Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proplacení dovolené

Od: kira* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, můžete mi někdo poradit, jak vypadá na výplatní pásce proplacení nevyčerpané dovolené při výpovědi. Mám několik dnů ještě i staré dovolene a se zaměstnavatelem jsme se dohodli, že mi čast proplatí a část si vyberu. Nyní mi dal výplatní pásku a tam je uvedeno, že jsem odpracovala pouze 13 dní a 10 dní jsem čerpala dovolenou, přesto, že jsem v práci byla celý měsíc. Je to takto správně? Chápu, že se mi letošní dovolená bude krátit. Jde mi o zápis a výpočet, jak se to proplacení ve výplatní pásce promítne. Na výplatu jsem dostala více než obvykle, mám vyšší prémie, ale ty prémie neodpovídají. Nemohu toto nikde dohledat. Děkuji za rady.
doplněno 17.06.17 12:51: Děkuji za odpovědi. Vzhledem k tomu, že jsem se s takovou situací ještě nesetkala, napadlo mě, že to třeba musí v pásce takto vypsat, přece jen nejsem mzdová účetní. Ale víceméně jsem tušila, že mě okradl, bylo naivní si myslet, že tentokrát bude něco jinak, v můj prospěch. Děkuji za Váš čas.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Nevyčerpaná část dovolené se proplatí až po skončení zaměstnání spolu s poslední výplatou. Vykazovat čerpání dovolené na dobu, kterou jste odpracovala, je podvod.

Měla byste se ozvat, vrátit to, co Vám bylo "vyplaceno navíc" a trvat na doplacení dlužné mzdy za zmíněných 10 dnů "dovolené".

Letošní dovolená se nebude krátit (krácení dovolené se vztahuje k neomluvené absenci; jde o něco jiného). Pokud pro zaměstnavatele neodpracujete celý kalendářní rok, vznikne Vám nárok na poměrnou část dovolené ve výši jedné dvanáctiny roční výměry za každý celý odpracovaný měsíc.

Příklad: Jestli zaměstnání trvalo již 1. ledna a skončí 30. června, vznikne nárok na polovinu (šest dvanáctin) roční výměry dovolené. Při výměře 20 dnů by šlo o 10 dnů, v případě výměry 25 dnů byste měla nárok na 12,5 dne dovolené.

"Vzhledem k tomu, že jsem se s takovou situací ještě nesetkala, napadlo mě, že to třeba musí v pásce takto vypsat, přece jen nejsem mzdová účetní."

Je úplně jedno, jestli jste se už s něčím setkala nebo ne, je dokonce jedno i to, že nejste mzdová účetní. Jakmile zaměstnavatel do výplatní pásky a do evidence docházky uvede cokoliv, co neodpovídá skutečnosti, jde o podvod.

Není možné "něco v pásce takto rozepsat". Zaměstnavatel je povinen pravdivě evidovat pracovní i odpracovanou dobu i dobu čerpání dovolené.

kira*
hodnocení

Děkuji za Vaši odpověď, velice mi pomohla se v tom zorientovat. Budu se ridit Vaší radou.

jenda2*
hodnocení

2x

Pouze vás zaměstnavatel okradl. To je velice častý problém. Můžete se pokusit o doložení odpracované doby podle píchačky. Pravděpodobně vám odmítnou cokoli dokládat, protože by se při porovnání výplatní pásky a skutečnosti na ten podvod přišlo. Záleží na vás. Dovolené za letošek by při nevybrání bylo 5/12 + stará dovolená.

vjfd
hodnocení

2x
No, z toho, jak to popisujete, vám ji očividně neproplatili.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]