve vlaku mě několikrát průvodčí upozornila, že si musím kartu při nástupu do vlaku načíst. Takže to tak dělám a vlastně je z toho poznat, do jakého vlaku jsem nastoupila jako do prvního. Ale stejně myslím, že se cesta dá přerušit a pokračovat jiným spojem.

Možná by stálo za to vznést dotaz na nějaké příslušné místo v ČD, ať víte s jistotou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]