Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příplatky za ztížené prostředí

Od: honzmalatny* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, než se pustím do boje s vedením naší společnosti, rád bych se zeptal na váš názor.

Mám pod sebou provoz lakovky, svařovny a tryskacího boxu. Dle zákona a nařízení vlády mají tito pracovníci nárok na příplatky za práci ve zíženém prostředí. U nás je vyplácen ve výši 6 Kč / hod.

Dnes jsem si pročítal zákoník a nařízení vlády kde se praví:

Výše příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí činí za každý ztěžující vliv podle § 6 odst. 2 nejméně 10 % základní sazby minimální mzdy stanovené v § 2 a § 5 odst. 1.

příplatek za práci ve ztíženém prostředí (§ 117)
Činí nejméně 10 % z částky minimální hodinové mzdy, tj. 6.60 Kč/hod. (v roce 2016 5.87 Kč/hod.).

Chápu to dobře, že kluci by správně měli pobírat za každý ztěžující vliv příplatek v hodnotě 6,60 Kč / hod?

Tryskáč za prach, hluk a vibrace tj. 3x 6,60 Kč/hod, svařovna prach, vibrace,hluk také 3x 6,60 Kč/ hod a lakovna chemické látky, vibrace, prach 3x6,60 Kč/ hod?

Děkuji za odpověď.

HM

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ctenar
hodnocení

0x

Přeji pevné nervy a klidný hlas i tváří v tvář lidské stupiditě, nenávisti a chamtivosti. Já jsem z velmi podobných příčin ( konflikt svědomí vs. realita ) musel nedávno odejít z manažerské pozice ve firmě, která byla taky koncipována jako zlodějská robotárna, kde dodnes neplatí zákoník práce, normy ISO, směrnice, hygiena, nic. Státní orgány na to zvysoka kašlou, vše je vzájemně prokorumpováno. Předem ohlášená kontrola či audit pak logicky nemůže nikdy nic zjistit. A i když zjistí, tak nakonec "nezjistí"... Například celá, nikdy nezkolaudovaná hala, používaná jako svařovna, bez jakéhokoli odsávání emisí, se prostě během kontroly zamkne a vedení tvrdí, že je to "nějaký sklad" od cizí firmy a že od něj nemají klíče. Ne všichni měli vůbec smlouvy nebo zdravotní prohlídky ( to si nedělám srandu ), o ochranných pomůckách ani nemluvě. Nebo lakýrníci musejí chtě nechtě vyvážet úplně čerstvé kusy ven na mráz, na déšť, protože vůbec nemají kapacity na dosychání, takže na povrchu barvy se často tvoří zbytečné kazy způsobené nedodržením parametrů. O situaci na tryskáči ani nemluvě. Kluci si museli sami opravovat rozpadlé stěny, vyrábět kryty na pouzdra, atd. Kocourkov...

Pokud Vám to vyjde, stoupnete v očích svých podřízených a vedení bude vědět, že ne všichni Češi se jen hrbí a mlčky šlapou.

Ale počítejte i s tím, že to nevyjde, a je před Vámi perspektiva systémového mučedníka (vyštípání z firmy, Úřadu práce, ponižování před personalistkami a nevěřícné pohledy, že jste odešel ne pro svou neschopnost, ale právě pro své kvality - to dnes totiž nepatří do pravicových mýtů, takže jsou takové příběhy považovány za výmysly).

Já jsem do toho střetu tehdy šel, zastal jsem se lidí, měl jsem i odborné znalosti, a dnes horko těžko hledám práci, kde bych mohl uplatnit aspoň polovinu toho, co umím. Přesto vím, že jsem jednal správně a nelituju toho. Jen je pravdou, že to občas bolí, když pak vidíte jak se nekompetentní deprivanti bez problémů, celé roky, drží na dobře placených pozicích, předstírají práci, a na ÚP se potkáváte se zkušenými, poctivými kolegy, kteří celé měsice i roky nemohou najít nic...

honzmalatny*
hodnocení

Děkuji, ale zkusit to musím.

honzmalatny*
hodnocení

Tak došlo až na sezení u generála.

Hodinová debata, výsledek 50% úspěšnost. Obsluha tr. boxu navýšení, lakovna přizvána hygiena k měření, svařovna dohoda.

HM

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]