Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tykání x vykání v práci?

Od: ondy odpovědí: 7 změna:
Dobrý den ,po škole jsem nastoupil do jedné nejmenované firmy v Automotive.
Problém je v tom ze nevím jak reagovat na tykání x vykání.
Mě je 22 ,mému vedoucímu cca 40 ,když ho pozdravim on odpoví Dobrý den ,ale když pozdravim kolegy na stejných pozicích někteří odpoví ahoj a jiní zase dobrý den,jak by jste reagovali vy příště s pozdravem?Jen dodám ze kolegům je od 20 do 60 let.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kolegové na "stejné úrovni" si tykají, bez ohledu na věk, z praktických důvodů. Pokud máte spolupracovat v týmu, vykání působí odtažitě a může někdy brzdit komunikaci.

Ve "vertikálním" směru záleží na nadřízeném.

lll*
hodnocení

1x

Základ je vždy vykání, automaticky se běžně tyká jen vrstevníkům a výrazně mladším, mladým lidem. Když si nejste jistý, vězte, že s tykáním musí souhlasit oba konverzanti. Tykání se začíná nabídnutím tykání druhé osobě, která se k nabídce vyjádří. Vždy postupujte podle tohoto jednoduchého pravidla: tykání nabízí: 1) žena muži, 2) nadřízený podřízenému, 3) starší mladšímu. Obráceně je to špatně. V některých firmách můžou mít režim: "všichni si tykáme" (to neni Vás případ) kdy tykání komukoli začíná předáním této informace. Vykání nevylučuje oslovení křestním jménem, není vyloučen pozdrav např. Dobrý den, Jano atp.

hodnocení

0x
Ja mam v praci to samé a vyhovuje mi to. Proste s tebou jednají jako s dospělým.
.
U tech co ti rikaji ahoj mas velkou sanci ze si v brzké dobe budete tykat. Me v praci uz vyka jen jeden clovek i kdyz jsem mu 2x rekl ze mi muze tykat a ja mu dale budu vykat (důchodový vek ) a jen mi odpovedel ze me bude proste zdravit dobry den, protoze se mu to proste libi.
.
Tykam si i s mistrem coz mi nejdrive neslo pres pusu, ale kdyz mi to nařídil neda se svítit :D
doplněno 16.06.17 07:37: Každopádně k tvoji otazce.
.
Pokud je ten clovek opravdu mlady tak zkus pozdravit taky ahoj.
.
Pokud je o neco starsi tak vykej. Popřípadě jim můžeš rict ze oni tobě vykat nemusi pokud ti to neni příjemné.

hodnocení

0x

Jako vedoucí jsem prosazoval, aby mi tykali. Služebně starší mi sdělil, "to neděláš dobře, že si s každým chceš tykat". Měl pravdu, vymstilo se mi to. Teď vykám skoro všem, klidně i 15 letému brigádníkovi.

davidc
hodnocení

0x

Dobrý den,

Mám to tak taky. Jsem ve firmě skoro nejmladší, tak to nechávám na těch ostatních. Většinou se to dá odhadnout, s kým si můžet tykat (musíš je o to "požádat") a s kým si radši vykat. Základ je vykání. Vždy jsem každému vykal (pokud byl starší) do té doby, než se buď on ozval, že si můžeme tykat nebo tykal od začátku. Pokud jsi mladší, tak prostě reaguj stejně jako oni. Pokud jsi starší a není to někdo z managementu, tak máš možnost ho poprosit o tykání.

hodnocení

0x

Asi bych zpočátku všem vykal a čekal, jak se zachovají. Pokud mi začne tykat někdo z vrstevníků, budu mu klidně tykat taky, u staršího tykání z jeho strany asi zkousnu a počkám, až mi sám nabídne, abych mu tykal. Ohrazováním se proti tykání od starších si jen pohoršíš v kolektivu.

Je to vše o slušnosti a dodržování společenských pravidel, univerzální rada tady asi neexistuje.

hodnocení

0x

Mně se tedy osvědčilo vykání. Později, s kým jsem chtěla a byl vrstevník či mladší a poznala jsem ho trochu, nabídla jsem tykání, oboustranné. U služebně starších a nadřízených jsem volila vždycky vykání, později jsem si tykala s ředitelem či vedoucím nadřízeným. Jak šel čas a přijímali jsme do kolektivu nového člověka, většinou jsme nabízeli tykání - někdo tykal, někdo, komu jsme připadali, že jsme ve věku jeho rodičů, nám většinou vykal a chtěl, abychom mu tykali. I já jsem to u některých lidí tak měla. Později jsem změnila místo z oddělení do jiného - tam dívenka se všemi si tykající - ale já si s ní tvrdošíjně vykala. Tak nějak jsem odhadla, co v ní je a že to bylo dobře, se brzy ukázalo.

Ne nadarmo se říká, že se lépe řekne Ty vole nežli Vy vole.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]