Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Důchod versus práce v DE

Od: jiri45 odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

Rád bych se zeptal, když beru invalidní důchod v Čechách, mohu pracovat v Německu? Kontrolují to?Myslím si že asi ne podle mě.Ale nevím proto se ptám.děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na toto jsou v Německu puntíčkáři, nedoporučuji, přijdete o něj.

jiri45
hodnocení

Já si to myslel, znám nějaký lidi co maj duchod a pracuji tam..nenahlasili to. Já beru taky duchod, měl jsem nabidky ale nevzal je a ptám se tady právě jak to je.Jasně že to vidií hlavně na pojištovně chodí odvody..

Nemusí chodit k nám odvody, mohou platit v Německu, ale až jim na to přijdou, tak spláčou nad výdělkem. Ono bude stačit, když by jim měl v budoucnu chodit důchod z Německa, jak se k němu dopracovali, když mají tady u nás invalidní?

hnipirdo*
hodnocení

0x

Zdravý nemocný? To víš, že to kontrolují, vždyť mají databáze spojené.

moravan*
hodnocení

0x

Nějak tomu nerozumím? U toho, kdo v Česku bere invalidní důchod 1. a 2.stupně se naopak předpokládá , že bude pracovat. Tak proč by to mělo vadit v Německu?

Co je invalidní důchod 1. a 2. stupně? Snad částečný invalidní důchod (ČID)? Trochu to přeženu, mám ČID a budu makat v Německu na stavbě? Když máte částečný invalidní důchod (ČID), tak musíte pracovat, protože to není na uživení se, ale můžete dělat jen 6 hodin denně.

doplněno 16.06.17 17:22:

Stupně jsou u závislosti na pomoci od 1. až do 4. stupně. Invalidní důchody jsou dva, částečný (ČID) a plný invalidní (PID).

hnipirdo*

Invalidní důchody se už neoznačují ČID a PID, pouze invalidita I., II, a III. stupně.

Máte pravdu, od 1.1.2010 se to změnilo k horšímu, na stupně l. až lll, soudruh Drábek.

Pracovat je možné - ale práce by měla odpovídat zdravotnímu stavu. Vykonávání příliš náročné práce v invalidním důchodu může být důvod pro snížení stupně a tím i výše invalidního důchodu, může být i odebrán. Posuzuje se individuálně, ale pravidelně (termíny neznám) podle konkrétního zaměstnání a zdravotního omezení.

Nemáte pravdu. Se žádnými stupni to nemá nic společného a částečný invalidní důchod nemůže být snížen, pouze odebrán. Invalidní důchody se zvyšují zároveň, když se zvyšují starobní důchody. Kontroly zdravotního stavu, pro nárok na ID je pravidelně každé 3 roky a nezáleží na konkrétním zaměstnání, to je dané vyhláškou ministerstva. Ale selským rozumem je zarážející, že člověk s nějakým hendikepem (ČID) může vykonávat práci v Německu? Mám na mysli běžné dělnické profese (stavby atd.), něco jiného je např. vědecký pracovník a další, kde není potřeba mnoho fyzického fondu k výkonu zaměstnání.

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 17. 06. 2017 18:36:36
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu.

ČSSZ také nemá pravdu?

Dojde-li podle posudku OSSZ (PSSZ) u poživatele invalidního důchodu z důvodu zhoršení nebo zlepšení zdravotního stavu ke změně stupně invalidity, stanoví se nová výše procentní výměry invalidního důchodu (základní výměra důchodu zůstává beze změny).

cssz.cz/...

Omlouvám se, my ho ještě máme před rokem 2010, kdy to bylo bez stupňů. Nám se to naštěstí vyhnulo. O tom jsem psal jinde, jak se mnoho nemocných díky Drábkovi zázračně uzdravilo, nebo se jim zlešil zdravotní stav a on ušetřil mnoho miliónnů do st. kasy, na úkor těchto nemocných. Ale ten interval mi nevyvrátíte (3 roky).;)

OK. Drábka jsem si asi nevšimla, zase tak zajímavý není. Ale o intervalech jasně píšu, že je neznám - taky nemusím vědět všechno, že ;)

To ani nevíte, o co jste přišla. Krásnější krysu (vzhledem) by člověk nenašel. Interval je u všech stejný, ten se nemění.

duchod

dvd99 - matete tazatele, vaše informace dávno neplatí. Jedná se i o interval kontrol. Může být u každého inv. důchodce jiný. U mě 1. kontrola po roce, .2 kontrola po 5ti letech, 3.kontrola po dvou letech. Nyní už čtvrtým rokem je klid, nikdo mě nevolá.

k dotazu - máteli první nebo druhý stupeň invalidity, musíte pracovat, aby se vám doba počítala do starobního důchodu. A je jedno, zda pracujete u nás nebo v Německu.

rebeka*
hodnocení

0x

Dokonce podniky mají stanoveno kolik musí zaměstat ID. Pokud nezaměstnají, tak státu platí.

jiri45
hodnocení

Tak koukám, že se to tu rozjelo ve velkým..Děkuji za všechny odpovědi.A když má někdo plný invalidni duchod to prostě nelze!Mohl by o ten duchod přijít

jitka63

Mám dvě známé maji částečný duchod a pracují v Německu ve skladu normálne na 8hodin.S plným invalidním to asi nelze!Tady je lazar člověk a v německu zdráv

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]