Dobrý den, momentálně jsem na mobilu a chci se na to podívat pořádně az doma, nicméně potrebuji si zjistit výši cla ze zemi mimo EU a k tomu potřebují zjistit kód/číslo sazebniho zařazení dováženého zboží. Snažím se najít nějakou veřejné dostupnou online databázi sazebnich zařazení jednotlivých typu zboží, nicméně zatím jsem neúspěšný. Nevíte, jestli něco takového existuje? Nebo je k tomuto opravdu potřeba kontaktovat celní správu abych zjistil kód sazebniho zarazeni? Děkuji, Jakub
Většina druhu ořechů, pistácie, skořice a některé druhy tropického ovoce.
chfd
Hahaha, tak to mě pobavilo. Víte, kolik papírů potřebujete na dovoz jídla?
kubaa
Kolik? Rad se ponaucim...
chfd
Být vámi, najdu si někoho, kdo tomu rozumí. Třeba nedávno, borec se rozhodl nakoupit buráky v Indii, protože tam byly levnější než v jiných asijských zemích. No, zkráceně - zadrželi mu to už v přístavu a nechali celý kontejner spálit, protože neměl papír, který při dovozu z Indie musel mít, a dodavatel mu ho nedodal (pravděpodobně proto, že ty buráky podmínky pro dovoz do EU vůbec nesplnovaly). Vůbec ořechy jsou na tohle snad nejhorší jídlo. Jinak viz SZPI. V TARICu tyhle omezení nenajdete, ne všechny.
chfd
Jinak fyto je u dovozu rostlinných výrobků samozřejmostí, ale (zrovna u ořechů třeba) je dost často potřeba mít i jiné doklady, laboratorní rozbory apod., kolikrát to bývá specifické pro jednotlivé země vývozu. Jiné papíry chtějí v přístavu, jiné tady na celnici, někde musíte dovoz řešit i se SZPI, některé dovozy se i nahlasuji předem, na něco musíte mít licence (AGRIM na rýži)... Nic pro laika.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.