Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nadělávání svátků když mám dovolenou

Od: mili29* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

pracuji jako prodavačka a máme otevřeno i ve svátky, pokud si vezmu dovolenou celý týden a jeden den z toho je svátek a já bych v ten den měla jinak dle rozpisu být v práci, musím si ho napracovat?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Svátky se nenapracovávají.

lll*

A jak to bude s tím dnem dovolené? Neodečte se?

iz*

Neodečte (ZP, § 219). Ale je pravda, že někteří zaměstnavatelé zkoušejí " leccos" ...

ohneta*

Máme nepravidelnou pracovní dobu a díky ní prý svátky musíme "napracovat". Dříve to zaměstnavatel nevyžadoval, nnyní už jo. Když byl dříve svátek a neměl jsem zrovna naplánovanou směnu, tak jsem měl vykázaný o jeden den méně, ale peněžně jsem nijak netratil. Nyní když ve svátek nemám naplánovanou směnu, tak ji musím odpracovat jindy. To celkem chápu, ale když je zrovna nějaký svátek zavřeno, tak musím tu směnu odpracovat taky, což je dle mě celkem nelogické.

iz*

Nejde o napracování státních svátků, ale o to, na který den státní svátek připadne, a o to, jestli zaměstnanec na den svátku měl nebo neměl naplánovánu pracovní směnu.

Záleží na tom, jestli den svátku připadne na dobu souvislého volna v týdnu, jež v provozech s nerovnoměrně rozloženou pracovní dobou nemusí být v sobotu a neděli.

Pokud svátek připadne na dobu Vašeho souvislého odpočinku v týdnu, nevznikne nárok na jeho proplacení ani nemůže dojít ke snížení počtu pracovních směn nebo hodin. Zaměstnavatel pracovní směnu naplánuje na jiný den.

Je to vlastně stejná situace jako u zaměstnanců, kteří pracují od pondělka do pátku v případě, že svátek připadne na sobotu či neděli. Ani oni v takovém případě nemají nárok na proplacení svátku. I oni musí odpracovat všechny pracovní směny.

Ani jeden z uvedených případů neznamená a není napracování svátku.

doplněno 17.06.17 19:31:

Nereagovala jsem na poslední větu:

To je špatně. Pokud se zaměstnavatel rozhodne v den svátku kvůli svátku zavřít, máte nárok na proplacení svátku.

ohneta*
Díky za vysvětlení. Zavřenými svátky myslím svátky, které jsou zavřené ze zákona. Dělám v obchodě.
mili29*
hodnocení

Má na to tedy zaměstnavatel právo - aby jsme si museli nadělávat svátek? když v ten den máme naplánovanou směnu a mám dovolenou?

iz*

Už jsem odpověděla výše. Nemá.

mili29*
hodnocení

Dobrý den, děkuji, ale stejně nerozumím tomuto - Pokud svátek připadne na dobu Vašeho souvislého odpočinku v týdnu, nevznikne nárok na jeho proplacení ani nemůže dojít ke snížení počtu pracovních směn nebo hodin. Zaměstnavatel pracovní směnu naplánuje na jiný den. To vlastně má nadělat ten svátek, ne?

m123*
hodnocení

0x

Mám to v práci taky tak. Vysvětlili nám to takto. Máme týdenní úvazek xy hodin. Jestliže je v tomto týdnu svátek, tak nám volno připadá na svátek a těch xy hodin musíme stejně odpracovat. Např. teď v červenci. Musím oddělat 21 dnů ať je svátek nebo není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]